Hlavní obsah

Maturanti by se mohli vrátit do škol v březnu, testovat se budou sami

Aktualizováno

Maturanti by se mohli vrátit do škol od března. Mělo by to umožnit pravidelné testování žáků i zaměstnanců škol. Vyplývá to z návrhu, který by měl ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pondělí předložit vládě.

Foto: Novinky

Návrat maturantů do škol

Článek

Testovat by se podle návrhu mělo každých sedm až 14 dnů takzvanými neinvazivními RT-PCR testy, tedy například ze slin, které se zpracovávají v laboratoři. Odběr by si měl ve škole dělat každý sám. V další fázi by se testování mohlo rozšířit i na středoškoláky v oborech s praktickou výukou. Pro základní školy by se podle úřadu měly zvážit neinvazivní antigenní testy.

Negativní test by podle návrhu měl být podmínkou pro účast na prezenční výuce. Studentům, kteří by testování odmítli, by školy nemusely poskytovat distanční výuku. Žáci by se ale mohli se školou dohodnout na individuálním vzdělávání.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Používat by se podle ministerstva měly takzvané neinvazivní RT-PCR testy, které se zpracovávají v laboratoři. Mezi zvažovanými metodami materiál jmenuje například vzorek slin nebo takzvané kloktací testy. Každý by si ve škole měl dělat samoodběr bez asistence zdravotnického personálu.

Testování závěrečných ročníků by se týkalo zhruba 98 000 středoškoláků a 30 000 zaměstnanců škol. Podle návrhu ministerstva by mohlo fungovat od 1. března a mělo by vyjít na 80 až 180 milionů korun týdně. Otázkou finančních zdrojů se ale víc materiál nezabývá. Zajištění testování by podle něj měly mít na starosti kraje, které střední školy nejčastěji zřizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám