Hlavní obsah

Trump, nebo Biden? Sčítání se může táhnout i týdny

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik dalších dnů až týdnů může letos trvat sčítání výsledků prezidentských voleb, které v úterý ve Spojených státech oficiálně začínají. Oba kandidáti, obhajující republikán Donald Trump i průzkumy favorizovaný demokrat Joe Biden, už odvolili v předstihu. Stejně jako přes 94 milionů z více než 245 milionů oprávněných voličů.

Článek

Delší sčítání se očekává zejména kvůli rekordnímu počtu hlasů zaslaných poštou. Řada Američanů volila korespondenčně kvůli nebezpečí koronaviru. Už nyní ale kvůli tomu hrozí právní spory.

Průzkumy Bidenovi celonárodně předpovídají solidní náskok okolo sedmi procentních bodů, to ale v americkém volebním systému není rozhodující. Ke zvolení do Bílého domu musí kandidát získat alespoň 270 takzvaných volitelů. Těch je celkem 538 a každý stát disponuje určitým počtem podle velikosti populace.

Může se tak například opakovat situace z minulých voleb, kdy se Trump stal prezidentem, ačkoliv pro něj v celkovém součtu hlasovalo o téměř tři miliony méně voličů než pro Hillary Clintonovou. Určující bude výsledek v několika důležitých státech, kde se čeká těsný souboj.

Mítinky i ve finále

Poslední chvíle před volebním dnem tak strávili Trump i Biden na cestách. Zejména o znovuzvolení usilující prezident se prakticky nezastavil, když v pondělí zvládl pět mítinků ve čtyřech státech, v neděli absolvoval ještě o jeden stát více.

V USA začaly volby, v Dixville Notch vyhrál Biden

Volby USA

Možnost hlasování poštou pro všechny voliče, kterou kvůli epidemii koronaviru zavedla řada států, Trump opakovaně kritizoval. S varováním, že hrozí rozsáhlé volební podvody, avizoval, že rozhodnutí o výsledcích voleb může skončit až u Nejvyššího soudu.

V přístupu ke koronaviru, jenž se stal jedním z klíčových témat voleb, oba kandidáti nabídli zcela odlišné vize. Biden na rozdíl od prezidenta nevylučuje tvrdá opatření, včetně rozsáhlé uzávěry. „Způsob, jakým to řešil, je téměř zločinný,“ kritizoval Biden Trumpa. Nemálo Američanů volby vnímá právě jako referendum o prezidentovi.

Foto: Erin Scott, Reuters

Protestní vzkazy Trumpových odpůrců před Bílým domem.

Trump naopak přísné restrikce odmítá a ujišťuje, že problémy už brzy vyřeší dostupné očkování pro všechny. Nejsilnější Trumpovou volební kartou je přitom právě slib prosperity navzdory pandemii.

O příštím prezidentovi USA může rozhodnout až Nejvyšší soud

Volby USA

Američané ve volbách kromě prezidentů volí i všech 435 členů Sněmovny reprezentantů, 35 z celkem stovky senátorů a vyberou guvernéry v 11 z padesáti amerických států a ve dvou teritoriích. V jednotlivých státech se volí i do tamních zákonodárných sborů, hlasuje se o soudcích a členech školních rad. Někde státy vypsaly regionální referenda.

Harmonogram voleb
První místnosti se začnou otvírat dnes ve 12.00 SEČ na východním pobřeží. Tři vesnice v New Hampshiru volí už od 6.00 SEČ.
O půlnoci SEČ se volební místnosti uzavřou jako první v Georgii, Jižní Karolíně, Virginii, Vermontu a v částech dalších tří států.
Ve středu v 1.00 SEČ se uzavřou volební místnosti v asi dvacítce států, například ve Washingtonu D. C. nebo na klíčové Floridě.
V 6.00 SEČ se jako poslední uzavřou volební místnosti na Aljašce.
Jestliže bude zisk jednoho z kandidátů v klíčových státech drtivý, může být znám pravděpodobný vítěz už ve středu.
Pokud tam bude souboj těsný, může být kvůli množství korespondenčních hlasů jasno až za několik dní.

Anketa

Jaký způsob hlasování ve volbě prezidenta USA je podle vás demokratičtější?
Jeden občan - jeden hlas
87,3 %
Systém volitelů - každý stát má daný počet volitelů podle počtu obyvatel, sčítají se výsledky za celý stát
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 987 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám