Hlavní obsah

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Středoškoláci, kteří nesouhlasí s úpravami maturit, během celého pátku 5. února protestovali před budovou ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici. Postupně přicházeli a pokládali tam svíčky jako symbol zklamání, že úřad kvůli online výuce nehodlá zrušit ústní část zkoušky či didaktické testy. Podle sobotních informací organizátorů ze studentské iniciativy Spravedlivá maturita tam bylo svíček kolem tisíce.

Foto: Spravedlivá maturita

Svíčky za maturitu před MŠMT.

Článek

Kromě svíček se na místě objevily i cedule s kritickými nápisy, např. „Ostatní státy = zrušeno. ČR = +10 minut“, jak vyplývá z fotografií, které Novinkám organizátoři poskytli. Akci pořádala iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO.

Středoškoláci pokládají před MŠMT svíčky proti navrženým úpravám maturit

Věda a školy

Názory mezi maturanty ale nejsou jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení letošních zkoušek, podle jiných by tak maturita ztratila na významu, proto raději žádné změny nechtěli.

Foto: Spravedlivá maturita

Svíčky za maturitu před budovou MŠMT.

Zrušení slohových prací

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na konci ledna oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas o deset minut a ústní zkoušky zůstanou.

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto – stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Distanční výuka? Lepší než na jaře, ale problémy trvají, hodnotí středoškoláci

Věda a školy

Zástupci žáků SŠ ze spolku Česká středoškolská unie (ČSU) již dříve uváděli, že maturanti by kvůli měsíce trvající výuce na dálku uvítali zrušení maturitních testů či ústní části maturit. Poukazovali také na to, že k podobným změnám přistoupily i jiné státy.

Babiš: Plaga by měl zrušit didaktickou část maturit

Věda a školy

Pro zrušení didaktických testů od Cermatu se v lednu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Spravedlivá maturita
Foto: Spravedlivá maturita

Studenti při pátečním pokládání svíček před budovou ministerstva školství jako protest proti navrženým úpravám maturit.

V březnu do školy?

Samotní maturanti by se každopádně mohli vrátit do škol od března. Mělo by to umožnit pravidelné testování žáků i zaměstnanců škol, jak vyplývá z návrhu, který by měl během pondělí Plaga předložit vládě.

Maturanti by se mohli vrátit do škol v březnu, testovat se budou sami

Domácí

Reklama

Související články

Maturity budou letos lehčí

U maturitních zkoušek se letos podobně jako loni zruší písemné práce z povinné češtiny a cizích jazyků. Ústní zkoušky ve školách zůstanou povinné. Didaktické...

Výběr článků

Načítám