Hlavní obsah

Čína odmítla mezinárodní vyšetřování původu viru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Peking

Podle agentury Reuters se Čína snažila zablokovat interní zprávu EU, že Peking šířil nepravdivé informace o koronoviru. Uvedla to s odvoláním na čtyři zdroje a diplomatickou korespondenci. Zpráva byla zveřejněna v pátek pozdě večer, ale vzhledem ke kritice Číny vyšla podle Reuters v upravené verzi. Čína podle BBC také odmítla nezávislé mezinárodní vyšetřování původu viru.

Foto: China Daily, Reuters

Odebírání vzorku pro test na koronavirus ve Wu-chanu

Článek

Čína odmítla nezávislé mezinárodní vyšetřování původu koronaviru. Čínská diplomatka v Británii Čchen Wenová sdělila BBC důvod: „Nezávislé vyšetřování je politicky motivované. V tuto chvíli bojujeme s virem a soustřeďujeme veškeré své úsilí na tento boj. Proč mluvit o takovémto vyšetřování? To odvrací nejen pozornost, ale také odklání prostředky. Myslím si, že s tím nebude nikdo souhlasit. Ničemu dobrému by to neposloužilo.”

Informace, odkud virus pochází a jak se zpočátku šířil, by přitom naopak mohla pomoci v boji s novým koronavirem, podotkla stanice. Objevily se přitom spekulace, které podporoval i americký prezident Donald Trump, že virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu, i když Světová zdravotnická organizace uvedla, že podle ní je přirozeného původu.

Důkazy podle WHO mluví jasně: Koronavirus nepochází z laboratoře

Koronavirus

Předpokládá se, že se virus rozšířil z wu-chanské rybí tržnice, kde se také prodávalo maso divokých zvířat. Austrálie proto požaduje, aby všechny podobné tržnice v Číně byly zavřeny.

 Čína chtěla zablokovat zprávu o zatajování informací

Čtyři zdroje sdělily agentuře Reuters, že zpráva o tom, jak Čína nepravdivě informovala o koronaviru, měla být zveřejněna už 21. dubna, ale bylo to odloženo, když server Politico otiskl některá její zjištění.

Hned na první straně interní zprávy z 20. dubna stálo: „Čína pokračuje ve vedení globální dezinformační kampaně, aby odvrátila obvinění, že stála na počátku epidemie a zlepšila svůj mezinárodní obraz. Byla zaznamenaná jak otevřená, tak skrytá taktika.“

Vysoký čínský představitel kvůli zprávě okamžitě kontaktoval vedení EU a řekl, že „pokud je zpráva taková, jak je popsaná a bude dnes publikovaná, bude to velmi špatné pro spolupráci“. Plyne to z diplomatické korespondence, kterou viděli zpravodajové agentury Reuters.

Trump: Zjišťujeme, zda koronavirus pochází z wuchanské laboratoře

Koronavirus

V korespondenci bylo uvedeno, že vysoký představitel čínského ministerstva zahraničí Jang Siao-kuang řekl, že pokud bude zpráva zveřejněna, Peking to „velmi pobouří“. Obvinil evropské diplomaty, že se snaží „někoho potěšit“ - tedy vyhovět Washingtonu. USA se po rozšíření epidemie tvrdě pustily do Číny, že tajila informace o novém koronaviru a poskytovala údaje pozdě.

Čína tají informace o covid-19, aby vydělala na vakcíně, tvrdí Trumpův poradce

Koronavirus

Odklad zveřejnění

Zveřejnění zprávy bylo nakonec podle čtyř zdrojů agentury Reuters odloženo a definitivní verze zveřejněná v pátek večer, se liší od návrhu, který měl Reuters k dispozici.

K informaci se agentury nevyjádřilo ani čínské zastoupení při EU, ani čínské ministerstvo zahraničí. „Nikdy nekomentujeme obsah nebo možný obsah diplomatických kontaktů a komunikaci s našimi partnery z jiných zemí,“ sdělila mluvčí EU.

Trump hecuje proti guvernérům a Číně

Koronavirus

Jeden z představitelů EU sdělil, že zpráva o čínských dezinformacích byla zveřejněna a popřel, že by byla stažena.

Ve verzi citované v BBC, je uvedeno, že Čína tajila informace a prováděla dezinfromační kampaň v menší míře než třeba Rusko. 

Reklama

Výběr článků

Načítám