Hlavní obsah

Lidé v Budapešti nechávají u Dunaje boty, Orbánovi připomínají Zelenského slova

Budapešť

Památník Boty na budapešťském nábřeží Dunaje připomíná vraždění Židů maďarskými fašisty z hnutí Šípových křížů na konci druhé světové války a v posledních dnech se zde objevují nové boty. Nechávají je zde uprchlíci z Ukrajiny i obyvatelé hlavního města, aby premiérovi Viktoru Orbánovi připomněli slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé nosí boty na nábřeží DunajeVideo: Embassy of Ukraine in Hungary/Facebook

 
Článek

Ve čtvrtek večer promluvil ukrajinský prezident k Evropské radě a zvlášť oslovil maďarského premiéra. „Poslouchej, Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Prosím tě, jestli můžeš, zajdi na vaše nábřeží. Podívej se na ty boty. A uvidíš, jak se v dnešním světě může masové zabíjení opakovat,” uvedl Zelenskyj. „Jednou provždy se musíte rozhodnout, na čí straně stojíte,” promlouval k maďarskému premiérovi.

Foto: Embassy of Ukraine in Hungary/Facebook

Dětské boty na nábřeží Dunaje v Budapešti.

Necelý týden před parlamentními volbami o zmíněné akci u památníku holocaustu maďarská veřejnoprávní média mlčí.

Orbán: Na válku na Ukrajině musíme nahlížet s ohledem na vlastní zájmy

Válka na Ukrajině

Orbán ve volbách čelí sjednocené opozici a ve vztahu k Ukrajině se rozhodl pro jakousi formu neutrality. V Bruselu sice podpořil protiruské sankce, ale zdůraznil, že přes území Maďarska nepustí žádné transporty zbraní na Ukrajinu. „Maďarsko se nechce zapojit do této války. Pomůže však lidem utíkajícím před válkou a poskytne jim humanitární pomoc,“ uvedl mluvčí maďarského premiéra Bertala Havasi.

Foto: Barnabas Honeczy, ČTK/AP

Památník Boty na budapešťském nábřeží Dunaje připomíná vraždění Židů maďarskými fašisty

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zopakoval, že Orbánův kabinet není ochoten riskovat životy obyvatel Maďarska. „Chápeme, že pro ukrajinského prezidenta je Ukrajina a Ukrajinci to nejdůležitější. Pro nás je však nejdůležitější bezpečnost Maďarska a Maďarů,“ uvedl na sociální síti šéf maďarské diplomacie.

Foto: Embassy of Ukraine in Hungary/Facebook

Lidé v Budapešti nechávají na nábřeží Dunaje boty. Jedno ukrajinské dítě = levný plyn, říká nápis.

Opoziční politik a primátor Budapešti Gergely Karácsony označil postoj Orbána za ostudu. „Je to přesně tak, jak říkal ukrajinský prezident. Musíme se rozhodnout, na jaké straně stojíme. Na straně Putina, nebo Evropy? Na straně Východu, nebo Západu?“ uvedl Karácsony.

Zelenskyj hovoří k OrbánoviVideo: Kancelář prezidenta Ukrajiny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám