Hlavní obsah

Rusko hromadí techniku v Bělorusku u hranic s Ukrajinou, tvrdí Kyjev

– Kyjev

Rusko pokračuje ve shromažďování vojenské techniky podél běloruských hranic s Ukrajinou, napsala ve středu ráno ukrajinská agentura Unian s odvoláním na generální štáb ukrajinské armády. Podle těchto informací odpůrci války v Bělorusku částečně narušili železniční spojení mezi Běloruskem a Ukrajinou.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek, na němž je zachycena ruská vojenská technika soustředěná u ukrajinsko-běloruských hranic

Článek

„V Bělorusku představitelé opozičních sil a starostliví občané částečně narušili železniční spojení mezi Běloruskou republikou a Ukrajinou. Informace se upřesňují,“ píše se v ranní zprávě ukrajinského generálního štábu.

„Zároveň podle dostupných informací pokračuje aktivní pohyb ruské a běloruské vojenské techniky přes Bělorusko a její další hromadění podél ukrajinských hranic,“ uvádí štáb.

Ukrajinská armáda mezitím podle generálního štábu pokračuje v obraně Mariupolu, Černihiva a snaží se odrazit ruský postup na Kyjev.

Do války na Ukrajině by se brzy mohlo zapojit Bělorusko, varuje tajná služba

Válka na Ukrajině

„Nepřítel je v některých směrech demoralizovaný. Takže během útoku na město Mariupol, v jedné z jednotek speciálních sil, je méně než 10 procent vojáků připraveno pokračovat ve válce, zbytek je zabit, zraněn, nemocen nebo demoralizován,“ tvrdí ukrajinský generální štáb.

Informuje také o tom, že ukrajinské ozbrojené síly za poslední den mimo jiné zasáhly šest ruských letadel, pět bezpilotních letounů, jeden vrtulník a pět řízených střel. Tato tvrzení ukrajinské armády nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám