Hlavní obsah

Lavrov: Mírová mise NATO na Ukrajinu by byla přímou konfrontací s Ruskem

Aktualizováno

Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímému střetu sil Severoatlantické aliance a ozbrojených sil Ruské federace, prohlásil ve středu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Misi chce navrhnout Polsko. Lavrov současně obvinil Spojené státy, že jednání mezi Ukrajinou a Ruskem „maří“.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Naši polští kolegové už prohlásili, že teď bude summit NATO a je potřeba vyslat mírové jednotky. Doufám, že pochopí, o co jde. Půjde o velmi přímý střet mezi ruskými ozbrojenými silami a silami NATO. Tomu by se ale všichni chtěli vyhnout. A řekl bych, že by se to nemělo nikdy stát,“ uvedl Lavrov.

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Summit NATO se koná ve čtvrtek v Bruselu. Návrh na vyslání mírové mise NATO avizoval minulý týden polský premiér Mateusz Morawiecki. Argumentoval mimo jiné ruskými bombami dopadajícími blízko polských hranic.

Už dříve tento krok při návštěvě Kyjeva zmínil i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński s tím, že mise by podle něj měla být schopná se sama bránit.

Rusko, které na Ukrajinu zaútočilo, se snaží západní země od podobného kroku odradit. Odrazuje je i od dodávek vojenského materiálu pro bránící se Ukrajince.

Kaczyňski s mírovou misí NATO vsadil na vabank

Válka na Ukrajině

Lavrov potvrdil, že jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací jsou složitá. Kyjev podle jeho slov neustále mění svůj postoj.

„Jednání začala, jde do tuhého, protože ukrajinská strana, ač se zdá, že vyjádřila pochopení pro věci, které by měly být dohodnuty, neustále mění svůj postoj a odmítá své vlastní návrhy,“ řekl Lavrov.

„Těžko se zbavit dojmu, že ji (Ukrajinu - pozn. redakce) drží za ruku jejich američtí kolegové, kteří, pokud čtete naše a západní politology, prostě nechtějí, aby byl tento (vyjednávací - pozn. redakce) proces rychle dokončen. Očekávají, že budou pokračovat v dodávání zbraní na Ukrajinu,“ řekl Lavrov. „Zřejmě nás chtějí udržet ve stavu nepřátelství tak dlouho, jak to bude možné,“ dodal.

Rusko hromadí techniku v Bělorusku u hranic s Ukrajinou, tvrdí Kyjev

Evropa

Rusko podle něj není proti, aby se západní státy ujaly role zprostředkovatelů v procesu jednání mezi Ukrajinou a Ruskem, ale Moskva má prý jasné červené linie, o kterých „mluví už mnoho let“.

Lavrov řekl, že Rusko potřebuje „železobetonové“ dohody s Ukrajinou, aby nebyl „nikdo v pokušení je porušovat“.

Šéf ruské diplomacie také uvedl, že Rusko má prý k dispozici dokumenty potvrzující obavy Moskvy z chystaného pokusu Kyjeva dobýt Donbas silou.

„Také se zapomnělo, že ukrajinské úřady soustředily přes sto tisíc svých vojáků na linii dotyku, že ostřelování prudce zesílilo, začali nahlas mluvit o plánu B, a jak se nyní ukazuje, takový plán existoval. Existuje dokument, který nyní máme v rukou a který ukázal oprávněnost našich obav, že se blíží přímá agrese a že dojde k pokusu dobýt Donbas silou zbraní,“ uvedl.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

Donbas s podporou Moskvy ovládli proruští separatisté a vyhlásili tam samozvané republiky, jejichž nezávislost Rusko letos v únoru krátce před invazí uznalo. S tvrzením o údajném záměru Kyjeva získat toto území pod kontrolu silou mluví Kreml či separatisté opakovaně. Dělo se tak i v době shromažďování ruských vojsk u ukrajinských hranic v Rusku či Bělorusku i po zahájení nevyprovokovaného útoku na sousední stát, který trvá už měsíc.

Lavrov ovšem naproti tomu očerňuje Západ, který podle něj používá „kulturu odřezávání nepohodlných období dějin, ba dokonce nejnovější historie“.

Anketa

Byli byste pro mírovou misi NATO na Ukrajinu?
Ano
43,2 %
Ne
56,8 %
Celkem hlasovalo 22585 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám