Hlavní obsah

Biden slíbil evropským státům, že jim na rozdíl od Trumpa pomůže

Brusel

Odlišná politika amerického prezidenta Joea Bidena oproti předchůdci Donaldu Trumpovi se výrazně projevila na pondělním summitu NATO. Na něm se potvrdila platnost článku pět, že útok na jednoho člena je útokem na celou alianci. Na rozdíl od Trumpa tak Biden nezpochybňoval, že USA přijedou v případě potřeby evropským státům na pomoc. Prezident USA tak dal podle CNN najevo, že se pokouší získat zpět důvěru Severoatlantické aliance v americké vedení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženeva se chystá na středeční schůzku Bidena s PutinemVideo: AP

 
Článek

„Musím vykořenit korupci, která nás oslabuje. Vystříhat se těch, kteří by chtěli podněcovat nenávist pro svůj předstíraný populismus. Investovat do posílení institucí, které udržují naše demokratické hodnoty,“ řekl Biden po summitu.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

„To je způsob, jak prokážeme, že demokracie a naše spojenectví může stále zvítězit nad výzvami naší doby a plnit potřeby našeho národa,“ doplnil prezident USA.

Těm, co pochybují o roli Spojených států ve světě, vzkázal, že se mají dívat na to, co dělá, protože jeho slova nejsou v rozporu s činy.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

„Zůstáváme nadále pevně odhodláni dodržovat zakládající Washingtonskou smlouvu NATO, která v článku pět stanoví, že útok na jednoho člena je považován za útok proti celé alianci,“ zdůraznil Biden.

„Evropská unie je klíčovým partnerem NATO. Aliance chápe důležitost silnější a schopnější evropské obrany. Budování vojenských kapacit EU, pokud budou kompatibilní s těmi aliančními a budou je vhodně doplňovat, přispěje k silnějšímu NATO a k bezpečnějšímu euroatlantickému prostoru,“ pokračoval americký prezident.

Evropské země NATO se pokusí vyjít vstříc Trumpovým přáním

Evropa

Současně zdůraznil nutnost plnit závazky ohledně výdajů na zbrojení, na což kladl důraz už Trump. „Potvrzujeme závazek ze summitu ve Walesu v roce 2014, který členským zemím uložil zvýšit výdaje na obranu na alespoň dvě procenta HDP.“

Tvrdý postup vůči Rusku

Summit zdůraznil nutnost se připravovat na nové hrozby a potvrdil po dvaceti letech odchod NATO z Afghánistánu.

„Čelíme mnohostrannému nebezpečí a soupeření s asertivními autoritářskými mocnostmi. Hrozbami pro naši kolektivní bezpečnost jsou agresivní kroky Ruska, rostoucí vliv Číny, terorismus všech forem či útoky státních i nestátních aktérů proti mezinárodnímu řádu založenému na pravidlech,” zdůraznil Biden.

„A čelíme také útokům na demokracii po celém světě, nestabilitě za našimi hranicemi, kybernetickým útokům, dezinformačním kampaním či šíření zbraní hromadného ničení,“ dodal s tím, že udělá vše pro to, aby Írán nezískal jaderné zbraně.

Lídři zemí NATO vyjádřili solidaritu s Českem

Evropa

Představitelé NATO se nejostřeji vyhranili proti Rusku. „Nadále porušuje dohodnuté zásady spolupráce s NATO. Dokud Moskva nepřestane porušovat mezinárodní právo i závazky, neobnovíme s ní přerušenou civilní i vojenskou spolupráci,“ stojí v prohlášení aliance.

NATO upozornilo, že bude na zhoršování bezpečnostní situace ze strany Ruska na východním křídle aliance dál reagovat zvyšováním kapacit obranných sil. Podpořilo územní celistvost Ukrajiny, Gruzie a Moldavska a vyzvalo Moskvu, aby z těchto tří zemí stáhla své jednotky.

Lídři členských zemí NATO uvedli, že konflikt na Ukrajině a v jejím okolí patří do hlavní agendy aliance. Ke vstupu Ukrajiny do NATO, o který Kyjev stojí, se však nevyjádřil: „Je fakt, že stále musí bojovat s korupcí. Do té doby uděláme vše, co bude v našich silách, abychom Ukrajině umožnili vzdorovat ruské agresi.”

Pobouřená Čína

Vedení NATO dále zdůraznilo, že bude pokračovat v konstruktivním dialogu s Čínou v oblastech společného zájmu, jakým je boj proti klimatickým změnám. Obává se však zbrojení země.

„Deklarované ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance. Naše obavy vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu, čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru či šíření dezinformací,“ stojí v prohlášení NATO.

Čína nesdílí naše hodnoty, řekl Stoltenberg po jednání s Bidenem

Svět

Přesto se Čína proti prohlášení v úterý ohradila a obvinila pakt ze zveličování teorie čínské hrozby a z mentality studené války.

Reklama

Výběr článků

Načítám