Hlavní obsah

Překvapení amerických voleb: Republikáni přišli o Arizonu

Novinky, Alex Švamberk
Washington

V americkém státě Arizona získal demokrat John Biden více hlasů než stávající americký prezident Donald Trump. Jeho vítězství tam avizovala stanice Fox News. Je to teprve podruhé od roku 1948, kdy v tomto státě vyhráli demokraté, naposled to bylo v roce 1996, kdy zde zvítězil Bill Clinton.

Foto: Matt York, ČTK/AP

Trumpovi příznivci v Arizoně

Článek

Podle Fox News i listu The Washington Post bylo Bidenovo vítězství v tomto státě přesvědčivé, získal tam přes 53 procent hlasů, zatímco Trump jen 45 procent. Před čtyřmi lety Trump v Arizoně vyhrál s náskokem tří procentních bodů, ale uspěl tam demokratický kandidát na senátora.

Podle stanice CNN to souvisí s tím, že v Arizoně narůstá počet Hispánců, a zároveň se tam stěhují liberálové z jiných oblastí USA. Trump tam uspěl jen v převážně rurálních oblastech.

Arizona však bude zřejmě jediným z tzv. swing states, kde se voliči přiklánějí tu k republikánům, tu k demokratům, kde Biden uspěl. Podle odhadů listu The Washington Post Trump uspěl ve všech dalších, tedy v Texasu, na Floridě, v Georgii, Michiganu, Severní Karolíně, Pensylvánii i ve Wisconsinu, což by mu zajistilo vítězství v letošních amerických prezidentských volbách. V řadě těchto států, zejména pak v Pensylvánii, je ale potřeba počkat na sečtení korespondenčních hlasů, což může trvat několik dní.

CNN upozornila na to, že se Bidenovi nepodařilo získat dost hispánských voličů na Floridě. Zřejmě tam zabrala Trumpova kampaň, která líčila Bidena jako socialistu. Může to souviset s tím, že tam žije početná komunita kubánských emigrantů a jejich potomků, kteří volí většinou republikány zastávající tvrdý postoj vůči Kubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám