Hlavní obsah

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Právo, Novinky, ČTK, Filip Šára, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli karanténě pedagogického sboru zahájí Sportovní gymnázium Kladno klasickou výuku pravděpodobně až 10. září. Nekonají se ani ústní maturitní zkoušky naplánované na 2. září, uvedla škola na svém webu. Odklad postihne i ZŠ v Pečkách na Kolínsku a problémy hlásí i tři školy ve Zlínském kraji. Do začátku září se jich pak může objevit i více.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvodem posunutí začátku docházky na kladenském gymnáziu je pozitivní test na covid-19 u jednoho z učitelů, se kterým byli ostatní vyučující v kontaktu, jak potvrdila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Podle vyjádření samotné školy je v karanténě, nařízené krajskou hygienickou stanicí (KHS), celý pedagogický sbor.

„Předpokládaný termín nástupu žáků do školy je předběžně 10. září. Vše se bude odvíjet podle aktuální epidemiologické situace,“ informovala kladenská škola s tím, že informace o distanční výuce, která je nově povinná, budou uveřejněny v úterý 1. září.

Podobná situace je i v základní škole v Pečkách na Kolínsku, kde jsou rovněž učitelé v karanténě, a školní rok tam proto začne podle informací uvedených na webu školy 7. září.

„Výuka tedy od 1. září začne v distanční podobě. Jejím cílem bude kontaktovat žáky a navázat s nimi spolupráci, abychom mohli od 7. září začít naplno,“ sdělil Novinkám ředitel školy Luboš Zajíc.

Zeman podepsal možnost volby z karantény i distanční výuku

Domácí

Netýká se to ale jen Středočeského kraje. Ve Zlínském kraji se změny v zahájení školního roku týkají celkem tří základních škol a jedné mateřské školy.

„Ve všech případech je důvodem nařízená karanténa pro pedagogy, a to z důvodu jejich kontaktu s pozitivně testovanou osobou na poradě pedagogického sboru nebo v rámci školení,” napsala Novinkám Vendula Ševčíková, vedoucí oddělení kanceláře ředitele KHS Zlínského kraje.

Má jít o zlínskou základní školu v Okružní ulici, dále o ZŠ v Uherském Brodě a školu v Nivnici na Uherskohradišťsku. Děti se tím pádem začnou nejprve učit na dálku.

Důvodem pro změny v Nivnici a Uherském Brodě je kontakt učitelů s pozitivně testovaným mužem, který přišel učitele do obou v minulých dnech školit v rámci vzdělávání pedagogických pracovníků.

„Momentálně není u nás ve škole nikdo pozitivní ani nikdo nemá příznaky. Ale byli jsme delší dobu v přímém kontaktu s člověkem, který má pozitivní test na koronavirus. Karanténa se vztahuje na celý sbor, vyjma dvou nepřítomných učitelů. Provoz školy je na neurčito uzavřen,“ sdělila Právu ředitelka ZŠ Na Výsluní Dagmar Bistrá.

V nivnické škole přišlo do styku s tímto člověkem všech 37 pedagogů. I tato zůstává uzavřena minimálně po dobu čtrnáctidenní karantény pedagogů. „Mám tolik organizačních starostí nyní, že nevím, kde mi hlava stojí. Nebudu se k tomu vyjadřovat, nezlobte se,“ řekla Právu ředitelka Základní školy v Nivnici Šárka Mikesková.

Ševčíková zmínila, že školy nemají povinnost oznamovat pozdější zahájení nového školního roku. „Důvodů pro pozdější zahájení výuky tak obecně může být více, třeba prodloužení stavebních prací v rámci rekonstrukce objektů škol,” připomněla.

Prozatím jen dva kraje

Zatím žádný další kraj podobný odklad nástupu do škol nehlásí. „V rámci Královéhradeckého kraje nám žádné školské zařízení neoznámilo, že by bylo nutné přistoupit k odložení prezenčního startu školního roku,“ napsala Novinkám tamní KHS.

Stejné je to kupříkladu i v Olomouckém kraji, v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém či Moravskoslezském kraji nebo v jižních Čechách. „Vše se ale rychle vyvíjí,“ poznamenala pro Novinky lékařka Marie Nosková z KHS Jihočeského kraje.

Další kraje na dotaz Novinek prozatím neodpověděly.

Ošetřovné při zavření školy bude už jen na 9 dnů

Domácí

Na situaci kolem šíření nového typu koronaviru školy reagují i jinak. V některých ZŠ v hlavním městě se změní tradiční zahájení školního roku i další provoz. Školy nově zakážou rodičům vstup do budovy nebo pustí do učeben rodiče prvňáků pouze s rouškou.

Pro nadcházející měsíce připravují třeba i striktní dodržování zasedacího pořádku ve třídách či snížení počtu židlí u stolů v jídelně. Ne ale všude.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

Například ředitel ZŠ Mezi školami v Praze 13 Petr Vodsloň uvedl, že škola bude mít slavnostní uvítání prvňáků s rodiči venku. V minulosti mohli rodiče i do učeben, letos tam nepůjdou. „Máme doporučeno i organizovat třídní schůzky online, tak jsme se rozhodli, že se s rodiči sejdeme před školou,“ uvedl.

Také ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 v minulosti pouštěla rodiče s prvňáky až do třídy a letos to neudělá. V obou školách rodiče nově nebudou moct doprovázet děti ani do šaten. Od září si prvňáky vyzvednou vyučující před školou nebo ve vstupním vestibulu, odkud je pak odvedou do šaten a do třídy.

Méně přísní budou na rodiče v Masarykově ZŠ v pražských Klánovicích, kterou vede předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. „Dohodli jsme se, že doprovod s prvňáky do tříd pustíme, ale vždy maximálně dva lidi a pouze s rouškami,“ řekl Černý. Druhý stupeň se podle něj proti tradici nezúčastní slavnostního shromáždění na dvoře, které se navíc zkrátí. Škola ale bude přísně dodržovat zasedací pořádek.

Nový školní rok v ČR i ve světě: někde roušky, jinde děti zůstanou doma

Věda a školy

Školy dostaly od ministerstva školství manuál, jak by se měly na nový školní rok připravit. Materiál obsahuje především doporučení, rozhodnutí o jejich realizaci je na ředitelích jednotlivých škol. Školy by se třeba měly snažit omezit potkávání žáků z různých tříd.

Někteří ředitelé kritizovali, že manuál přišel pozdě nebo že doporučení v něm nejsou vždy proveditelná.

Výběr článků

Načítám