Hlavní obsah

Kyjev chce ovlivnit volby v Maďarsku, zlobí se Orbánův ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó (Fidesz) ve středu obvinil ukrajinské vedení, že se snaží ovlivnit blížící se parlamentní volby v Maďarsku. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba podle agentury AP nařčení následně odmítl, nicméně obvinění z Budapešti zaznělo zjevně v reakci na ukrajinskou kritiku maďarského postoje k ruské agresi na Ukrajině.

Foto: MTI

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Šéf maďarské diplomacie ve videu zveřejněném na sociálních sítích tvrdil, že „probíhá koordinace mezi maďarskou levicí a zástupci ukrajinské vlády” a že Ukrajina se pokouší ve prospěch koalice maďarských opozičních stran ovlivnit volby, které budou v Maďarsku tuto neděli 3. dubna. Žádné důkazy, které by obvinění potvrzovaly, ale neuvedl.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno několikrát ostře kritizoval přístup maďarské vlády k válce na Ukrajině. Maďarsko, na rozdíl od většiny svých spojenců v Evropské unii a jako jediné z unijních sousedů Ukrajiny, odmítlo dodat Kyjevu zbraně i umožnit jejich transport přes své území.

Maďarská vláda se také aktivně postavila proti uvalení sankcí na dovoz ruské energie s poukazem na to, že by to vážně poškodilo ekonomiku země.

Zelenskyj ostře na Orbána: Běž se podívat na památník bot v Budapešti a rozhodni se, za kým stojíš

Válka na Ukrajině

Tato politika přiměla Zelenského k tomu, že v pátek důrazně vyzval maďarského premiéra Viktora Orbána, obecně považovaného za nejbližšího spojence Kremlu v Evropské unii, aby zaujal jasnější postoj k válce a aby podpořil Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Lidé v Budapešti nechávají u Dunaje boty, Orbánovi připomínají Zelenského slova

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám