Hlavní obsah

USA: Vajíčka za toaleťák. Směnný obchod kvete

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chell Garvin z missourského Springfieldu si na Facebooku všiml, jak se jeho známá pochlubila, že sehnala velké balení toaletního papíru. Hned jí napsal a vyměnil s ní 18 vajíček za dvě role. Hodně prý vaří, ale na vajíčka nemohla natrefit. Tak popsal server msn.com naturální směnu, která začala mezi Američany kvést v éře pandemie, jež zpomalila pohyb lidí, zboží i peněz.

Foto: Frank Franklin II , ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Sheila Grahamnová z Atlanty, rozvedená matka tří dětí, ví moc dobře, že její devítiletý Tom, šestiletá Abigail a čtyřletý Jack milují ke snídani ovesné vločky. „Patří to k rannímu rituálu,“ vysvětluje. Na sociální síti nabídla, že za vločky dá toastový chléb a přihodí i džem – ovšem pod podmínkou, že se směna uskuteční jenom na předměstí Atlanty, kde bydlí. Nečekala dlouho – první odezva se dostavila do osmi minut.

Nejčastěji se směňují máslo, mléko, džem.

„Vezměte si, co potřebujete, a zanechte, co můžete,“ hlásají cedulky na stolcích před vjezdy do rodinných domů. Nejčastěji se směňují máslo, mléko, džem.

Barterové burzy, například BizX v Bellevue také ve státě Washington, zažívají neobyčejný boom.

Na naturální směnu začínají převádět pohledávky i menší stavební firmy. „Před pár měsíci bych na to ani nepomyslel,“ řekl Roger Becker.

Vlastní stavební firmu ve městě Puyallup ve státě Washington a investice ve výši 280 tisíc dolarů do renovace domu určeného k prodeji si od majitele nemovitosti vybírá v práci řemeslníků, které mu zajistí.

Šíření Covid-19 je skoro exponenciální, varovala WHO

Koronavirus

Začíná váznout i zásobování. Necelé dvě pětiny Američanů obvykle jedí v restauracích. Ty ale zavřely a teď se ocitly obchody pod velkým náporem.

Jako před hurikánem

Povodně, opakující se sucha a vedra a obchodní válka prezidenta Donalda Trumpa s Čínou zahnaly do úzkých a k bankrotům mnoho farmářů. Pandemie navíc zmrazila potřebný pohyb sezonních dělníků, bez nichž se hlavně při sklizni neobejdou. Z obavy před možným rabováním si obchody chrání výlohy dřevotřískami od New Yorku po západní pobřeží. „San Francisco vypadá jako město čekající hurikán,“ tweetoval jeden z místních.

Volání o naléhavou pomoc vyslal nadřízeným velitel letadlové lodi Theodore Roosevelt kotvící na tichomořském ostrově Guam. Přes sto členů více než čtyřtisícové posádky se nakazilo virem a na plavidle není místo pro izolaci. Žádá evakuaci všech kromě základní údržby. „Nejsme ve válce a námořníci nemusejí umírat,“ napsal kapitán Brett Crozier.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tak rychle to nepůjde, míní však velitel tichomořské flotily John Aquilino a přišel s šalamounským řešením. Podle něj se mají námořníci po 14denní karanténě na pevnině vystřídat, napsal časopis Time.

Proskočila zpráva, že vězňům newyorského žaláře Rickers Island město nabídlo šest dolarů na hodinu, když budou na ostrově Hart’s Island kopat hromadné hroby. Mluvčí radnice popřel přímou spojitost s pandemií s tím, že společné hroby pro neznámé či nuzné osoby se na ostrově hloubí už dlouho, ale fakt, že oběžník nabízí vězňům ochranné prostředky, je výmluvný, sdělil server The Intercept.

Zastoupení médií na denních tiskovkách prezidenta Trumpa prořídlo. Korespondenty odvolaly listy The Washington Post, The New York Times i stanice CBS. „Drží si odstup kvůli zdravotnímu riziku v době, kdy pohlížejí na prezidentovy tiskové konference jako na stále méně informativní,“ komentoval to list The Houston Chronicle.

Reklama

Výběr článků

Načítám