Hlavní obsah

Trump hecuje proti guvernérům a Číně

Právo, CNN, ČTK, ROS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident USA Donald Trump stupňuje tlak na guvernéry států, aby po týdnech protipandemických omezení rychle obnovili veřejný život. Doslova ohromil agitační podporou protestů proti zákazům volného pohybu přijatým třemi demokratickými guvernéry.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Osvoboďte Michigan, Minnesotu a Virginii!“ tweetoval prezident, který předtím představil plán jen postupného rušení restrikcí proti šíření nového koronaviru podle situace. Na otázky reportérů Trump tvrdil, že prý v těchto státech zašli s omezeními „příliš daleko“ a že nechtěl apelovat na zrušení tamních zákazů.

„Prezidentova prohlášení podněcují nezákonné a nebezpečné činy,“ odsoudil ho však guvernér státu Washington Jay Inslee.

Volání po konci restrikcí se šíří

V nynějším ovzduší plném emocí si Trump zahrává s ohněm, který se mu může vymknout z kontroly, varovala CNN. Zmíněné tři státy jsou ovšem důležité pro Trumpovo znovuzvolení v listopadu a ani v nynější situaci zjevně neodolal si přihřát svou polívčičku.

V USA je zmatek. Řídíme se tím, co se říká doma, popisují Češky v New Yorku

Koronavirus

V případě Virginie Trump dokonce varoval, že zavření obchodů se zbraněmi ohrožuje ústavní právo občanů na zbraň. Mezi stovkami protestujících v těžce postiženém Michiganu se objevily i zbraně a bojové vlajky jižanské Konfederace z let občanské války (1861–65).

„I kdyby byl virus desetkrát nebezpečnější, než je, nezůstal bych doma. Radši bych riskoval a zůstal svobodným člověkem,“ hlásal například v New Hampshire rozhlasový moderátor Ian Freeman. „Nechte nás pracovat,“ znělo texaským Austinem.

Turecko je po USA a Evropě nejvíce postižené pandemií

Koronavirus

Ani reakce republikánských guvernérů na Trumpův tlak není bezvýhradně souhlasná. Eric Holcomb v čele Indiany naopak prodloužil izolaci osob do 1. května a s odvoláním na odborníky požaduje stejně jako i další státy mnohem širší testování populace.

Toho se obává i Chalie Baker, republikánský guvernér Massachusetts.

Státy by podle něj měly počkat, až klesnou počty nově zjištěných infekcí a hospitalizovaných.

Prezident pohrozil Číně následky

Prezident, jenž čelí kritice za zpožděnou reakci na hrozící pandemii, vystupňoval obvinění Číny jako jejího viníka, a pohrozil, že „ponese následky“, pokud vědomě nezasáhla a nezabránila rozšíření koronaviru do světa.

Pro hackery jsou nemocnice snadná kořist, píší v USA a připomínají útoky na české cíle

Internet a PC

„Pokud to byla chyba, budiž, chyby jsou chyby. Pokud jsou ale za to vědomě odpovědní, pak by samozřejmě měli nést následky,“ prohlásil, avšak jaké akce by mohl podniknout, ne­upřesnil.

Trump znovu zpochybnil čínské statistiky obětí koronaviru a bez důkazů tvrdil, že je to veliká země a obětí má určitě víc než USA. Peking v pátek oznámil, že údaje revidoval a připočetl k bilanci dalších 1300 mrtvých, což je více než třetina z celkového čínského počtu.

Austrálie: Nevěříme Číně ani WHO, chceme nezávisle vyšetřit, kde se koronavirus vzal

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám