Hlavní obsah

Lídři zemí NATO vyjádřili solidaritu s Českem

– Brusel • Aktualizováno

Lídři tří desítek zemí Severoatlantické aliance v pondělí odpoledne na summitu v Bruselu vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Zároveň vytyčili novou strategii NATO pro nadcházející dekádu. ČR na jednání zastupoval prezident Miloš Zeman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lídři zemí NATO zahájili summit, Česko reprezentuje ZemanVideo: Reuters

 
Článek

Moskva podle společného prohlášení šéfů třicítky aliančních států stále více ohrožuje bezpečnost spojenců z NATO provokativní a rozkladnou aktivitou u jejich hranic i na jejich území.

"Patří sem i nelegální a ničivé akce ruských zpravodajských služeb na území aliance, z nichž některé si vyžádaly životy obyvatel a způsobily rozsáhlé materiální škody. V plné solidaritě stojíme za Českou republikou a dalšími zeměmi, které byly tímto způsobem postiženy," uvádí společné komuniké.

Severoatlantická aliance na to musí být v budoucnu lépe připravena, konstatuje závěrečné prohlášení ze summitu. Zároveň vyzývá Moskvu, aby odstranila Česko a Spojené státy ze seznamu zemí, které nejsou přátelské. Na tento soupis Rusko, jako jediné dvě země, oba státy zařadilo v polovině května.

Hrozbou je i Čína

Při prvním setkání za účasti amerického prezidenta Joea Bidena špičky NATO kromě Ruska probíraly také globální vzestup Číny, budoucnosti spojeneckých operací po letním odchodu z Afghánistánu, ale také zvyšování výdajů na obranu.

Summit konstatoval, že Čína představuje pro Severoatlantickou alianci „systémovou výzvu”. "Deklarované ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance," uvedli lídři NATO v 79bodovém komuniké. Obavy aliance vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu, čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru či šíření dezinformací.

Biden před začátkem jednání spojence ujistil, že NATO je zásadní pro americké zájmy a USA stojí po boku Evropy.

Čína nesdílí naše hodnoty, řekl Stoltenberg po jednání s Bidenem

Svět

„Dnes (v pondělí) otevřeme novou kapitolu v transatlantických vztazích,“ prohlásil na úvod jednání generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. NATO podle něj stojí před novými výzvami, kvůli nimž musí posílit mimo jiné schopnost společně reagovat a jednat.

Solidarita s Českem

Mezi zásadní témata nové strategie patřil již zmíněný přístup k Rusku, s nímž má podle Stoltenberga NATO nejhorší vztahy od dob studené války.

Foto: Yves Herman, ČTK/AP

Šéfové vlád a států zemí NATO na společné fotografii pořízené na úvod summitu Aliance v Bruselu.

Letošní summit měl kvůli pandemii výrazně skromnější podobu než předchozí vrcholná setkání. Místo recepce u britské královny Alžběty II., jako při předloňském summitu v Londýně či přeletu bojových formací letadel při křtu nové centrály NATO o rok dříve v Bruselu, v pondělí lídři v rámci summitového programu zhlédli zhruba dvouminutovou virtuální prezentaci zmíněné strategické koncepce NATO 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám