Hlavní obsah

Neprodleně zvažte konec spolupráce s ruskými institucemi, vyzval Gazdík školy a vědu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzval vzdělávací a výzkumné instituce, aby kvůli válce na Ukrajině neprodleně zvážily vypovězení spolupráce s ruskými institucemi. Se zemí, která započala válečný konflikt, ani s jejími institucemi nelze spolupracovat, prohlásil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Petr Gazdík.

Článek

„Jsem hluboce znepokojen probíhajícím válečným konfliktem, který probíhá na samém prahu Evropské unie. Nelze než odsoudit bezprecedentní ruskou agresi proti Ukrajině, která tolik připomíná zkušenosti, kterým byla naše vlast vystavena opakovaně během 20. století,“ uvedl nejprve Gazdík ve svém středečním vyjádření, které MŠMT zveřejnilo na svém webu.

Jako člen vlády, do jehož gesce spadají agendy vzdělávání, výzkumu a vývoje a mezinárodní spolupráce v těchto oblastech, by podle svých slov chtěl důrazně vyzvat všechny vzdělávací a výzkumné instituce ČR, aby „neprodleně a důsledně zvážily pokračování jak své bilaterální spolupráce se subjekty majícími své sídlo na území Ruské federace, tak i multilaterální spolupráce, v nichž má Ruská federace vliv a podíl“.

„Ruský spolužák za to nemůže“. MŠMT připravilo návod, jak ve školách mluvit o Ukrajině

Věda a školy

„Přestože si jsem dobře vědom, že tímto krokem mohou být ohroženy dílčí zájmy českého vzdělávání a výzkumu plynoucí ze spolupráce, nemohu slevit ze svého politického a zejména etického přesvědčení, že se zemí, která započala válečný konflikt, ani s jejími institucemi nelze spolupracovat,“ zdůraznil Gazdík.

MŠMT dá 150 milionů na podporu ukrajinských studentů VŠ

Ministerstvo školství zároveň v úterý sdělilo, že dá 150 milionů korun na podporu ukrajinských studentů na českých univerzitách. Pomoc budou moci školy využít pro studenty, kteří se v Česku zapíšou k běžnému studiu, nebo i pro ty, kteří přijedou na krátkodobé studijní pobyty. Na jednoho posluchače mohou v tomto a příštím akademickém roce získat až 150 tisíc.

Jako rok 1938. Rusko se vyřazuje ze společenství civilizovaných států, reagují rektoři

Věda a školy

Podpora by podle odhadu resortu měla stačit přibližně pro 1000 až 1500 lidí. Finance budou moci vysoké školy použít na pokrytí stipendií či dalších služeb souvisejících se studiem. Na krátkodobé studijní pobyty dá úřad 15 tisíc Kč měsíčně.

„O poskytnutí této podpory jsme rozhodli okamžitě v reakci na nastalou situaci na Ukrajině. Peníze budou určeny např. pro studenty obávající se pokračovat ve studiu za současné situace na Ukrajině, ale také těm, kterým bylo tamní studium znemožněno,“ poznamenal Gazdík.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

O tom, zda uchazeči z Ukrajiny spadají do této kategorie, budou rozhodovat samotné vysoké školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám