Hlavní obsah

Biden vystoupil s optimistickým projevem, Trump chce zastavit sčítání

Novinky, fia, jem, aš, bož, mso, drk
Aktualizováno

Ve Spojených státech amerických končí prezidentské volby společně s volbami do Sněmovny reprezentantů a části Senátu. Souboj prezidenta Donalda Trumpa s demokratickým vyzyvatelem Joem Bidenem je navzdory jednoznačným průzkumům nečekaně těsný. Biden podle projekce zvítězil v klíčovém Michiganu, Trump chce zastavit sčítání v Pensylvánii. Čekání na výsledek může být dlouhé. Novinky sledují dění kolem voleb on-line.

Článek

ON-LINE: Biden dotahuje Trumpa v Pensylvánii a Georgii

Volby USA

23:59 - Britský The Guardian informuje, že u jednoho ze sčítacích míst v Detroitu, největším městě v Michiganu, se skupina Trumpových stoupenců dožadovala vpuštění do budovy, aby mohli pozorovat sčítání hlasů.

22:44 - Ředitel organizace prosazující liberální hodnoty Progress Michigan Lonnie Scott řekl, že pravým důvodem požadavku na pozastavení sčítání v Michiganu je zabránit agentuře AP a dalším médiím vyhlásit v tomto dalším klíčovém státě Bidenovo vítězství. Mezi demokratickými pozorovateli je demokrat Mark Brewer, který řekl, že je na místě sčítání a že republikánům v přístupu nikdo nebrání.

22:28 - Podle projekce CNN Biden zvítězil v Michiganu, na který připadá 16 volitelů.

22:16 - Joe Biden vystoupil s projevem, v němž řekl, že ještě neohlásí své vítězství v úterních volbách. Věří ale, že až skončí sčítání hlasů, ukáže se, že má potřebných 270 volitelů. Vyzval k dokončení sčítání hlasů.

21:32 - Kampaň amerického prezidenta Trumpa požádala soud o pozastavení sčítání hlasů v Pensylvánii. Pozorovatelé republikánů prý nemají přístup ke sčítání. Trump v Pensylvánii zatím vede, po sečtení 82 procent hlasů má 52,7 procenta. Jeho náskok ale s postupujícím sčítání velkého množství korespondenčních hlasů klesá.

20:45 - Trumpova kampaň uspořádá ve 21:30 SEČ tiskovou konferenci k volbám. V Michiganu podala soudní žalobu a žádá zastavení sčítání hlasů v tomto státě. Trump pohrozil už předtím, že se obrátí na soudy. V Michiganu se hraje o 16 volitelů a severoamerický stát patří mezi klíčové státy, které budou rozhodovat o vítězi. Trumpova kampaň chce nechat zkontrolovat „hlasovací lístky, které přišly otevřené”.

19:02 - Biden vítězí ve Wisconsinu, uvedla CNN na základě své projekce. Sečteno je 99 procent hlasů, zbývá jich sečíst zhruba 27 tisíc a demokratický kandidát tady vede o 21 tisíc voličů. Manažer Trumpovy kampaně Bill Stepien ještě před konečnými výsledky uvedl, že prezident bude žádat ve Wisconsinu přepočet výsledků.

Trump chce přepočítání hlasů ve Wisconsinu

Volby USA

18:16 - Podle projekcí stanice CNN získá Biden nejméně tři volitele v Maine. Pokud by se mu podařilo udržet náskok v Arizoně, Nevadě, Wisconsinu a Michiganu, tak přesně tři volitelé z Maine by demokratickému kandidátovi stačili k nejtěsnějšímu vítězství 270:268.

Živě: Americká volební nocVideo: Novinky/ČTK/Reuters

17:43 - Nové výsledky v Nevadě nebudou dříve než ve čtvrtek v 9:00 (18:00 SEČ). Čeká se na korespondenční hlasy, které ještě mohou přijít v průběhu dalších dní. V Nevadě, která je jedním z klíčových států, je dosud sečteno 86 procent hlasů, s mírným náskokem 0,6 procentního bodu zde vede Biden před Trumpem.

17:38 - Americká poštovní služba během noci dokončila soudem nařízené zpracování opožděných korespondenčních hlasů, uvedl podle Reuters mluvčí pošty.

17:30 - Situace se dramatizuje v Arizoně, kde bylo přitom původně sečteno 95 procent hlasů. Podle deníku New York Times nastala chyba v procesování dat, nově se tedy znovu uvádí 86 procent sečtených odevzdaných hlasů. Biden v tuto chvíli vede poměrem 51 ku 47,6.

17:23 - Mezi voliči Demokratické strany se stejně jako před čtyřmi lety začínají objevovat kritické hlasy směrem k vedení strany. Podle komentátora Cenka Uygura stojí za horším výsledkem Bidena fakt, že podcenil početnou skupinu hispánských voličů. „Nepamatuje si někdo, kdo v primárkách u latinoameričanů bodoval? Ajo, Bernie Sanders. Ten stejný člověk, o kterém média tvrdila, že by nezvládl vyhrát prezidentské volby. Ups, zase,” napsal na Twitteru.

V Kongresu zasedne historicky nejmladší politik v novodobých dějinách USA

Volby USA

17:05 - Guvernér státu Pensylvánie, Tom Wolf, právě na tiskové konferenci uvedl, že v jeho státě zbývá sečíst až tři miliony volebních lístků odevzdaných poštou. Ujistil, že hodlá započítat každý hlas. Očekává se, že by konečné výsledky mohly být až v pátek.

17:00 - Podle šéfky Bidenovy volební kampaně Jen O'Malleyové Dillonové by měl k voličům demokratický kandidát promluvit ještě v průběhu středečního dne. Deník New York Times současně cituje člena republikánského volebního štábu, který uvedl, že „za předpokladu, že se budou počítat všechny legálně odevzdané hlasy, vyhraje Trump”.

16:59 - Vyhrocenou atmosféru okolo sčítání hlasů odsoudil někdejší republikánský prezidentský kandidát a současný senátor Marco Rubio. „Několikadenní sčítání hlasů NENÍ podvod. A soudní napadení hlasů, které byly zaslány po uzavření místností, NENÍ potlačování práva,“ napsal na Twitteru. Ohradil se tak jak proti výtkám republikánů, tak demokratů.

16:54 - „Prezident dnes ráno opět tweetuje dezinformace,” uvedla analytička FiveThirtyEight FiveClare Malonová. „Noční a ranní posun směrem k Bidenovi se celou dobu čekal,” dodala s tím, že dochází ke sčítání korespondenčních hlasů, které dlouhodobě výrazně favorizují demokraty.

16:50 - Prezident Trump na Twitteru opakovaně zpochybňuje korespondenční hlasování s tím, že mu je podezřelé, že v rozhodujících státech tak masivně přibývají hlasy pro jeho soupeře. Twitter k těmto příspěvkům připojil upozornění, že mohou být zavádějící „ohledně způsobu účasti ve volbách nebo jiných součástí občanského života”.

16:45 - Manažerka kampaně Joea Bidena Jen O'Malleyová Dillonová se nechala slyšet, že si tým bývalého viceprezidenta ve Wisconsinu věří na vítězství, bez ohledu na to, zda si protistrana vynutí přepočítání hlasů. „Wisconsin vyhrajeme, ať už se bude přepočítávat, či nikoliv,“ uvedla.

16:19 - „Šílenství” amerických voleb a „Spojené státy nervozity” jsou popisy povolební nálady, které se objevily v ruské televizi NTV či v indických novinách The Indian Express. Vzkaz ruské televize přináší tvrzení, že v USA selhává demokracie, země se ocitá v chaosu a není v pozici, aby kohokoli poučovala o tom, co je správné.

16:00 - Demokraté si věří i na zisk Pensylvánie. Biden v ní zatím prohrává o 589 tisíc voličů, ale jeho ztráta byla výrazně vyšší. Navíc zbývá sečíst ještě 1,7 milionu hlasů. Demokraté svou šanci větří zejména ve Filadelfii, která je Bidenovi výrazně nakloněna, a v okresu Alleghany, ve kterém sídlí Pittsburgh. Z těchto okresů zbývá dohromady sečíst bezmála 75 procent hlasů a v obou mají demokraté převahu.

15:24 - Co znamená obrat Bidena v Michiganu? Pokud tam nadále demokratický kandidát udrží vedení, stačí mu náskok udržet také v dalších státech, kde zatím vede – tedy Arizoně, Nebrasce a Wisconsinu. K jistotě Bílého domu by pak potřeboval alespoň tři volitele v Maine. Tam je systém následující: dva volitelé se získávají na základě celostátních voleb a o další dva (1+1) se svádí souboj v jednotlivých okresech. Pokud by Biden všechny tyto volitele získal – celostátně v Maine momentálně vede – může klidně prohrát v Pensylvánii, Severní Karolíně, Georgii i Aljašce, což jsou zatím státy, kde prohrává. Pokud by v Maine získal dva volitele a žádný další stát, kde nyní vede Trump už ne, byla by to remíza.

Biden útočí na klíčové severovýchodní státy USA. Jeho trumfem jsou korespondenční voliči

Volby USA

15:09 - Biden otočil Michigan. Po sečtení 94 procent hlasů vede demokratický kandidát o 0,2 procentního bodu, zhruba o 10 tisíc hlasů. Ve státě zbývá dopočítat ještě asi 616 tisíc hlasů, především pak v okresu Wayne, kde 67 procent lidí volí demokraty.

Toto jsou státy, které rozhodnou o příštím prezidentovi USA

Volby USA

14:49 - V průběhu volební noci se před Bílým domem sešla zhruba tisícovka odpůrců prezidenta Trumpa, kteří následně pochodovali centrem Washingtonu. Další demonstrace proti prezidentovi se konaly v Portlandu a Seattlu. „Takhle vypadá demokracie,” skandovali například demonstranti v Portlandu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci Trumpa pochodovali WashingtonemVideo: Reuters

14:38 - Souboj ve dvou rozhodujících státech – Michigan a Wisconsin – je stále velmi těsný. Ve Wisconsinu, kde se hraje o deset volitelů, po sečtení 95 procent hlasů o 0,7 procentního bodu (přes 20 tisíc hlasů) vede bývalý viceprezident Biden. Naopak v Michiganu, který rozděluje 16 volitelů, vede po sečtení 91 procent hlasů o půl procentního bodu (zhruba 25 tisíc hlasů) obhajující prezident Trump.

13:40 - V případě, že Biden prohraje v Pensylvánii, Georgii a Severní Karolíně, potřeboval by podle analytika Natea Silvera udržet vedení v Arizoně, Nevadě a Wisconsinu a navíc otočit těsný souboj v Michiganu. Se třemi voliteli z Maine by v tomto scénáři stále zvítězil v poměru 270:268. Pokud však bývalý viceprezident některý z těchto států ztratí, vítězem bude Trump.

Grafy se barví do ruda. Prognózy hovoří pro Trumpa

Volby USA

13:30 - Čtyři americké státy – Arizona, New Jersey, Montana a Jižní Dakota – legalizují konopí i pro rekreační účely. V úterý to odhlasovali tamní voliči v plebiscitech. Voliči v Oregonu zase odsouhlasili dekriminalizaci držení menšího množství drog jako heroin nebo kokain a legalizaci psychedelických houbiček pro psychoterapeutické účely.

Čtyři americké státy legalizovaly konopí pro rekreační účely, Oregon povolí psychotropní houbičky

Ekonomika

12:32 - Ačkoliv výsledky amerických prezidentských voleb zůstávají zatím stále nejasné, slovinský premiér Janez Janša už pogratuloval k vítězství současnému šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi. Učinil tak jako první lídr členské země Evropské unie, upozornila agentura Reuters.

9:40 - Ve Wisconsinu Donald Trump vede o 119 tisíc hlasů. Podle analytika Natea Silvera zbývá dopočítat mimo jiné ještě 211 tisíc korespondenčních hlasů v okrsku Milwaukee County, kde by podle něj měli převažovat příznivci demokratů. „Pokud mezi nimi Biden vyhraje v poměru 3:1, výsledky v tomto státě budou velmi těsné,“ dodal Silver na webu FiveThirtyEight.

08:57Joe Biden byl podle agentury AP oficiálně vyhlášen vítězem voleb v Arizoně. Získal tak jedenáct hlasů volitelů ze státu, kde obvykle vítězí republikáni.

07:39 - Joe Biden po svém krátkém prohlášení k příznivcům odjel domů. Podle informací deníku New York Times už zástupci jeho volební kampaně neočekávají, že by v průběhu večera vystoupil.

07:26 - Demokratická strana si podle odhadu stanic Fox News a NBC udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Budoucí poměr sil v Senátu zatím není jasný. Kromě prezidenta Američané volí 435 kongresmanů a 35 senátorů.

07:10 - Agentura AP ukončila spekulace o Texasu. 38 klíčových volitelů získává Donald Trump. Demokraté tu také ztratili několik poslaneckých mandátů.

07:02 - Americký prezident Donald Trump oznámil, že brzo přijde s prohlášením. Reagoval na Bidenovo prohlášení: „Vedeme o HODNĚ, ale snaží se nám UKRÁST volby. Nikdy jim to nedovolíme. Hlasy se nemohou odevzdávat po uzavření volebních místností.” Nikde se však neobjevily zprávy, že se někdo snažil odevzdávat hlasy po uzavření volebních místností.

06:54 - V michiganském městě Kenosha, kde v srpnu policie sedmkrát střelila Afroameričana Jacoba Blakea do zad, zatím vede prezident Donald Trump s 60 procenty. Blakeova smrt vyvolala vlnu nepokojů, která vyeskalovala střetem s milicionáři, při kterém sedmnáctiletý Kyle Rittenhouse zabil dva muže a třetího zranil.

06:47 - Agentura AP oznámila, že odhaduje vítězství Donalda Trumpa na Floridě. Po tomto kroku republikáni už několik hodin volali. Prezident si tak ke svému kontu připsal 29 volitelských hlasů. Jedná se o velké vítězství, které Trumpa velmi přiblížilo znovuzvolení.

06:46 - „Věříme, že jsme na cestě k vítězství v těchto volbách. Víme, že to kvůli bezprecedentní situaci bude trvat dlouho. Musíme být trpěliví,” řekl příznivcům. Uvedl, že stále doufá ve vítězství v Pensylvánii a Michiganu.

06:42 - Biden předstoupil před příznivce s prohlášením.

06:28 - Agentura AP odhaduje, že v Iowě zvítězí Donald Trump. V současnosti je sečteno 86 procent odevzdaných hlasů a poměr je 52,7 ku 45,4. Před čtyřmi lety zde rovněž zvítězil republikánský kandidát.

06:22 - Biden získal také Havaj, kde si připsal čtyři volitele.

06:20 - Podle agentury AP demokratický kandidát Joe Biden zvítězil ve státě Minnesota. Získává tak 10 volitelů, kteří před čtyřmi lety připadli Donaldu Trumpovi.

06:12 - V Severní Karolíně se schyluje k napínavému finiši. V tuto chvíli je sečteno 95 procent odevzdaných hlasů a rozdíl mezi oběma kandidáty je bezmála 75 tisíc hlasů. Před čtyřmi lety tu vyhrál Donald Trump nad svojí protikandidátkou Hillary Clintonovou o 173 tisíc hlasů.

06:05 - Volby do Sněmovny: Křesla ve Sněmovně reprezentantů obhájily dvě mladé radikální demokratky Alexandria Ocasio-Cortezová z New Yorku a Ilhan Omarová z Minnesoty. Druhá byla kritizována za antisemitské výroky a sporná vyjádření o útocích z 11. září.

06:02 - Někteří demokraté stále věří ve vítězství, i když jim průběžné výsledky vůbec nenahrávají. „Vyhrajeme,” napsal na Twitter zástupce volebního manažera Bidenovy kampaně Rufus Gifford.

06:00 - Uzavřely se volební místnosti na Havaji.

05:59 - Trumpovy dosavadní nečekaně dobré výkony neunikly pozornosti sázkařů. Na sázkové burze Smarket se kolem 05:30 SEČ jeho šance na znovuzvolení pohybovaly kolem 70 procent. Ještě před šesti hodinami přitom takové vyhlídky na vítězství měl v očích sázkařů jeho sok Joe Biden.

05:55 - Současný prezident Donald Trump si stejně jako před čtyřmi lety vede lépe, než předpokládala naprostá většina předvolebních průzkumů.

05:29 - Podle Fox News Joe Biden vyhrál v klíčové Arizoně, kde v minulých volbách uspěl současný prezident Donald Trump. Získal tak dalších 11 volitelů.

Překvapení amerických voleb: Republikáni přišli o Arizonu

Volby USA

05:27 - Zástupci Wisconsinu uvedli, že dnes v žádném případě nestihnou ohlásit vítěze. Michigan bude hlasy počítat až do pátku. Podle agentury Bloomberg nebudou v dohledné době výsledky známé ani z Pensylvánie. Právě tyto tři státy přitom pravděpodobně rozhodnou o příštím prezidentovi.

05:20 - První médium, které se v tuto chvíli odvážilo odhadnout výsledky na Floridě, je televizní stanice FOX. Podle ní tam zvítězil Donald Trump a definitivně získal tamních 29 volitelů.

05:07 - Podle očekávání Biden vyhrál v Kalifornii, Oregonu a ve Washingtonu. Trump uspěl v Idahu.

05:05 - Na některých místech ve Spojených státech vypukly menší nepokoje. Ve Washingtonu D.C. policie zatkla tři lidi při dvou různých incidentech.

05:00 - Končí hlasování ve státech Kalifornie, Washington, Oregon a Idaho. V USA se volí již jen v několika posledních státech, čeká se však na výsledky z klíčových bojišť, která budou rozhodující pro konečné vyznění voleb.

04:50 - Po sečtení 32 procent hlasů v klíčovém státě Pensylvánie zatím vede současný šéf Bílého domu Donald Trump poměrem 54,2 ku 44,4. Do výsledků tu ale ještě promluví korespondenční hlasy, z nichž bylo dosud sečteno jen malé množství. Touto formou podle dostupných zdrojů odvolili především příznivci Joea Bidena.

04:45 - Republikánský guvernér státu Florida Ron DeSantis je naštvaný, že zatím žádné médium neoznámilo Trumpovo vítězství v jeho státě. „Prezident Trump vede téměř o 400 tisíc hlasů a 90 procent lístků již bylo sečteno,” napsal na Twitteru. „Už je po všem a to, že odmítají oznámit výsledky, jen svědčí o jejich (ne)objektivitě,” dodal.

04:44 - Trump získal na svou stranu stát Utah, jeho soupeř Biden si připsal úspěch v New Hampshire.

04:35 - Volby do Sněmovny: Demokraté získali zatím 84 křesel ve Sněmovně reprezentantů, republikáni 119, uvedla televize CNN. Většinu garantuje 218 křesel. Přestože průběžné výsledky nahrávají republikánům, očekává se, že demokraté si stávající většinu nejen udrží, ale posílí ji.

04:16 - Volby do Senátu: Vypadá to, že si republikáni udrží většinu v Senátu. V Alabamě porazil konzervativní Tommy Tuberville dosavadního senátora Douga Jonese z Demokratické strany.

04:05 - Volby do Senátu: V Jižní Karolíně obhájil senátní mandát ostřílený politik Lindsey Graham. Demokraté si na vítězství v tomto obvodě věřili a do kampaně svého kandidáta Jaimeho Harrisona investovali velký obnos peněz.

04:01 - Podle agentury Bloomberg prezident Trump vede v Ohiu už téměř o tři procenta. Po sečtení zhruba 77 procent hlasů je v současnosti poměr 50,8 ku 47,9 v neprospěch Joea Bidena.

04:00 - Zavřely se volební místnosti v Nevadě, Iowě, Montaně a Utahu.

03:59 - Volby do Sněmovny reprezentantů: Demokraté si udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů, získat by mohli o pět křesel víc, předpovídá stanice Fox News. Demokraté měli dosud ve Sněmovně reprezentantů 232 poslanců, republikáni 197.

Do americké Sněmovny se dostala zastánkyně konspirační teorie QAnon

Amerika

03:54 - Volby do Senátu: Republikáni ztratili první křeslo v Senátu. Novým senátorem za Colorado se stává někdejší prezidentský kandidát John Hickenlooper, který porazil dosavadního senátora Coryho Gardnera. Pokud Republikánská strana ztratí ještě dva mandáty, přijde o většinu.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

03:45 - V klíčovém Ohiu už vede prezident Donald Trump. Po sečtení 65 procent hlasů má nad svým soupeřem náskok 0,7 procenta. Ohio je navíc státem, který téměř vždy předpoví celkového vítěze voleb. Od roku 1964 se prezidentem vždy stal člověk, který zvítězil právě v tomto státě.

03:43 - Představitelé volební kampaně Donalda Trumpa se obávají výsledků v důležitých státech Georgia, Michigan a Wisconsin, uvedl nejmenovaný vysoký prezidentův poradce. Naopak ohledně Floridy je spokojený. „Georgia může být otázkou,“ uvedl s tím, že Michigan může být ztracen a Wisconsin je nejasný. V Michiganu má přitom Trump zatím pohodlný náskok.

03:37 - Volby do Senátu: Některé senátní obvody už znají vítěze. Kromě již zmíněného Kentucky obhájili republikáni křesla ve Wyomingu, Jižní Dakotě, Nebrasce, Oklahomě, Arkansasu, Tennessee a Západní Virginii. Demokraté zatím stihli obhájit Illinois, New Hampshire, Virginii, Delaware, New Jersey, Rhode Island a Massachusetts.

03:35 - Trump převzal vedení v Texasu, po sečtení 73 procent hlasů už těsně vede nad Bidenem 49,4 ku 49,2 procenta.

03:09 - Po sečtení více než poloviny odevzdaných hlasů v klíčovém státě Ohio vede Joe Biden. V tuto chvíli je poměr 52 ku 46. Vítěz toho státu získá 18 volitelů. Před čtyřmi lety tu přitom přesvědčivě zvítězil současný prezident Donald Trump.

03:07 - Trump vyhrál ve státech Wyoming, Jižní Dakota, Severní Dakota, Louisiana a Nebraska. Celkem tak má v prezidentském klání dalších 21 volitelů.

03:05 - Biden podle očekávání získal stát New York a s ním dalších 29 volitelů. Uspěl také v Novém Mexiku, kde získal pět volitelů.

03:00 - Končí hlasování v dalších 14 státech včetně Arizony, Texasu a Nebrasky.

02:43 - Po sečtení 66 procent hlasů v Severní Karolíně nečekaně vede Joe Biden s poměrem 52,8 ku 46,1. Z posledních deseti voleb tu demokrat vyhrál pouze jednou. Je ale důležité mít na paměti, že drtivá většina doposud sečtených volebních lístků byla zaslaná korespondenčně. Tuto formu hlasování letos zvolili především demokrati.

02:37 - Klíčový stát Florida, který má 29 volitelů, zřejmě získá Trump. Po sečtení 91 procent hlasů vede se ziskem 50,8 procenta, Biden má 48,3 procenta.

02:23 - Podle televize Fox News získal Biden tři ze čtyř volitelů z Maine, kde platí trochu jiná pravidla.

Zůstaňte doma, vyzývaly Američany v den voleb automatické telefonáty

Volby USA

02:21 - Vyrovnaný souboj zřejmě nabídne stát Texas, který je historicky republikánskou baštou. Po sečtení 38 procent hlasů vede těsně Biden nad Trumpem v poměru 52 ku 46. Kdyby stát opravdu získal, jednalo by se o zásadní zlom. Texas disponuje 38 volitelskými hlasy a posledním kandidátem demokratů, který zde vyhrál, byl v roce 1976 Jimmy Carter.

02:14 - Volby do Senátu: Lídr republikánských senátorů Mitch McConnell obhájil svůj mandát v Kentucky. V horní komoře amerického Kongresu sedí již 35 let.

02:09 - Trump podle očekávání vyhrál ve státech Oklahoma, Mississippi, Alabama a Tennessee.

02:07 - Trump vede na klíčové Floridě s 49,8, Biden zaostává s 49,2. Sečteno je 86 procent hlasů.

02:06 - Biden podle očekávání zvítězil ve státech Illinois, Maryland, Delaware, New Jersey, Connecticut, Rhode Island a Massachusetts.

Trh čeká Trumpovu porážku, akcie zpevnily

Ekonomika

02:02 - Trump podle prognóz vyhrál v Jižní Karolíně a připsal si dalších devět volitelů. Výsledek se očekával.

01:57 - Každý stát si hlasy sčítá po svém. Většina začne sčítat hlasy až po uzavření volebních místností. Některé státy, jako například Florida, sčítaly volební lístky zaslané poštou ještě v průběhu prezenčního hlasování. Z toho důvodu proudí výsledky v různých časech.

01:54 - Drama probíhá při sčítání hlasů na Floridě, kde se hraje o 29 volitelů. Sečteno je 80 procent hlasů, Biden má 49,9 procenta, Trump 49,3. Podle NYT téměř jistě Floridu vyhraje Trump.

01:48 - Americká média již zveřejňují první předběžné výsledky a odhady. Vzhledem k neobvykle vysokému počtu poštovních hlasů, které se často sčítají pomaleji a se zpožděním, letos nemusí být vítěz jistý již ve volební noc.

Budu mít lepší výsledek než minule, věří Trump

Volby USA

01:44 - Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump podle projekcí agentury AP podle očekávání zvítězil v Západní Virginii. Připsal by si tak dalších pět volitelů na celkových 24. Jeho volební oponent Joe Biden má podle předpokladů amerických médií zajištěných 16 volitelů. Pro celkové vítězství jich kandidát musí nasbírat nejméně 270. Volební místnosti se uzavřely už také v Jižní Karolíně, Georgii a Ohiu. V Severní Karolíně se hlasování protáhlo, skončí až ve 02:15 SEČ.

Trump, nebo Biden? Sčítání se může táhnout i týdny

Volby USA

01:41 -  Účast v letošních amerických prezidentských volbách by podle deníku The New York Times mohla dosáhnout 67 procent, a být tak nejvyšší za posledních více než 100 let. Znamenalo by to, že svůj hlas ve volbách odevzdalo kolem 160 milionů obyvatel země, napsal list. Z toho více než 101,1 milionu lidí už odvolilo předčasně anebo poštou.

Reklama

Výběr článků

Načítám