Hlavní obsah

Časy se mění. Putin si musel na Erdogana potupně počkat

Teherán
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin musel v úterý na jednáních v Teheránu notnou chvíli čekat, než za ním přišel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Fotoreportéři si trapný okamžik nenechali ujít. Není to jen oplátka za podobnou situaci z Moskvy, kde musel naopak čekat Erdogan, ale ukazuje to i změnu pozice ruského prezidenta, který dříve obvykle nechával čekat ostatní na sebe, upozornil list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin čekal na schůzku s ErdoganemVideo: Reuters

 
Článek

„Těch 50 sekund, po které Erdogan nechal Putina čekat, a ten vypadal před kamerami zmateně, vypovídá hodně o tom, jak moc se po Ukrajině změnila situace,“ uvedla na Twitteru Joyce Karamová, hlavní korespondentka blízkovýchodní mediální organizace National News.

Putin vstoupil do místnosti a čekal, že ho Erdogan bude následovat. Místo toho tam zůstal sám uprostřed zvuku cvakání závěrek fotoaparátů. Nervózní vládce Kremlu si mnul ruce, cucal si tváře, šoupal nohama a přešlapoval. Když pak spustil ruce se zřetelným podrážděním, turecký prezident se teprve vynořil.

Foto: Reuters

Putin čeká na schůzku s Erdoganem

Karamová čekání označila za sladkou pomstu Erdogana, kterého Putin v roce 2020 nechal před setkáním čekat dvě minuty. Turecká média to tehdy označila za ponížení.

Nyní se turecká média o incidentu nezmínila. Ankara se snažila ze situace vytěžit maximum pro sebe. Turecko je členskou zemí NATO, s Ruskem ale dále jedná. Navíc ovládá vstup do Černého moře, protože uděluje souhlas ke vplutí válečných lodí přes Bosporskou úžinu.

Turecké ambice 

I když se v souvislosti se setkáním Erdogana s Putinem zmiňuje především jednání o uvolnění cesty pro lodě exportující obilí z Ukrajiny, Turecko sleduje i další cíle. Především se snaží rozšířit oblast na severu Sýrie, kterou kontroluje, což se nelíbí ani Íránu, ani Rusku.

Ankara v posledních dnech opakovaně hrozila, že zaútočí na kurdské milice YPG, které považuje za teroristickou skupinu, zatímco pro Západ jde o klíčového spojence v boji proti Islámskému státu. Chce pásmo pod svou kontrolou, kde nepůsobí kurdské milice, rozšířit z deseti na třicet kilometrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se zdraví s ruským Vladimirem Putinem (vpravo), kterého předtím nechal dlouhou chvíli čekat.

Erdogan po setkání s Putinem a íránským prezidentem Ebrahimem Raisím řekl, že všichni tři „odmítli pokusy o vytvoření nové reality v oblasti pod záminkou boje proti terorismu včetně nelegálních iniciativ vytváření samosprávy“. Kurdové usilují o vlastní stát nebo alespoň o autonomii.

Před setkáním Erdogan vyzval oba protějšky, aby podpořily jeho úsilí v boji proti terorismu v Sýrii. Všechny tři země se shodly, že budou spolupracovat při jeho eliminaci.

Foto: Reuters

Putin čekal na schůzku s Erdoganem

Reklama

Výběr článků

Načítám