Hlavní obsah

Přehledně: Co se bude dít, když se ve škole objeví nákaza koronavirem?

Novinky,

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v úterý představil manuál pro školy. Některé jej již v souvislosti s blížícím se začátkem nového školního roku obdržely. Návod mimo jiné řeší, co dělat, když se ve škole objeví nákaza nemocí covid-19, kdo pak musí do karantény a kdy se případně přejde na výuku online z domova. Ve školách bude mimo třídy povinné nošení roušek.

Záznam: TK k manuálu ministerstva školství a epidemiologů Video: Novinky

 
Článek

Pokud jsou u žáka příznaky patrné již při příchodu do školy, není vpuštěn do budovy školy – v případě dítěte či nezletilého žáka za podmínky, že je přítomen jeho zákonný zástupce, jinak to zákonnému zástupci neprodleně oznámit.

Škola však nemá povinnost aktivně zjišťovat u jednotlivých dětí/žáků/studentů příznaky infekčního onemocnění (jako je např. zvýšená teplota, horečka, kašel, rýma, dušnost, bolest v krku, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, průjem, ztráta chuti a čichu apod.), ale je vhodné těmto příznakům věnovat zvýšenou míru pozornosti.

V noci dostaly školy manuál k provozu za epidemie

Domácí

Jestliže se příznaky objeví ve škole, okamžitě musí dojít k poskytnutí roušky a umístění do předem připravené samostatné místnosti nebo k jinému způsobu izolace od ostatních přítomných ve škole a současně informování zákonného zástupce dítěte/nezletilého žáka s ohledem na bezodkladné vyzvednutí dítěte. Poté je třeba kontaktovat praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu.

Jakékoli osobě s přetrvávajícími příznaky, které jsou projevem chronické nemoci, včetně alergického onemocnění (rýma, kašel), je umožněn vstup do školy jen v případě, když prokáže, že netrpí infekční nemocí.

Pokud se u učitele či jiného zaměstnance školy objeví příznaky infekčního onemocnění (včetně covidu-19), školu nebo příslušnou aktivitu opustí v nejkratším možném čase s použitím roušky a dodržením dalších obecně známých pravidel chování jako odstup od ostatních atd.

Jakékoli osobě s přetrvávajícími příznaky, které jsou ale projevem chronické nemoci, včetně alergického onemocnění (rýma, kašel), je umožněn vstup do školy jen v případě, když prokáže, že netrpí infekční nemocí.

Distanční výuka, pokud karanténa postihne přes polovinu žáků

V případě výskytu onemocnění u žáka nebo zaměstnance školy zpravidla školu kontaktuje příslušná KHS. Ta provádí epidemiologické šetření a sdělí škole další pokyny, popřípadě rozhodne o protiepidemických opatřeních. V případě, že se ředitel školy dozví o výskytu onemocnění covidem-19 dříve, kontaktuje zaměstnance protiepidemického odboru nebo odboru hygieny dětí a mladistvých místně příslušné hygienické stanice.

V případě výskytu covidu se karanténa týká okruhu osob, které byly v rizikovém kontaktu. O okruhu těchto osob rozhoduje příslušná KHS na základě protiepidemického šetření. Při svém rozhodování přihlíží mimo jiné k délce kontaktu, vzdálenosti osob a k zavedeným opatřením.

Kdo tedy půjde do karantény, když se ve třídě objeví jeden pozitivní? Podle hygieničky Jarmily Rážové to nelze jednoznačně říct – na tiskové konferenci uvedla, že to bude případ od případu. „Může jít o jednoho jeho spolužáka, tři spolužáky, ale i klidně celou třídu. Nebo nemusí jít vůbec o nikoho,“ doplnila pro Novinky mluvčí MŠMT Aneta Lednová. Teoreticky může nakonec jít i o celou školu, zvlášť když se případů vyskytne více.

Každá situace je totiž jiná, každý kolektiv v sobě podle resortu zahrnuje více faktorů – velikost školy a její členění, počet dětí ve třídě, způsob školního stravování, pobyt ve školní družině či v kroužcích, způsob dopravy do školy a v neposlední řadě místní epidemiologickou situaci.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

„Škola pak neprodleně informuje o vzniklé situaci a následných krocích v provozu školy stanovených KHS a o případné úpravě způsobu vzdělávání děti/žáky/studenty, zákonné zástupce nezletilých dětí/žáků/studentů a svého zřizovatele,“ píše se v manuálu.

Při nákaze jednoho žáka nebude podle hygieničky Rážové nutné zavřít celou školu. Krajská hygiena individuálně posoudí kontakty a jejich riziko. „Školy by se zřejmě mohly uzavřít v případě označení některého okresu červeným, tedy nejvyšším stupněm rizika nákazy koronavirem,” dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Povinnou distanční výuku i možnost volit z auta pro lidi v karanténě schválila vláda

Domácí

Škola začne poskytovat vzdělávání distančním způsobem, pokud je v důsledku krizových nebo mimořádných opatření či z důvodu nařízení karantény znemožněna osobní přítomnost ve škole více než poloviny dětí/žáků/studentů alespoň jedné skupiny/třídy/oddělení/kurzu.

Povinnost poskytovat tímto způsobem v daných situacích vzdělávání se vztahuje na základní školy, střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Mateřské školy mají povinnost poskytovat vzdělávání distančně dětem, pro které je předškolní vzdělávání povinné, za předpokladu, že chybí většina dětí třídy, která je organizována výlučně pro tyto děti, nebo chybí většina těchto dětí z celé školky.

Ti, kterých se zákaz nedotkne, pokračují v prezenčním vzdělávání. Preferuje se, aby zároveň zůstávali součástí jedné skupiny. Podle ministra Plagy učitelé nebudou muset s žáky doprobrat všechno učivo, které v uplynulém školním roce nestihli, zaměřit by se prý měli hodně na jazyky či matematiku. Distanční vzdělávání je nově též povinné, školy tomu pak musejí přizpůsobit i hodnocení.

Jestliže bude nařízena karanténa zaměstnanci školy, je možné, aby po domluvě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem vykonával práci z jiného místa po dobu, kdy bude v karanténě.

Prohlášení o bezinfekčnosti netřeba

Od dětí/žáků/studentů se každopádně před prvním příchodem do školy nevyžaduje prohlášení o bezinfekčnosti. Nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci vstupu dětí/žáků/studentů do budovy školy a pohybu osob před budovou školy ani závazná plošná omezení počtu žáků ve třídách či kurzech.

U vstupu do budovy školy, v každé učebně, jídelně i tělocvičně mají být k dispozici prostředky k dezinfekci rukou v nádobách s dávkovačem. Škola má opakovaně upozorňovat na potřebu důkladné hygieny rukou. Školy mají často větrat. Obecně by měly být vybaveny čisticími a dezinfekčními prostředky, a to i na zmíněnou dezinfekci rukou, bezkontaktním teploměrem a přiměřeným počtem roušek.

Školy by rovněž měly vhodným způsobem informovat o stanovených hygienických a protiepidemických pravidlech zaměstnance školy, děti/žáky/studenty a jejich zákonné zástupce.

Šéf asociace ZŠ Černý: Nebojím se nákazy u žáků, spíš paniky rodičů

Věda a školy

Též se doporučuje, aby škola upozornila své zaměstnance a zákonné zástupce dětí a žáků, že osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit. Doporučuje se, aby byl pobyt zákonných zástupců dětí a žáků a dalších osob uvnitř budovy škol a školských zařízení omezen.

„Škola v průběhu školního roku zváží nutnost konání těch aktivit, které nejsou pro naplnění školního vzdělávacího programu nezbytné a dochází při nich ke koncentraci vyššího počtu lidí (např. kulturní a sportovní akce více tříd či škol), a pokud možno takové aktivity nekoná,“ stojí též v manuálu.

Od 1. září se obecně předpokládá zavedení plošné povinnosti nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy a ve vnitřních veřejných prostorách, za ochranné prostředky dýchacích cest se považuje i ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky bránící šíření kapének.

Nadále platí, že škola není povinna poskytovat zaměstnancům roušky mající charakter osobních ochranných pomůcek, a to ani v případě plošného nařízení jejich užívání. Ve škole mimo třídy ale jinak budou povinné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám