Hlavní obsah

Za rok epidemie chodili do školy nejvíce handicapovaní žáci a druháci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvíc času ve školních budovách - když nepočítáme děti ve školkách - mohli za poslední rok strávit žáci speciálních škol a současní druháci. Na distančním vzdělávání museli být kvůli epidemii covid-19 přibližně třetinu doby. Oproti tomu nejméně byli ve škole vysokoškoláci a žáci středních škol. Řada VŠ měla od loňského března pouze výuku na dálku, výjimkou v nich byla někdy jen ta praktická, která se nedá distančně nahradit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Středoškoláci byli doma kolem 62 procent školních dnů, nynější maturanti asi 55 procent času, stejně jako deváťáci v základních školách.

První zavření škol? 11. března 2020

Vláda kvůli epidemii covidu zavřela školy poprvé loni 11. března. Do konce školního roku byla výuka dobrovolná a pokračovala na dálku. Od druhé poloviny dubna vláda sice školy opět postupně otevírala, ale jen v omezené míře.

Školy v roce 2020? Výuka na dálku i změny u maturit

Věda a školy

Jako první se do škol mohly 20. dubna vrátit v pětičlenných skupinách poslední ročníky vysokoškoláků, jako poslední 8. června nanejvýš patnáctičlenné skupiny na druhém stupni základních škol a ve středních školách. Často se tam pak konaly pouze individuální konzultace.

Středoškoláci a nynější sedmáci až deváťáci mohli být ve druhém pololetí minulého školního roku ve škole 39 dnů z 97, z toho 22 dnů před uzavřením škol v únoru a na začátku března. Běžnou výuku bez protiepidemických opatření měli ve zhruba 23 procentech času, jen distanční vzdělávání v asi 60 procentech a ve zbytku doby, tedy 17 procentech času, pro ně školy byly otevřené v omezené míře. Současní druháci až šesťáci měli možnost chodit do škol 49 dnů z 97, což znamená půlku pololetí.

Od září distanční výuka povinná

Po zářijovém návratu žáků do škol se koronavirus začal opět více šířit a školy se postupně zavíraly. Od 14. října rozhodnutím vlády přešly na výuku na dálku všechny s výjimkou speciálních škol, které se zavřely 2. listopadu. Distanční vzdělávání začalo být díky letní novele školského zákona povinné.

Když se školy zavřou, bude výuka na dálku povinná, schválila Sněmovna

Domácí

Z 91 vyučovacích dnů od září do ledna měly první a druhé třídy výuku na dálku 19 dnů, tedy asi pětinu pololetí. Ve speciálních školách to bylo 11 dnů. Deváťáci se učili distančně 46 dnů, to znamená přibližně polovinu doby. Podobně dlouho musely být na dálkové výuce závěrečné ročníky středních škol. Odborný výcvik tam mohl fungovat prezenčně 48 dnů z 91, v mnoha oborech se přitom na dálku nemůže konat.

Na teoretickou výuku mohli středoškoláci do školy chodit po dobu 33 dnů, dalších 53 dnů byli doma. Vysoké školy většinou s distanční výukou zahájily i skončily semestr. Do poloviny října a dva týdny v prosinci v nich někde fungovala pouze praktická výuka.

Dětský psycholog: Známky teď nejsou nejdůležitější

Koronavirus

Od začátku loňského února do konce letošního ledna mohli nynější druháci navštěvovat školu 121 vyučovacích dnů ze 188, tedy kolem 64 procent doby. Speciální školy byly otevřené o osm dní déle. Středoškoláci mohli být v lavicích naopak jen 72 dnů, to je 38 procent vyučovacího času. Ostatní žáci navštěvovali školy kolem 40 až 50 procent doby.

Maturanti by se mohli vrátit do škol v březnu, testovat se budou sami

Domácí

Otevřené jsou nadále jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy. Vláda má projednat návrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterého by se závěrečné ročníky středních škol mohly vrátit do lavic 1. března se zavedením pravidelného testování žáků i zaměstnanců škol na covid.

Sklenička: Další semestr na distanc už VŠ nedají

Domácí
Počet školních dnů v druhém pololetí školního roku 2019/2020 (z celkem 97 dnů):
Povinná prezenční výukaDobrovolná prezenční výuka v omezené míře (třeba i jen konzultace)Pouze dobrovolná výuka na dálku
První stupeň ZŠ222748
Druhý stupeň ZŠ (bez deváťáků)221758
Střední školy a VOŠ (bez závěrečných ročníků)221758
Závěrečné ročníky ZŠ, SŠ, VOŠ223738
Praktická výuka v SŠ a VOŠ222253
Speciální školy pro zrakově a sluchově postižené222748
Speciální školy pro mentálně a tělesně postižené222253
Zdroj: ČTK
Počet školních dnů v prvním pololetí školního roku 2020/2021 (z celkem 91 dnů):
Prezenční výukaRotační výuka - střídání tříd ve škole a doma po týdnuPovinná výuka na dálku
První a druhé třídy ZŠ72019
Třetí až páté třídy ZŠ45046
Šesté až osmé třídy ZŠ281746
Deváťáci ZŠ43246
Střední školy a VOŠ (bez závěrečných ročníků)281053
Praktická výuka v SŠ a VOŠ48043
Závěrečné ročníky SŠ, VOŠ46045
Speciální školy80011
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám