Hlavní obsah

Školy nemohou platit žádné stáže a pobyty v Rusku z evropských dotací, oznámilo ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školy od tohoto týdne nemohou platit stáže či studijní pobyty v Rusku z evropských dotací. Pokud se pro ně rozhodnou, musejí je hradit z vlastních zdrojů, vyplývá z pokynů náměstka na ministerstvu školství Václava Velčovského. Omezení se podle úřadu bude týkat projektů Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání (OP VVV) i programů Erasmus či Evropský sbor solidarity. Důvodem jsou sankce proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Budova knihovny Lomonosovovy univerzity v Moskvě (ilustrační foto.

Článek

Podle pokynu z ministerstva se náklady na výjezdy do Ruska a z Ruska od pondělí nepovažují za uznatelné, a to ať už se jedná o evropské dotace z OP VVV, nebo Erasmus+.

Web Ukrajina na školách nabízí desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi

Věda a školy

„Pokyn náměstka Velčovského se týká ochrany finančních prostředků EU a ČR. Explicitně spolupráci nezakazuje, pouze říká, že takto vynaložené prostředky budou považovány za nezpůsobilé v daných projektech. Tedy škola by si je musela hradit z vlastních zdrojů,“ objasnila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Na zrušení výjezdů do Ruska lze uplatnit tzv. institut vyšší moci, což znamená, že zrušení aktivit v Rusku nebude chápáno jako nesplnění cílů projektu.
Aneta Lednová, mluvčí MŠMT

„Důvodem tohoto opatření je naplňování mezinárodních sankcí proti Ruské federaci, hájení finančních zájmů Evropské unie a České republiky prostřednictvím důsledné eliminace rizik a v neposlední řadě také bezpečnost občanů České republiky,“ uvedl úřad na webu.

Zvážit výjezd do jiné země

Evropská komise podle Lednové vyzývá organizace zapojené do programů Erasmus+ a Evropský sbor solidarity, aby ke svým plánovaným aktivitám v Rusku zvážily alternativy, jako je třeba výjezd do jiné země.

„Na zrušení výjezdů do Ruska lze uplatnit takzvaný institut vyšší moci, což znamená, že zrušení aktivit v Rusku nebude chápáno jako nesplnění cílů projektu,“ podotkla mluvčí.

Česko si bude nově připomínat Den odchodu sovětských vojsk, schválili poslanci

Domácí

Nařízení, které by znemožňovalo účast na online vzdělávacích akcích ruských univerzit, podle Lednové dosud vydáno nebylo.

Připomněla, že ministr školství Petr Gazdík (STAN) ale ve středu vyzval vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily pokračování své spolupráce s ruskými institucemi, jak jsme již dříve psali.

„Máme zprávu o tom, že některé vysoké školy svou spolupráci s Ruskem již přehodnocují,“ řekla Lednová.

Neprodleně zvažte konec spolupráce s ruskými institucemi, vyzval Gazdík školy a vědu

Věda a školy

Kupříkladu Masarykova univerzita či Mendelova univerzita v Brně již v předešlých dnech své smlouvy s partnerskými univerzitami v Rusku vypověděly. Pražské ČVUT oznámilo, že zakázalo prodej svých licencovaných produktů do Ruska i Běloruska, nepovolí studijní ani výzkumné cesty do těchto zemí a nebude z nich přijímat odborníky s výjimkou těch, kteří prchají před tamními režimy.

Naopak mluvčí Vysoké školy ekonomické v Praze Martina Mlynářová v pondělí uvedla, že vedení školy o vypovězení smlouvy s partnerskými univerzitami v Rusku neuvažuje.

Ruských stážistů a studentů v ČR se to nedotkne

V Rusku byli podle údajů MŠMT ke konci února čtyři Češi s podporou programu Erasmus. Jeden je podle Lednové již zpět a další jsou v kontaktu se svými vysokými školami v tuzemsku. S penězi z OP VVV je podle ní v Rusku jeden Čech. Doplnila, že ministerstvo zahraničí před cestami do Ruska důrazně varuje a vyzývá občany ČR k návratu.

Rusové pozabíjeli na Ukrajině přes 2000 civilistů

Válka na Ukrajině

Ruských studentů a stážistů v Česku se podle Lednové omezení financování Erasmu či projektů OP VVV momentálně nijak nedotkne.

„Běžící projekty na území ČR se dokončí podle podmínek v rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ řekla. V České republice je podle mluvčí s podporou programu Erasmus+ aktuálně 21 lidí z Ruska a díky dotacím z OP VVV dalších šest.

Zájem o Erasmus opět vzroste, věří organizátoři

Věda a školy

Výběr článků

Načítám