Hlavní obsah

Žáci zpět do lavic. Německý experiment začal

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severovýchodní spolkovou zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko jsou tento týden upřeny nervózní zraky celého Německa. Jako v první zemi v Evropě se tam v pondělí do školních lavic vrátilo zhruba 150 tisíc žáků a studentů. Včera následoval Hamburk a příští týden se otevřou i školy v Berlíně.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Znovuotevřená škola v polském Gdaňsku. Ilustrační foto

Článek

Začátek nového školního roku v Německu provázejí mimořádná protikoronavirová opatření i pochybnosti, zda by přece jen nebylo lepší počkat. „Děti musí být ve škole, už si nemůžeme dovolit ztratit další čas,“ citovala stanice RTL Steffena Kästnera, ředitele základní a střední školy v Rostocku. Tlumil přitom obavy některých rodičů.

Z 1350 studentů ve věku 9 až 18 let, kteří do tamní školy chodí, nakonec chyběli tento týden jen dva, podotkl web The Local. Dle školy se tak rozhodli jejich rodiče, kteří patří do rizikové skupiny. Tam ovšem patří i někteří učitelé, zhruba čtyři stovky z 13 000 učitelů v této spolkové zemi tak zatím zůstávají doma, upozornila stanice Deutsche Welle.

Plaga: 1. září nastoupí do škol celé třídy, nebudou se dělit

Koronavirus

Roušky a odstup

Meklenbursko-Přední Pomořansko bylo přitom koronavirem zasaženo relativně mírně – připadá na něj zhruba dvacítka obětí covidu-19 z celkových zhruba 9200, které eviduje celé Německo. Pro další oblasti, které s otvíráním škol následují, už to ale platí méně.

Základem ve školách jsou nová pravidla, na nichž se už dříve dohodli zástupci jednotlivých spolkových zemí. Na chodbách je povinné nošení roušek, třídy musejí být pravidelně větrané a děti mají dodržovat odstupy a často si mýt ruce. Koronavirové testy mají učitelé zdarma, výuka má být reorganizována tak, aby v případné karanténě skončila jen jedna třída. Podle situace ale mohou být opatření přísnější. Například německá akademie věd Leopoldina tento týden doporučila školám, aby žáci od páté třídy výš v rámci koronavirových opatření nosili roušky i během výuky.

Trump musel couvnout. Americké školy otevřou později

Amerika

Podle některých hlasů by dokonce bylo lepší zatím zůstat u domácího vzdělávání, protože dodržování všech pravidel je zatím jen iluze. „Ve třídách jsou často okna z bezpečnostních důvodů upravena tak, aby otevřít nešla,“ upozornil RTL na jeden z paradoxů zástupce učitelského svazu Peter Meidinger.

Dodal přitom, že ani dodržování 1,5 metrových rozestupů ve třídách často není reálné.

Německo navíc patří k zemím, které se v těchto dnech potýkají s opětovným nárůstem případů nákazy koronavirem. Včera tamní úřady hlásily 1045 nákaz během jednoho dne, tedy nejvíce od května.

Školy se otevřou 1. září. Výuka na dálku nehrozí

Domácí

Varování ze zámoří

Otevření škol v SRN podpořila řada lékařských kapacit s tím, že přenos mezi dětmi, zejména mladšími, nepředstavuje velké riziko. Wieland Kiess z fakultní nemocnice v Lipsku například podle Deutsche Welle argumentoval rozsáhlou studií provedenou mezi květnem a červnem na 2600 studentech a učitelích, která neodhalila žádného aktuálně nakaženého a jen 20 lidí s protilátkami svědčícími o prodělání infekce.

Ze zámoří nicméně tento týden přišla varovná zpráva, že koronavirus se v prostředí škol a letních táborů možná šíří mnohem snáz, než se předpokládalo. S upozorněním, že silnými přenašeči mohou být i menší děti bez příznaků, přišlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí po prozkoumání údajů z nových ohnisek v americkém státě Georgia.

Izrael s koronavirem prohrává. Všechno se opět zavírá, lidé se bouří

Blízký a Střední východ

Zkušenosti korespondují i s izraelskou zkušeností, kde plošné otevření škol zřejmě přispělo k dramatickému nárůstu počtu nakažených.

Do debaty se zapojil i americký prezident Donald Trump, který na sociálních sítích publikoval příspěvek, v němž tvrdil, že děti jsou proti koronaviru „téměř imunní“. Twitter to vyhodnotil jako nepravdivé tvrzení a zablokoval prezidentův účet do té doby, než příspěvek odstraní. Facebook Trumpovi dané video smazal.

Reklama

Výběr článků

Načítám