Hlavní obsah

Lidi uvězněné v krytech živí dobrovolníci, popisuje reportér Novinek v Kyjevě

Kyjev

O to, aby lidé v krytech měli co jíst a pít, se v Kyjevě starají desítky dobrovolníků. Darované jídlo, pití i léky shromažďují v centru sociální pomoci, odkud je distribuují do stanic metra a dalších veřejných krytů, kde se obyvatelé Kyjeva schovávají před ruským bombardováním a ostřelováním.

Dobrovolníci v Kyjevě přivážejí do centra sociální pomoci stovky kilogramů potravin a zásob. Zde je roztřídí a distribuují do úkrytů, ve kterých se skrývají lidé před bombardování. Video: Ján Husár, Novinky

 
Článek

(Od našeho zvláštního zpravodaje) – Do střediska uprchlické pomoci v Kyjevě právě dorazil vojenský náklaďák. Pod plachtou, kterou vojáci nadzvedli samopaly, se však neskrývá další vojenský materiál, ale zásoby pro lidi v nouzi.

Putin je šílenec, řekla žena reportérovi Novinek v krytu kyjevského metra

Válka na Ukrajině

Plně naložená zásobami jsou také auta čekající před střediskem v dlouhém štrúdlu. Kartony, krabice i igelitové pytle jeden po druhém jako v mraveništi přebírají zdejší dobrovolníci pod vedením energické šéfky zdejšího zařízení, která vše koordinuje.

Foto: Novinky

Dobrovolníci v Kyjevě přivážejí do centra sociální pomoci stovky kilogramů potravin a zásob. Zde je roztřídí a distribuují do úkrytů, ve kterých se skrývají lidé před bombardováním.

Několik let tu fungovali jako humanitární pomoc pro uprchlíky z východní části země a také pro zdejší milice, které zásobovali. Minulý týden se ale přeměnili na jakési centrum akutní humanitární pomoci přímo pro obyvatele ukrajinského hlavního města.

V budově, která patří mezi strategické cíle ruských okupantů, a jejíž adresa se proto nesmí zveřejňovat, se veškeré darované jídlo, pití, léky i další materiál přetřídí.

Foto: Ján Husár, Novinky

Dobrovolníci v Kyjevě přivážejí do centra sociální pomoci stovky kilogramů potravin a zásob. Zde je roztřídí a distribuují do úkrytů, ve kterých se skrývají lidé před bombardováním.

Odtud je obratem dobrovolníci pravidelně rozvážejí do míst, kde se už sedmý den před ruskými nálety skrývají místní obyvatelé – nejčastěji do stanic metra a do dalších veřejných krytů civilní obrany.

Ruská vojenská invaze na Ukrajinu pokračuje už sedmým dnem. Rusko od zahájení útoku přišlo o 7000 vojáků, uvedl ve středu poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Ruské ministerstvo ve středu sdělilo, že zabito bylo 2870 ukrajinských vojáků a zraněno zhruba 3700.

Reklama

Výběr článků

Načítám