Hlavní obsah

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polsko na následujícím summitu NATO příští týden v Bruselu formálně požádá o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Oznámil to v pátek polský premiér Mateusz Morawiecki, napsala agentura Reuters. Česko je na debatu o vyslání mise připraveno, uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Daniel Leal, ČTK/AP

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

O stejném návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, mise by se podle něj měla být schopná se sama bránit. Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Morawieckým a českým a slovinským premiérem Petrem Fialou a Janezem Janšou.

Morawiecki nyní před novináři uvedl, že některá opatření, která byla ještě před týdnem nemyslitelná, jsou jen po několika dnech válečného vývoje přijatelná, píše server WNP.pl.

„Když nyní bomby padají čím dál tím blíž k polským hranicím, využijeme to jako argument, jak v kontextu těch nejprogresivnějších návrhů (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, tak našich návrhů formulovaných v Kyjevě,” řekl Morawiecki i s odkazem na zatím největší a aliancí nevyslyšený požadavek Zelenského – zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Lvovem stoupá hustý dýmVideo: Reuters

Nedaleko ukrajinského Lvova, který se nachází několik desítek kilometrů od polských hranic, dopadly čtyři ruské rakety. Vypáleny byly zřejmě z Černého moře. Minulou neděli zemřelo při ruském útoku na vojenskou základnu u polských hranic nejméně 35 lidí.

Černochová: Umístění německých vojáků v ČR je passé

Válka na Ukrajině

Rusko podle Morawieckého musí pochopit, že svrchované státy mají právo si na své území v rámci jeho obrany pozvat, koho chtějí, napsal WNP.pl. Na misi se však nejprve musí shodnout členské země NATO.

Proti vyslání podobné mise, jak navrhoval Kaczyński, se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz. Naopak Česko je na debatu ohledně mírové mise připraveno, řekla česká ministryně obrany Jana Černochová.

Lavrov nepřímo označil Němce za přátele

Válka na Ukrajině

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám