Hlavní obsah

V pražských školách o rouškách rozhodli ředitelé, na každé to bude jinak

Právo, Novinky, ČTK, Filip Šára, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nošení roušek v prostorách škol v Praze mohou rozhodnout sami jejich ředitelé. Potvrdil to mluvčí hygienické stanice hlavního města Zbyněk Boublík. Na tzv. semaforu s barvami podle rizika nákazy je Praha oranžová a epidemiologická situace je zde nejhorší v ČR, hygienici přesto povinnost nošení roušek nevyhlásili. Udělali to ovšem někteří ředitelé a žáci roušky budou muset mít. Je tak možné, že rodiče, kteří mají děti na různých školách i v té samé městské části, budou jednomu dítěti muset roušku přibalit a dalšímu nikoliv.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obecně platí, že v oranžovém stupni by se roušky nosit měly. Asociace ředitelů základních škol si proto stěžovala, že pražské školy od hygieniků žádné pokyny nedostaly. Mnohé pražské školy ovšem roušky samy zavádějí.

V ČR jsme liberálnější a alibističtější, tak to úřady nechaly na tom nejnižším článku, což je ředitel školy.
Vít Beran, ředitel ZŠ Kunratice

„Hygienická stanice hlavního města Prahy aktuálně nenařizuje nošení roušek ve společných prostorech škol a školských zařízení. Je plně v kompetenci ředitelů škol, zda dané doporučené opatření ve škole nařídí či nikoli,“ zmínila v tiskové zprávě pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Podle ní se Praha nyní na semaforu nachází na pomezí zeleného a oranžového pásma, kdy je vhodnější ve společných prostorách škol nošení roušek zatím výslovně nenařizovat. „Z dosavadních dat plyne, že k přenosu infekce u dětí dochází zejména v rodinách či na letních dětských pobytových akcích typu tábory, soustředění a podobně,“ dodala.

Magistrát jen doporučí, kdy roušky používat

„Pražský magistrát nebude kvůli nemoci covid-19 zavádět ve školách plošné nošení roušek,“ informovala Jágrová v pondělí společně s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem (STAN).

Město ředitelům škol pouze doporučí, aby zvážili, zda a v jakých prostorách ve škole nebo při kterých aktivitách mají děti roušky používat. „Máme tu začátek školního roku, který jsme nikdy nezažili, takže je možné, že školy budou nařízení po několika dnech měnit,“ konstatoval Hlubuček.

Přehledně: Jak se mění pravidla pro nošení roušek

Domácí

Každý prvňák dostane od hlavního města balíček nejen s pastelkami a dalšími věcmi, ale nově obsahuje rovněž látkovou roušku velikosti M, kterou lze znovu použít.

Situaci ve školách bude město spolu s hygieniky sledovat. Podle Jágrové se nepředpokládají do 14 dnů velké změny. Situace se podle ní ale mění a byl by zázrak, kdyby se nemoc v některé škole neobjevila. „Nepočítáme s tím, že bychom zavírali školy, vždy se opatření bude týkat konkrétního kolektivu,” řekla.

Plaga: Školy nemusí rychle všechno dohnat, spíš procvičit

Věda a školy

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v neděli taktéž řekl, že Praha je „v přechodové fázi mezi zelenou a oranžovou“ a situace ještě není taková, aby se roušky plošně zavedly. V případě dalšího zhoršení situace by krajští hygienici mohli roušky zavést povinně. Výjimku by měly mateřské a speciální školy.

Některé školy se k rouškám přiklánějí

Ředitelé pražských škol si mají možnost vybrat, zda roušky na chodbách (ve třídách nebudou) nařídí či nikoli. Ředitel Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích Michal Černý, který zároveň stojí i v čele Asociace ředitelů ZŠ, byl novým přístupem zaskočen.

„V manuálu od MŠMT je jasně napsané, že oranžový okres znamená nosit roušky na chodbách. Teď mě překvapuje, že to někdo vymyslel jinak. Pokud má být Praha oranžová, tak se kloním k opatrnosti a roušky na chodbách nařídím,“ řekl minulý týden Právu. Rodiče s podmínkami nástupu do škol a průběhu školního roku seznámí během pondělí. A není jediný, kdo jim sdělí, ať si děti vezmou roušky s sebou.

Podle dalšího pražského ředitele Víta Berana ze ZŠ Kunratice jsme v Česku takoví liberálnější a alibističtější, tak to úřady nechaly na tom nejnižším článku, což je ředitel školy. „Mým zájmem je zahájit školní rok pokud možno ve zdraví, a tak se budou na chodbách nosit roušky,“ prohlásil.

Ředitelé pražských škol roušky raději nařídí sami

Věda a školy

„Je to opravdu na řediteli školy dle doporučení MŠMT (manuál říká, že podmínky provozu a vnitřního režimu stanoví ředitel školy). My začneme rouškami ve společných prostorách a uvidíme,“ sdělila Novinkám učitelka a výchovná poradkyně z Křesťanského gymnázia v Praze-Hostivaři. Škola to uvádí i na svém webu.

Že opatření jsou zcela na rozhodnutí ředitelů je vidět na příkladu z Letňan. ZŠ Tupolevova na svém webu píše: „Zatím platí, že nemusíte chodit po škole v rouškách“. Naproti tomu vedení ZŠ Fajtla, která vzdálená necelý kilometr, bude chtít po žácích, aby roušky nosili ve společných prostorách školy.

Nový školní rok v ČR i ve světě: někde roušky, jinde děti zůstanou doma

Věda a školy

Radnice pražských městských částí tak nechávají kompetence v rozhodování o zavádění opatření v rukou ředitelů škol. „Ředitelé nejlépe znají své složení pedagogického sboru, uspořádání tříd a společných prostor v budově a naplněnost jednotlivých tříd,” konstatovala radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS).

Na Praze 6 budou od 1. září roušky povinné např. v ZŠ a MŠ Červený vrch, v ZŠ a MŠ Na Dlouhém lánu, v ZŠ Ruzyně, v ZŠ Marjánka, v ZŠ Norbertov nebo v ZŠ Petřiny.

Naopak v ZŠ a MŠ Antonína Čermáka v Praze 6 podle ředitele školy Petra Karvánka nebude pro žáky ani pracovníky školy povinnost nosit roušku. Roušky zřejmě nebudou muset mít ani školáci navštěvující školy v první, ve třetí a ve dvanácté městské části.

Podle zástupců středoškolských asociací nemá zavádění roušek ve školách momentálně smysl.

Nejasné či chybějící pokyny

Již minulý týden se rozproudila debata, zda se může ředitel sám rozhodnout, že na jeho škole pojedou ohledně roušek podle původních pokynů ministerstva zdravotnictví, tedy ve třídách bez roušek, avšak ve společných prostorách s rouškami, ač povinné být nakonec nemají. Pokyny nebyly jasné, navíc vše má nějaký háček.

„Pokud se ředitel školy rozhodne pro zavedení užívání roušek ve společných prostorách školy, je to na jeho rozhodnutí, které je nutné předem projednat s rodiči dětí. Následně je vhodné toto opatření upravit v provozním řádu školy,” napsal v pátek Novinkám Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu zdravotnictví s tím, že ředitelé mají možnost změnit školní řád tak, aby zajistili bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech, což vyplývá ze školského zákona.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

Podle ministerstva školství by se měly školy řídit tím, co stanoví příslušná krajská hygienická stanice. Obecně by prý ředitel sám od sebe toto přikazovat neměl. „Ředitel školy může doporučit nošení roušek a komunikovat se zákonnými zástupci, aby takové doporučení podpořili. S jejich souhlasem může nošení roušek vyžadovat, nikoli však vymáhat výchovnými opatřeními v podobě třídní důtky,” vysvětlilo pro Novinky ministerstvo.

Podle něj však mohou nastat specifické situace, kdy je uvnitř školy závazný příkaz ředitele nosit roušku i při absenci mimořádného opatření hygieny možný - třeba když se ředitel dozví od stanice, že byl některý z žáků pozitivně testován a teprve se rozbíhá epidemiologické šetření. Pražská KHS přímo řekla, že je to na jejich rozhodnutí.

S prvňáčky letos rodiče do třídy pustit nemusí

Domácí

Pár škol se neotevře. Včetně jedné v Praze

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ubezpečil, že školy by se měly otevřít všem dětem, jak bylo naplánováno, byť se už pár výjimek, kde se škola kvůli karanténě pedagogického sboru hned neotevře, také našlo. Výuka v nich začne na dálku. Podle ministra Plagy je takových škol do deseti.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

Nově se objevila informace o škole v Praze. V ZŠ prof. Švejcara v Praze 12 bude začátek školního roku posunutý. Důvodem je nákaza covidem-19, která se potvrdila u dvou členů pedagogického sboru. „Učitelé budou pravděpodobně 14 dní v karanténě,” napsal na webu školy ředitel Ondřej Lněnička.

Zavřené zůstanou kupříkladu i dvě základní školy ve Zlínském kraji kvůli covidu-19 mezi zaměstnanci. Neotevřou ani na plzeňském Masarykově gymnáziu a na odloučeném pracovišti ZŠ Podmostní v Tachovské ulici v Plzni, dále sportovní gymnázium v Kladně, základní škola v Pečkách na Kolínsku či ZŠ ve Frýdlantu na Liberecku.

Ta i přesto, že testy na koronavirus, které u dalších 15 pracovníků školy nařídili hygienici, vyšly negativně. Pozitivní tedy zůstává jediný, žádné ze tří pracovišť ZŠ přesto v úterý 1. září výuku nezahájí. „Otevřít může škola nejdříve 9. září, pokud opakované testy vyjdou opět negativně,” oznámil frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS).

Školáci ve Frýdlantu si prodlouží prázdniny

Koronavirus

Ve zlínské základní škole v Okružní ulici začne však nakonec v úterý standardní výuka. Ve škole se dříve potvrdila nákaza koronavirem u jednoho zaměstnance, do karantény muselo 24 lidí a nebylo proto jisté, zda škola zahájí běžnou výuku, čekalo se také na výsledky testů u posledního člověka. Vzorek byl negativní.

Anketa

Měli by žáci nosit ve školách roušky?
Ano
30 %
Ne
70 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2147 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám