Hlavní obsah

Čtyři americké státy legalizovaly konopí pro rekreační účely, Oregon povolí psychotropní houbičky

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Američané v úterý nevolili jen prezidenta, kongresmany a senátory. Ve státech Arizona, Jižní Dakota, Montana a New Jersey si voliči odhlasovali legalizaci konopí i pro rekreační účely. Voliči v Oregonu potom odhlasovali legalizaci psychotropních houbiček pro léčebné účely a také dekriminalizaci menších množství heroinu a kokainu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Status konopí ve Spojených státech

Článek

„New Jersey nadále nebude utrácet 143 milionů ročně na zavírání lidí za marihuanu,” napsala na Twitteru organizace Drug Policy Alliance, která za iniciativou v New Jersey stojí.

Mnohá z těchto hlasování jsou z dějinného hlediska průlomová. Arizona je vůbec prvním státem amerického Jihu, kde se voliči rozhodli legalizovat konopí pro rekreační účely. Tyto státy jsou dlouhodobě považovány za konzervativní a často hlasují pro republikánské kandidáty.

Další prvenství si připsala Jižní Dakota. Ta je totiž prvním státem, který současně legalizoval užívání konopí jak pro léčebné, tak pro rekreační účely.

Dosud totiž všechny státy tyto dva kroky činily odděleně a k legalizaci rekreačního užívání přikročily až poté, co se osvědčila legalizace pro léčebné účely. To je případ i zbylých tří států, jež se v úterý vyslovily pro legalizaci konopí.

Voliči v Oregonu, který konopí v USA legalizoval mezi prvními, se rozhodli posunout liberalizaci drogové politiky ještě o kus dál. Uspěla zde iniciativa, která požadovala dekriminalizaci držení malého množství drog jako kokain, heroin, metamfetamin a podobně. Jde o první stát, kde se podobný návrh podařil prosadit.

V Coloradu se loni prodalo konopí za rekordních 41 miliard korun

Ekonomika

Kromě toho voliči odsouhlasili také návrh, který pro psychoterapeutické účely legalizuje užívání látky psilocybin, kterou obsahují psychotropní houbičky, například lysohlávky.

Už při minulých prezidentských volbách legalizaci konopí pro rekreační účely odhlasovali voliči v Kalifornii, Massachusetts a Nevadě. Florida, Severní Dakota a Arkansas tehdy odsouhlasily její užití pro léčebné účely.

Ve státech USA zpravidla dochází k legalizaci konopí na základě plebiscitu. Výjimkou je stát Vermont, v něm tento krok v roce 2017 iniciovali sami zákonodárci.

Průkopníkem v této oblasti je stát Colorado, který konopí pro rekreační účely v USA legalizoval úplně první. V této oblasti je nejdále a má také jedny z nejlépe vedených statistik.

Tržby za legální konopí v Coloradu podle těchto statistik v loňském roce dosáhly rekordních 1,75 miliardy dolarů (40,3 miliardy korun). Meziročně narostly o 13,7 procenta. Na daních a poplatcích souvisejících s prodejem konopí se v loňském roce vybralo téměř 302,46 milionu dolarů (kolem sedmi miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám