Hlavní obsah

V Česku vznikne síť jednotřídek pro uprchlíky z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice vznikne síť škol pro uprchlíky z Ukrajiny, kde se děti budou učit v ukrajinštině. Projekt „Ukrajinské jednotřídky“ organizuje ukrajinské velvyslanectví a Nadační fond Děti Ukrajiny, partnerem je ministerstvo školství, které o tom informovalo média.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík (ilustrační snímek z prosince po uvedení do funkce)

Článek

Projekt, který byl představen na čtvrteční tiskové konferenci, řeší umístění ukrajinských dětí do vybraných škol v jednotlivých regionech ČR, kde budou učit pedagogové z Ukrajiny v jejich rodném jazyce.

Zástupci projektu, na kterém spolupracuje mj. i emeritní rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, počítají s distribucí ukrajinských učebnic do vybraných škol.

Nabídka stipendií pro ukrajinské vysokoškoláky bude na webu Study in the Czech Republic

Věda a školy

„Máme zajištěný transport učebních textů ze západní Ukrajiny,” oznámil Zima s tím, že vznikají kromě toho i učební materiály v ukrajinštině v Česku.

První tři jednotřídky se otevřou příští týden

Uprchlíci budou moct registrovat své děti na tomto webu, kde se do projektu budou moct přihlásit i učitelé z Ukrajiny. První tři jednotřídky se otevřou v pondělí, jedna v Praze a dvě v Brně.

Konkrétně v Praze se otevře v pondělí první ukrajinská jednotřídka v 1. slovanském gymnáziu v Praze 1. Zima předpokládá, že do ní bude chodit asi 20 dětí. V Brně se pak otevřou jednotřídky pro Ukrajince ve dvou základních školách, a to ZŠ Cacovická a ZŠ Údolní.

Web Ukrajina na školách nabízí desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi

Věda a školy

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) počítá vláda v tuto chvíli s tím, že do ČR může přijít až půl milionu lidí z Ukrajiny. Situace se podle něj bude měnit každým dnem. V současnosti jsou v Česku přibližně stovky ukrajinských dětí, které kvůli válce opustily svou zemi, odhadl. MŠMT podle něj počítá s tím, že některé děti z Ukrajiny se zařadí i rovnou do českých škol.

Dodal, že úřad jim ve čtvrtek datovou schránkou rozeslal návod, jak mají ukrajinské žáky integrovat. Na novém portálu MŠMT k problematice Ukrajiny mají školy – ale i veřejnost – najít veškeré potřebné informace, a to včetně metodik a kontaktů. Školy rovněž dostaly příručku, kterou připravil Národní ústav duševního zdraví a která jim má pomoci předcházet konfliktům ve třídách a při péči o duševní zdraví žáků.

„Projekt ukrajinských jednotřídek každopádně nepůjde ihned rozšířit na celé území, ale je to jeden ze směrů, který je pro děti velmi vhodný a dobrý,” poznamenal dále Gazdík.

Pro děti uprchlíků je podle něj důležité, aby se jim nyní bezprostředně po útěku z jejich země věnovali lidé, kteří hovoří jejich jazykem a kterým ony rozumí. Podobně se vyjádřil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Řada ukrajinských dětí má podle něj v důsledku války psychické problémy.

Neprodleně zvažte konec spolupráce s ruskými institucemi, vyzval Gazdík školy a vědu

Věda a školy

Podle Zimy by ukrajinské jednotřídky měly postupně vznikat především ve velkých městech a krajských městech, kde bude nejvíce ukrajinských uprchlíků. Doplnil, že zástupci projektu jsou v kontaktu s odborníky z pedagogických fakult, školami i krajskými úřady a očekávají, že počet otevřených jednotřídek postupně poroste.

Zima rovněž předpokládá, že ve školách se dětem uprchlíků dostane psychologická pomoc. Nadační fond Děti Ukrajiny pro uprchlíky pomůže zajistit i třeba výtvarné a další kroužky.

Podle náměstka primátora Brna Petra Hladíka se z 66 brněnských škol přihlásilo 10, které mají zkušenosti s integrací cizinců. V úterý se podle něj do ZŠ v Brně registrovalo 28 dětí a ve středu už přes 50. Vedení města počítá s tím, že dětí z Ukrajiny budou ve velmi rychlé době stovky. Brno proto chystá i dětské skupiny pro předškoláky, kteří by taktéž mohli využívat zázemí škol.

„Odpoledne by se děti mohly kromě jiného učit česky,“ řekl Hladík. Podotkl, že pokud by musely v ČR zůstat déle, mohly by pak od září nastoupit už do běžných českých škol.

Lidi uvězněné v krytech živí dobrovolníci, popisuje reportér Novinek v Kyjevě

Zahraniční

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu prohlásil, že do Česka nyní přichází asi 5000 uprchlíků denně, celkově jich tak ve středu bylo mezi 20 a 30 tisíci. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny uprchlo za týden od začátku ruské invaze už více než milion lidí, a jde tedy co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století.

Snaha umožnit lidem z Ukrajiny práci a dětem školu

Ministerstvo školství již dříve tento týden avizovalo, že hodlá v nejbližších dnech představit systém zaměstnávání ukrajinských učitelů, kteří kvůli válce opustili svou zemi a přišli do Česka.

„Naší snahou ve školství samozřejmě bude, aby ukrajinští rodiče mohli co nejdříve pracovat. A aby mohli pracovat, tak k tomu potřebují mít děti ve škole,” řekl ve středu novinářům Gazdík.

Školy nemohou platit žádné stáže a pobyty v Rusku z evropských dotací, oznámilo ministerstvo

Věda a školy

Např. prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza totiž ve středu sdělil, že obchodníci už zaměstnali první uprchlíky z Ukrajiny. Je podle něj ale problém právě s péčí o děti, protože umístění do škol není příliš koordinované.

Zatímco u povolení k pobytu, práci nebo finanční podpoře jsou základní informace dostupné také v ukrajinštině a systém dobře funguje, u péče o děti podle něj chybějí sdělení, jak postupovat.

„Ruský spolužák za to nemůže“. MŠMT připravilo návod, jak ve školách mluvit o Ukrajině

Věda a školy

Konflikty mezi dětmi různých národností se každopádně podle Gazdíka i díky návodu, který jeho úřad poslal do škol, podařilo stabilizovat.

Výběr článků

Načítám