Hlavní obsah

O příštím prezidentovi USA může rozhodnout až Nejvyšší soud

Právo, Daniel Drake
Washington

O tom, kdo se stane příštím prezidentem Spojených států, možná rozhodne až Nejvyšší soud. S takovou variantou počítá i současný šéf Bílého domu Donald Trump, který do nejvyššího orgánu soudní moci nedávno nominoval konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump po jmenování Amy Coney Barrettové do Nejvyššího soudu

Článek

„Myslím, že (volby, pozn. red.) skončí u Nejvyššího soudu,” řekl Donald Trump 23. září. Svůj odhad poté ještě zopakoval v průběhu první televizní debaty o týden později. Z toho důvodu také trval na tom, aby po smrti soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové na uvolněné místo nominoval svoji kandidátku.

Spoléhám na ně (soudce, pozn. red.), že dohlédnou na volební lístky.
Donald Trump

Tou se nakonec stala Amy Coneyová Barettová, s čímž opoziční demokraté nesouhlasili. Podle nich měl nového soudce jmenovat až nový prezident příští rok, což byla ostatně stejná argumentace, se kterou před čtyřmi lety republikáni zablokovali nominanta tehdejšího prezidenta Barracka Obamy.

Podle Trumpa ale bylo důležité, aby Spojené státy měly v době prezidentských voleb všech devět nejvyšších soudců. „Spoléhám na ně, že dohlédnou na volební lístky,” řekl. Od té doby, co většina průzkumů předpovídá jeho prohru, začal Trump zpochybňovat legitimitu hlasování.

Předvolební úspěch Trumpa. Senát zvolil jeho nominantku do nejvyššího soudu

Volby USA

Zkorumpované korespondenční hlasování

Úplně ze všeho nejvíc nedůvěřuje korespondenčním hlasování. „Hlasování poštou bylo zmanipulované v několika volbách. Lidé už nyní vidí, jak nepravdivé a pomalé je. Výsledky voleb by mohly být zpožděné o několik měsíců,” napsal prezident před časem na Twitter.

Podle něj nebylo jedno procento takto odevzdaných hlasů v roce 2016 vůbec započteno. Řada studií, včetně těch financovaných republikány, ale nikdy takové tvrzení neprokázala. Experti ujišťují, že 99,9 procent hlasování v amerických volbách proběhlo v souladu se zákonem.

Trump v citovaném příspěvku také naznačil, že by až 20 procent zaslaných hlasovacích lístků mohlo být zfalšovaných. Ovšem na základě volební účasti z minulých let by 20 procent korespondenčních lístků představovalo asi 20 milionů voličů. Podle odborníků z Brennanova centra pro spravedlnost je zfalšování voleb v takovém rozsahu nemyslitelné.

Trumpovo zbrojení proti této formě hlasování je zarážející ještě v jednom aspektu. Sám prezident totiž (stejně jako viceprezident Pence nebo čelní poradkyně Kellyanne Conwayová) v minulosti korespondenčně odvolili.

Dvě skupiny, které nepřiznají, že volí Trumpa

Volby USA

Konzervativní soudy

O tom, že Trump nepřijme výsledky voleb, už tři roky vtipkuje komik a moderátor Bill Maher. „Říkám to už dlouho: nemyslím si, že odejde. I kdyby prohrál o obrovský rozdíl, tak řekne, že je vše zmanipulované, fake news,” uvedl.

Po dobu svého prvního volebního období nominoval Trump celkem 217 federálních soudců, z nichž většina pochází z konzervativního křídla.

Analytik: Biden je favorit, ale pokud přijde o Pensylvánii, už jím nebude

Volby USA

Nejvyšší soud už do letošních voleb stihl několikrát promluvit. Před týdnem zakázal státu Wisconsin počítat hlasy, které dorazí poštou až po úterním Volebním dni. V případě Pensylvánie a Severní Karolíny naopak rozhodl opačně. Konzervativní soudci ale uvedli, že se k případu možná vrátí po volbách.

Reklama

Související články

Učitelka Jill Bidenová první dámou USA

Učitelka Jill Bidenová se po vítězství svého manžela Joea v prezidentských volbách v roce 2020 stala novou první dámou Spojených států amerických. Jako první...

Výběr článků

Načítám