Hlavní obsah

Když se školy zavřou, bude výuka na dálku povinná, schválila Sněmovna

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud se školy kvůli koronaviru znovu uzavřou, budou se muset žáci povinně účastnit distanční výuky. Sněmovna to ve středu schválila v rámci novely školského zákona. Formu výuky na dálku zákon nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Novela nyní poputuje do Senátu.

Foto: Kirchner Guido, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

„Děti, žáci a studenti budou povinni se účastnit distančního vzdělávání s výjimkou žáků základních, uměleckých a jazykových škol, pro které bude účast na distančním vzdělávání dobrovolná. Škola bude povinna přizpůsobit distanční výuku a hodnocení podmínkám žáka,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Povinnou distanční výuku i možnost volit z auta pro lidi v karanténě schválila vláda

Domácí

Povinná výuka na dálku se má týkat krizového stavu podle krizového zákona nebo uzavření škol z nařízení ministerstva zdravotnictví či krajské hygienické stanice. Nebude se vztahovat pouze na epidemii koronaviru, ale na různé krizové situace, které by mohly nastat.

U dětí, které nemají počítač, tak musí škola podle důvodové zprávy například umožnit, aby si žák učivo a úkoly vyzvedl ve škole, nebo je musí předat telefonicky. Ministerstvo může podle návrhu také určit jiný způsob přijímacích zkoušek nebo ukončování vzdělání.

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Věda a školy

V pondělí vláda rozhodla, že školy získají státní příspěvek dvacet tisíc korun na každého učitele. Za peníze mají nakoupit počítače a softwary.

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla do druhého pololetí uplynulého školního roku. Od 11. března byly školy plošně zavřené, otvírat se začaly postupně a částečně až po dvou měsících. Do konce školního roku byla docházka dobrovolná a děti se mohly učit i z domova.

Školy dostanou peníze na počítače pro učitele. Ani žáky v tom nenecháme, slibuje Plaga

Domácí

Do základních škol chodilo v minulém školním roce zhruba 953 tisíc dětí a do středních škol 424 tisíc. Výuky na dálku se neúčastnilo podle odhadů odborníků asi 10 tisíc dětí.

Výběr článků

Načítám