Hlavní obsah

Írán na prahu katastrofy, statistiky uvádějí jen zlomek reálně nakažených, tvrdí lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil v úterý válku koronaviru. Do boje s nemocí vyslal armádu, jejíž příslušníci mají pomáhat zdravotníkům. Podle oficiálních údajů nemoc Covid-19 v zemi zabila 92 lidí a nakažených je 2922 včetně 23 členů parlamentu. Neoficiální údaje ale uvádějí stovky obětí pohřbívané v masových hrobech a přes deset tisíc nakažených. Podle jednoho z lékařů je Írán na prahu katastrofy.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Ošetřování člověka nakaženého koronavirem v teheránské nemocnici

Článek

Chameního rozhodnutí vyslat do boje s nákazou vojáky bylo oznámeno poté, co u příležitosti svátku stromů zasadil strom a měl na rukou jednorázové ochranné rukavice.

„Cokoli pomůže veřejnému zdraví a předejde šíření nemoci, je dobré. A cokoli napomůže jeho šíření, je hříšné,“ řekl 80letý ajatolláh. Dodal, že epidemie „není zas tak velkou tragédií“ a Írán už „překonal vážnější“. Požádal Boha, aby léčil nemocné.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Do boje s nákazou má být vysláno až 300 000 vojáků a dobrovolníků. Zatím není jasné, zda Chameneí přikázal armádě dezinfikovat ulice a chodit s dobrovolníky dům od domu zjišťovat, jsou-li tam nemocní, případně zjišťovat, s kým se setkali, jak se uvádělo. Ulice už dezinfikují příslušníci revolučních gard, kteří zřídili několik polních nemocnic. Zřízeno bylo tisíc stanic na testování nákazy.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Testování odebraného vzorku na koronavirus v centrifuze v Teheránu

Pokuta za šíření, trest smrti pro překupníky

V Íránu jsou zavřené školy, univerzity i divadla a kina. V pátek se nekonaly modlitby. Protože si lidé neustále myjí ruce, je spotřeba vody stejná jako v červenci a poklesl tlak v potrubí.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Gholam Hossein Esmaili řekl, že by mohlo být dočasně propuštěno až 54 000 vězňů, kteří nebudou nakažení a složí kauci. Uvedl to list The Daily Telegraph.

Duchovenstvo rozhodlo, že za šíření nemoci musejí nakažení platit. Soudy zase varovaly že ti, kdo budou hromadit a kšeftovat se zdravotními pomůckami, mohou být odsouzeni na smrt.

Ministr zdravotnictví Said Namaki už musel prezidentovi Hasanu Rúhánímu vysvětlovat, proč byl během deseti dnů distribuován jen milion zdravotních masek a proč si je musejí zdravotníci kupovat na černém trhu za pětinásobnou cenu. Podle ministra to způsobili překupníci, kteří je hromadí a přeprodávají je za účelem obohacení.

Lidé v Íránu olizují mříže svatyní, aby ukázali, že se koronaviru nebojí

Koronavirus

Nakažené jsou i špičky režimu

V zemi je potvrzeno 2336 nakažených včetně politických špiček. Poslanec Abdolréza Masri uvedl v programu Klubu mladých novinářů v íránské státní televizi, že nakaženo je 23 poslanců. Vyzval všechny zákonodárce, aby se neobjevovali na veřejnosti: „Doporučujeme poslancům, aby nyní ukončili své kontakty s veřejností.“

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Policejní auto dezinfikuje ulice v Teheránu

V Íránu už v pondělí zemřel Chameneího poradce Mohammad Mirmohammadi. Nemoci Covid-19 podlehl i bývalý íránský velvyslanec ve Vatikánu Hadi Chorošah. Nemocí se nakazila i viceprezidentka Masúmeg Ebtekarová a náměstek ministra zdravotnictví Iradž Haririči, který stál v čele v boji s nákazou.

Tajemník íránského ministra zdravotnictví má koronavirus. Na tiskovce nevypadal dobře

Koronavirus

Úřady lžou a opatření přicházejí pozdě

Poslanec z Raštu Gholem Ali Džafarzadeh Emenabadi řekl, že úřady neříkají pravdu a s dezinfekcí ulic začaly pozdě. Uvedl, že nemocnice v provincii Gilan jsou přeplněné nakaženými a už nemohou přijímat nové pacienty.

Šéf zdravotního úřadu v provincii Golestán Abdolréza Fazel uvedl, že jen v jeho provincii bylo zjištěna nákaza u 594 lidí.

Zástupce rektora Univerzity v Kómu pro vědu a zdraví Ali Abarzeh uvedl pro list The Guardian, že v nemocnici ošetřili 700 lidí, z toho 100 v neděli.

Mrtvých může být až 2000

Podle zdrojů perské redakce BBC může být mrtvých už 2000. Na sociálních sítích se objevily obrázky masových hrobů. Pravost záběrů však nelze ověřit.

Předseda Světové zdravotnické organice Tedros Adhanom Gebreyesus uvedl, že nemá žádné důkazy, že by Írán tajil rozsah epidemie.

Podle isfahánského vrchního chirurga Behrúze Kalidariho by mohlo mít virus až 12 000 lidí, kteří o něm nevědí.

„V Kómu je to bohužel úplná katastrofa. Vymklo se to kontrole. Naneštěstí představitelé stále téma nahlížejí v rámci politických a ekonomických dopadů. Můžeme to zvládnout v Hamedánu, Zandžánu, Araku, Kazvinu, Mašhádu, a dokonce i tady v Isfahánu, jestliže budeme jednat brzo,“ tvrdí lékař.

Pokud se ale opatření nezpřísní, bude podle něj celá země čelit národní katastrofě.

Podle listu The Guardian nemoc zřejmě zavlekl do Íránu obchodník, který obchodoval s Čínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám