Hlavní obsah

Biden i Putin na ponižující návštěvě Blízkého východu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenti USA a Ruska Joe Biden a Vladimir Putin v posledních dnech navštívili Blízký východ, který je jako centrum těžby ropy stále neuralgickým bodem mezinárodní politiky, kde se navíc přepisují hranice vlivu. Jejich návštěva ukázala, že si oba uvědomují význam regionu a že jsou ochotni činit značné ústupky. O situaci v oblasti hovoří redaktor Novinek Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem působícím na Blízkém východě Milanem Mikuleckým.

Foto: Novinky

Hostem podcastu PoliTalk byl Milan Mikulecký.

Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Chyby Západu při podpoře arabského jara (12:14)
  • Snahy Muhammada bin Salmána modernizovat Saúdskou Arábii (17:45)
  • Složité pozadí vraždy Džamála Chášukdžího (21:33)
  • Západní politika dvojích standardů (26:10)
  • Osa Washington–Rijád (27:55)
  • Opouštění vlastních spojenců za arabského jara (29:41)
  • Význam předání ostrovů v Tiránské úžině Saúdům pro Izrael (30:30)
  • Palestinská otázka ztrácí na významu (32:00)
  • Význam Putinovy návštěvy Teheránu za války na Ukrajině (36:58)

Joe Biden navštívil po Izraeli Saúdskou Arábii, což je samo o sobě mimořádné, když z židovského státu odletěl do nábožensky nejvýznamnější arabské země a neváhal jednat s tamním vládnoucím princem Muhammadem bin Salmánem.

Přitom Biden a jeho administrativa prince dosud spíše kritizovali kvůli vraždě novináře Džamála Chášukdžího i způsobu vedení války v Jemenu.

„Ještě před čtyřmi lety by nebylo představitelné, aby letoun, který odstartoval z Izraele, zamířil do Saúdské Arábie,“ řekl Mikulecký.

Saúdská Arábie otevírá vzdušný prostor všem dopravcům, i izraelským

Blízký a Střední východ

Připomněl však, že to není blesk z čistého nebe. „Sbližování mezi zeměmi na jihu Perského zálivu a Izraelem probíhá už řadu let, ale dosud utajovaně. Za desetiletí se povedlo najít cestu, aby spolu zástupci zemí mohli mluvit a začít vedle sebe fungovat.“

Přiznal, že k tomu přispěly hrozby z Íránu. „Na Blízkém východě se nám překreslují spojenectví,“ shrnul vývoj Mikulecký.

Bidenova cesta ukázala, že USA v době války na Ukrajině více sázejí na spolupráci s tradičními partnery než na obnovení jaderných dohod s Íránem.

„Dneska musí Biden poměrně poníženě přijet do Saúdské Arábie a napravovat, co on a jeho ministr zahraničí a jeden z architektů jaderného dealu s Íránem Antony Blinken spáchali,“ řekl Mikulecký.

Připomněl, že Rijád byl vždy spojencem Západu. Současně dodal, že „i osa Washington–Rijád v podstatě funguje“.

Jste odpovědný za vraždu Chášukdžího, řekl Biden saúdskoarabskému princi

Blízký a Střední východ

Putin se vydal na cestu do bezvýznamnosti

Naopak do Teheránu, který je hlavním nepřítelem sunnitských zemí Perského zálivu a Izraele, zamířil ruský prezident Vladimir Putin.

Utrpěl tam ponížení, když ho turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nechal čekat.

Časy se mění. Putin si musel na Erdogana potupně počkat

Blízký a Střední východ

O návštěvě ještě před jednáními Mikulecký řekl: „Nic významného to neznamená. Je to jedna z mála zemí, kam Putin může vůbec cestovat, že ho tam vůbec někdo pustí a vůbec se s ním bude bavit. Nepředpokládám, že by v nejbližší době Putin cestoval do Číny.”

„Chystá se sjezd komunistické strany Číny, a co jsem měl možnost vidět seznam pozvaných, tak tam byl německý kancléř, italský, španělský a francouzský prezident, ale ruský na něm nebyl,“ dodal.

Pro postup Putina má Mikulecký přirovnání. „Je to tak, jako když máš ve třídě jednoho grázla a nikdo se s ním nebaví, to je Írán. Teď začal zlobit druhý, ostatní se s ním přestali bavit. A on si ostentativně sedne k tomu prvnímu.“

Írán se podle Bílého domu chystá Rusku dodat bezpilotní letouny

Zahraniční

Podle Mikuleckého si obě země ekonomicky nemají co nabídnout, protože obě závisí na těžbě ropy, takže si konkurují. O zmiňovaném možném dodání dronů z Íránu na Ukrajinu doplnil, že ty také nezmění situaci obou zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám