Hlavní obsah

Analytik: Biden je favorit, ale pokud přijde o Pensylvánii, už jím nebude

Právo, Daniel Drake
Harrisburg

Bez vítězství v Pensylvánii nebude Joe Biden v následujících prezidentských volbách favoritem. Pro stanici ABC to v neděli uvedl uznávaný statistik Nate Silver. Klíčový stát disponuje 20 voliteli a před čtyřmi lety ho těsně vyhrál Donald Trump. Silver upozornil na možné problémy s takzvanými „nahými volebními lístky”.

Foto: Randy Stewart, .

Nate Silver – zakladatel volebního serveru FiveThirtyEight

Článek

Odhadovat výsledky amerických prezidentských voleb je ošemetné. Své o tom ví i zakladatel analytického serveru FiveThirtyEight Nate Silver. Američané svého prezidenta totiž nevolí přímo, nýbrž skrze sbor volitelů.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Celkem jich je 538, každý stát jich má jiný počet podle své lidnatosti – to znamená, že k vstupu do Bílému domu potřebuje kandidát zisk 270 volitelských hlasů. A právě ty před čtyřmi lety získal Donald Trump a nevadí tak to, že měl celostátně o 2,9 milionu hlasů méně.

Biden k vítězství potřebuje Sandersovo progresivní křídlo, které Clintonovou odmítlo

Volby USA

Trump v roce 2016 totiž vyhrál i ve státech, ve kterých většina politických expertů očekávala vítězství Hillary Clintonové – například v Michiganu, Wisconsinu a v Pensylvánii.  Analytici, včetně Nata Silvera, nyní dávají 90procentní šanci na zvolení jeho protikandidátovi, demokratickému politikovi Joeu Bidenovi – nejen proto, že podle průzkumů ve všech zmíněných klíčových státech vede.

V jednom z nich ale ne o tolik. „Pensylvánie nevyskočila na rozdíl sedmi procentních bodů jako zbývající dva. Je tam náskok jen o pět bodů, navíc tam moc lidí ještě neodvolilo, takže velké množství hlasů bude teprve odevzdáno,” řekl Silver. Hraje se přitom o hodně, Pensylvánie disponuje 20 voliteli.

Pensylvánské voličky opouští Trumpa. Zklamal je

Volby USA

Nahý volební lístek

Statistik upozorňuje také na nesrovnalosti ohledně hlasování poštou. Každý člověk, který volí korespondenčně, musí svůj volební lístek vložit nejdříve do speciální obálky, kterou zalepí a až poté vloží do standardní poštovní obálky. Tato praktika je standardní například i ve Spojeném království.

Podle dostupných informací toto ale řada lidí v Pensylvánii buď neví, nebo to při samotném hlasování popletla a svůj volební lístek vložila rovnou do poštovní obálky. Nejvyšší pensylvánský soud tak uvedl, že tyto takzvané „nahé volební lístky” nebudou komise započítávat.

Pokud se ukáže, že těchto nahých hlasů odevzdali obyvatelé Pensylvánie hodně, může to celý proces počítání hlasů zpomalit. „Může se stát, že se do toho zapojí soudy, lidé budou protestovat, spoustu věcí se naskládá a Biden Pensylvánii ztratí o půl procenta a bez ní už nebude favoritem,” vysvětlil Silver.

Reklama

Výběr článků

Načítám