Hlavní obsah

Zůstaňte doma, vyzývaly Američany v den voleb automatické telefonáty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké úřady vyšetřují nejméně dvě kampaně automatických telefonátů, které vyzývaly občany, aby v den prezidentských voleb zůstali doma. Podle agentury Reuters byly velmi sofistikované a nezmiňovaly přímo volby. Případ vyšetřuje FBI.

Foto: Bing Guan, Reuters

Hlasovací místnost ve Wisconsinu

Článek

Podle společnosti RoboKiller, která se zabývá potlačováním telefonického spamu, umělý ženský hlas říkal velmi hlasitě: „Haló. Toto je jen testovací hovor. Čas zůstat doma. Zůstat doma a zůstat v bezpečí.“

Viceprezidentka společnosti RoboKiller Giulia Porterová dodala, že tento telefonát byl během posledních 11 měsíců opakován milionkrát, ale v úterý byl pátým až šestým nejčastějším telefonickým spamem.

Biden vystoupil s optimistickým projevem, Trump chce zastavit sčítání

Volby USA

Podle Porterové v úterý dostaly tento telefonát tisíce až desetitisíce lidí.

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost potvrdilo, že případ vyšetřuje americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Telefonáty zkoumají i další úřady, ministryně spravedlnosti státu New York Letitia Jamesová oznámila, že ve státě bylo zahájeno vyšetřování v úterý. Případu se věnuje i americká Federální komise pro komunikaci.

Telefonát dostal i Hashim Warren. Uvedl, že vyvolal obavy, protože jeho žena se beztak bála povolebního násilí ze strany ultrapravice podporující Donalda Trumpa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám