Hlavní obsah

Středoškoláci se budou testovat sami a povinně, počítá s tím ministerský manuál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství připravilo předběžný manuál, jak by mohlo od března probíhat testování na středních školách. Projednává jej nyní vláda. Podle návrhu ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterého by se závěrečné ročníky SŠ mohly vrátit do lavic 1. března, se počítá s neinvazivními PCR testy. Středoškoláci - i učitelé - si budou testy provádět sami a bude to povinné.

Foto: Novinky

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Zatímco případné pozdější testování žáků ZŠ se bude pravděpodobně provádět pomocí antigenních testů, které nebude třeba zasílat na vyhodnocení do laboratoře, v první fázi se budou testovat závěrečné ročníky středních škol, a to pomocí neinvazivních PCR testů a tzv. samoodběrem. Nebude tedy nutná asistence zdravotnického personálu a při samotném odběru ani jiné osoby.

První fáze se zaměří na zhruba 130 tisíc lidí.

Maturanti by se mohli vrátit do škol v březnu, testovat se budou sami

Domácí

Otevření zejména maturitních ročníků škol je totiž pro ministry školství a zdravotnictví prioritou. „Jde o kombinaci největšího epidemiologického rizika, vysokých ztrát pro žáky a relativně nižší organizační náročnosti proti nižším stupňům vzdělávání,” objasňuje MŠMT s tím, že testování musí probíhat neinvazivními metodami, tj. jinak než stěrem z nosohltanu.

Testování má být povinné pro všechny žáky a vyučující, kteří se účastní prezenční výuky ve školách.

Jak to ve zkratce bude probíhat? Cca 15 středoškoláků se sejde v přístřešku před školou, vydezinfikují si ruce, obdrží testovací sadu a projdou instruktáží, to vše při dodržování patřičných rozestupů. Následně si sami odeberou vzorek a poté jej po dalším vydezinfikování odevzdají do boxu. Ten se pak pošle do laboratoře a druhý den v 7:00 se má formou SMS zprávy oznámit výsledek. To vše zřejmě jednou týdně v určený den.

Vyplývá to z první verze manuálu od MŠMT pro vládu, která ho bude schvalovat a případně upravovat. Od 1. března by se za těchto podmínek mohly do lavic vrátit závěrečné ročníky SŠ a případně i poslední ročníky vyšších odborných škol, na kterých probíhá praktická příprava.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Laboratoř má podle manuálu dodat do každé školy potřebný materiál k testování: testovací sady, spolu s manuálem k proškolení zaměstnanců a testovaných a zajistí i vyzvednutí odebraných vzorků k analýze v laboratoři.

Ukázat potvrzení o negativním testu

Testování má být povinné pro všechny žáky a vyučující, kteří se účastní prezenční výuky ve školách, stejně tak i pro další zaměstnance školy, kteří přicházejí do styku s žáky a vyučujícími.

„Pokud se některý student nebo vyučující nebude moci zúčastnit testování ve škole v určený den, nebude se moci zúčastnit prezenční výuky do doby, než dodá potvrzení o negativním testu z alternativního zdroje,” stojí v návrhu s tím, že v tomto případě bude stačit i antigenní test.

Naděje na návrat dětí do škol? Ministerstva jednají o testech

Věda a školy

A pokud bude některý testovaný indikován jako pozitivní, tak se podle resortu z pravidelného testování vylučuje po dobu 90 dnů od pozitivního testu. Po návratu z karantény (dle určení krajské hygieny) se tedy může po stanovenou dobu účastnit prezenční výuky bez testování.

Před testem půl hodiny nejíst, nepít a nekouřit

Pro testy ze slin/přední části nosu je nutné zajistit vhodnou místnost s možností větrání. Pro kloktací testy bude nutné zajistit venkovní prostor. Všude bude třeba mít k dispozici bezkontaktní odpadkové koše, dezinfekce či telefon s přístupem na internet, rovněž samozřejmě ochranné pomůcky pro osoby dohlížející na testování (respirátory FFP2 či FFP3) a sběrný box pro provedené testy k dopravě do laboratoře.

K hromadnému testování žáků a studentů (doporučené skupinky po max. 15 studentech v jeden čas na jednom místě) je potřeba alespoň čtyř dospělých osob. Všichni přítomní mají mít po celou dobu odběrového procesu správně nasazené roušky (mimo krátký interval, kdy testovaný vykonává test). Asistenční personál má k dispozici i jednorázové rukavice.

„Před samotným odběrem 30 minut nejezte, nepijte, nekuřte, nevyplachujte si ústa,” upozorňuje MŠMT.

Rychlejší testy samovýtěrem z nosu? Zákony jsou proti

Domácí

Před testováním si každý testovaný vydezinfikuje ruce připraveným dezinfekčním přípravkem. Dále přistoupí k registračnímu místu, kde obdrží testovací sadu (obsah dle typu testu). Určený zaměstnanec na registračním místě vyplní identifikační údaje testovaného do elektronického systému/papírového formuláře spolu s kódem z vydané testovací sady. Testovaný jde na vyznačené místo k odběru (větrané, v dostatečné vzdálenosti, zhruba pět metrů od ostatních osob) a sám provádí test dle předaných instrukcí ke konkrétnímu testu.

Příklady možných odběrů na středních školách (PCR testy):

Kloktání (Gargtest = 1x odměrka s vodou 1x transportní zkumavka s kódem)

  • Stáhněte si roušku.
  • Obsah odměrky nalejte do úst (nepolykejte!).
  • Odměrku vyhoďte do určeného koše na biologický odpad.
  • Nasaďte si zpět roušku a v záklonu kloktejte 20–30 vteřin.
  • Stáhněte si roušku a vyplivněte obsah úst do označené transportní zkumavky (ve zkumavce je stabilizační prášek, který se nesmí vysypat!).
  • Opět si nasaďte roušku a zkumavku pečlivě uzavřete a protřepejte obsah.
  • Pomocí dezinfekčního gelu si vydezinfikujte ruce i uzavřenou transportní zkumavku.
  • Pokračujte k místu odevzdání vzorku.

Plivací test (1x trychtýř, 1x zkumavka s kódem víčko)

  • Nasaďte trychtýř na zkumavku.
  • Stáhněte si roušku.
  • Začněte skrze trychtýř slinit do zkumavky, dokud nenaplníte požadovaný obsah (měrku).
  • Opět si nasaďte roušku.
  • Odstraňte násadkový trychtýř a vyhoďte jej do určeného koše na biologický odpad.
  • Pečlivě uzavřete zkumavku se vzorkem slin přiloženým uzávěrem.
  • Pomocí dezinfekčního gelu si vydezinfikujte ruce i uzavřenou zkumavku.
  • Pokračujte k místu odevzdání vzorku.

Houbičkový test (1x zkumavka s houbičkou a kódem)

  • Opatrně vyndejte houbičku ze zkumavky.
  • Stáhněte si roušku a vložte houbičku do úst (nežvýkejte!).
  • Opět si nasaďte roušku.
  • Houbičku nechte v ústech 2 minuty bez žvýkání.
  • Houbičku z úst (stáhnout a znovu nasadit roušku) vraťte opatrně do zkumavky, kterou důkladně uzavřete.
  • Pomocí dezinfekčního gelu si vydezinfikujte ruce i uzavřenou zkumavku.
  • Pokračujte k místu odevzdání vzorku.

Test z přední části nosu (1x štětička pro výtěr, 1x zkumavka s tekutinou)

  • Stáhněte si roušku pod nos.
  • Přiloženou štětičku zasuňte cca 1 cm do nosní dírky a krouživým pohybem proveďte stěr ze stěny nosní dírky. Poté postup opakujte s druhou nosní dírkou.
  • Opět si nasaďte roušku.
  • Vsuňte štětičku s výtěrem do připravené zkumavky a pečlivě zkumavku uzavřete.
  • Pomocí dezinfekčního gelu si vydezinfikujte ruce i uzavřenou zkumavku.
  • Pokračujte k místu odevzdání vzorku.

Po otestování každé skupiny je potřeba vydezinfikovat prostory, ve kterých testování proběhlo. Laboratoř by měla dodat výsledky všech testů do 7:00 hodin následujícího dne s uvedením identifikátoru pozitivních.

Distanční výuka? Až bude v karanténě více než polovina třídy

Pokud bude např. v důsledku mimořádných opatření KHS nebo z důvodu nařízení karantény znemožněna osobní přítomnost ve škole více než poloviny studentů alespoň jedné skupiny/třídy/oddělení/kurzu, přechází daná skupina studentů do distanční výuky po dobu tohoto stavu. V ostatních případech škola nemá povinnost poskytovat vzdělávání distančním způsobem.

Pravidelné testování nemá žádný vliv na další režimová opatření provozu škol. A zatíží je to minimálně, soudí úřad.

Za rok epidemie chodili do školy nejvíce handicapovaní žáci a druháci

Věda a školy

Testování RT-PCR by se mělo obecně podle materiálů od ministerstva školství opakovat každých 7-14 kalendářních dní, testování AG testy, až se s nimi bude pracovat, minimálně dvakrát v průběhu týdne. Neinvazivní testy RT-PCR budou v oné první fázi využity podle resortu „s ohledem na rychlost řešení”.

„Při testování jednou za dva týdny by bylo v témže objemu možné pravidelně testovat i žáky, kteří se účastní praktického vyučování,” uvádí ministerstvo.

Na ZŠ zřejmě antigenní

Pro další fáze a rozšíření testování především pro základní školy bude zváženo využití neinvazivních antigenních testů.

Žena v Brně si sama dělala antigenní test, začala silně krvácet

Domácí

Náklady první fáze s neinvazivními PCR testy se podle MŠMT odhadují ve výši 80 až 180 milionů Kč týdně. Průměrná cena testu na základě úvodní rešerše a průzkumu trhu se odhaduje na 500 až 1080 Kč/test. Antigenní testy běžně stojí kolem 135 Kč.

Proč nedostanou učitelé radši vakcínu?

„Považuji za naprosto neefektivní opakovaně testovat středoškolské učitele na koronavirus, když existuje možnost přednostně jim nabídnout přímo očkování," poznamenal k tomu již dříve předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Byl by rád, kdyby se mohli preventivně testovat (nebo obdržet vakcínu) i pracovníci mateřských nebo speciálních škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám