Hlavní obsah

Koronavirus bude zabíjet Brity, varoval šéflékař. Ostrované v panice vybílili obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nákaza koronavirem s jistotou přinese v Británii „několik úmrtí“, řekl ve středu médiím anglický šéflékař Chris Witty. Epidemie je podle něj téměř nevyhnutelná. Jeho slova způsobila v zemi paniku mezi občany. Počet nakažených nemocí COVID-19 se vyšplhal na 85, 43 případů potvrdila Británie ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prázdné regály v supermarketu v LondýněVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Witty sice dodal, že občané země nemají důvod měnit své návyky. Jeho slova o blížící se epidemii ale Brity dostatečně vystrašila. „Nemá cenu kupovat ochranné masky, jejich efekt je minimální, až nulový,” dodal Witty s tím, aby se občané neuchýlili k vykupování lékáren.

Britové ale více než do lékáren zamířili do obchodů. Z regálů rychle mizí především toaletní papíry, mýdla a dezinfekce. Z potravin především trvanlivé potraviny jako rýže, těstoviny a kuskus.

Írán na prahu katastrofy, statistiky uvádějí jen zlomek reálně nakažených, tvrdí lékař

Koronavirus

„Tři dny jsem marně hledal obchod s těstovinami,“ řekl Daily Mailu jeden ze zákazníků. Kromě obchodů lidé kupují do zásob také léky. Nejčastější poptávka je po paracetamolu, ibuprofenu a přípravkům, které pomáhají posílit imunitu.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Muž s ochrannou rouškou před Buckinghamským palácem

Některé firmy a školy v zemi zůstávají zavřeny. Ve většině případů se ale jedná o předběžná opatření, protože někteří zaměstnanci (nebo rodiče dětí) byli testováni na přítomnost koronaviru.

Ačkoli podle britského premiéra Borise Johnsona je země na nákazu dostatečně připravená, Witty tvrdí, že následujících šest týdnů bude klíčových v boji proti koronaviru.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Všechny epidemie začínají pomalu, ale postupem času nabírají velkou rychlost,“ vysvětlil Witty pro Daily Mail, proč by Spojené království mělo zvýšit svou aktivitu v příštím jeden a půl měsíci.

Pašeráci zkusili z Ukrajiny do Rumunska provézt pytle s rouškami

Koronavirus

Dopad epidemie lze podle Wittyho snížit vícero způsoby. Konkrétnější nebyl, ale prozradil, že je Británie musí udělat v pravý čas, aby „minimalizovala sociální narušení“.

Akční plán

Vláda ve středu zveřejnila akční plán, který předpokládá čtyři fáze potenciálního vývoje koronaviru. Podle Johnsona se Británie nachází v prvním stádiu, v němž jde o zastavení šíření nákazy. Premiér zdůraznil význam mytí rukou mýdlem a horkou vodou.

V příštích třech měsících se nicméně život v Británii může podle Johnsona trochu změnit. Vláda v případě propuknutí epidemie zvažuje zavření škol, omezování shromáždění nebo výzvy k práci z domu.

Může také nařídit omezení společenského života. To znamená, že by Britové museli omezit návštěvy hospod, obchodů či zábavních akcí (tedy kin, divadel, sportovních akcí...).

Pokud by se nemoc COVID-19 etablovala, posunul by se plán do „zdržovací fáze“. V té by bylo hlavním cílem co nejvíce oddálit nástup rozsáhlé infekce a zamezit například náporu na zdravotnický systém, který se v zimním období potýká s vyššími počty pacientů kvůli sezonním onemocněním.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Boris Johnson na tiskové konferenci ohledně vývoje koronaviru

Třetím pilířem je výzkumná fáze, která může objasnit pozadí problému a vést k efektivnějším postupům v boji proti nákaze. Čtvrtá fáze by se soustředila na poskytování nezbytných služeb a pomoc nejvíce ohroženým skupinám.

To by znamenalo zpřístupnění rezerv léků a zdravotnického materiálu, ale také povolání zdravotníků z dovolených nebo z odpočinku v důchodu. Policisté by se soustředili pouze na opravdu vážné činy a na případný zásah by vyčkávala i armáda.

V Británii je zatím 53 potvrzených případů nákazy koronavirem. Testováno bylo přes 14 tisíc lidí. Nejrizikovější skupinou jsou starší lidé nebo lidé, kteří mají oslabenou imunitu, dodal Witty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám