Hlavní obsah

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

– Praha
Právo, Novinky, ČTK, fš, špf

Mezi novými případy covidu-19 tvoří školní děti podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška asi 30 procent. Další velká část jsou mladí do 30 let a lidé ve věku 30 až 40 let, mezi nimiž je stále mnoho neočkovaných. Dušek to ve středu řekl ČTK a České televizi. PCR testy z prvního kola testování ve školách potvrdily 116 pozitivních případů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, v pozadí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

„Záchyty u mladých lidí tvoří od 1. září asi 30 procent nakažených. Rostou nákazy i ve věkových třídách, které se školou už nemají nic společného; třídy 20 až 30 let a 30 až 40 let, kde je stále velmi mnoho neočkovaných,“ uvedl Dušek.

Ředitel ÚZIS navíc již tento týden prohlásil, že růst čísel opravdu nelze svádět jen na školy.

Čísla rostou a nejde to svádět jen na školy, upozorňuje Dušek

Domácí

S ohledem na celkový počet nově diagnostikovaných je poměr neočkovaných nakažených k očkovaným nakaženým 75 až 80 procent ku 20 až 25.

Více nakažených na SŠ

Děti byly od začátku školního roku dvakrát testovány, ve většině škol antigenními testy. Průběžné výsledky podle Duška ukazují, že PCR testem bylo potvrzeno 116 pozitivních případů.

„Větší množství bylo na středních školách,“ uvedl Dušek. Na ZŠ bylo sedm případů na 100 tisíc testovaných, na SŠ pod 20 případů na 100 tisíc testů.

Nákaza převažuje u středoškoláků. Druhé kolo testů dopadlo podobně jako to první

Domácí

Druhé kolo testování ve školách proběhlo v pondělí 6. září, testy budou podle Duška potvrzeny zřejmě během středy. Mají být podobné jako při prvním kole. Naposledy se bude testovat ve čtvrtek 9. září.

Plošné školní testování skončí

Plošné testování ve školách podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) skončí tento týden. „Mezi první a druhou vlnou nedošlo k eskalaci,“ řekl. Čeká se podle něj na výsledky posledního, třetího kola, které školy čeká ve čtvrtek.

Vojtěch však nevyloučil, že by se k plošnému testování mohlo opět přistoupit, pokud se v některém z regionů situace zhorší.

Opatření by ale mělo být nejspíše lokální. V úterý Vojtěch zmiňoval střední školy v Karlovarském kraji, kde je epidemická situace nejhorší.

Testování ve školách skončí

Domácí

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zároveň ubezpečil, že pokud by k tomu mělo dojít, dozvědí se to ředitelé škol včas.

„Jsme dohodnuti, pokud ministerstvo zdravotnictví provede další screening testování, tak to řekne dostatečně s předstihem,“ sdělil Plaga.

Současně zdůraznil, že by na špatný vývoj epidemie neměly doplácet jen školy. Zpřísnění nebo uvolnění opatření se nemá týkat jen škol, ale všech oblastí společnosti.

Přichází další vlna, prohlásil Vojtěch před poslanci

Domácí

Navzdory ukončení testování budou roušky dál povinné ve společných prostorách, jako jsou šatny nebo chodby.

„K přehodnocení dojde po skončení všech tří kol testování na školách, podle toho se rozhodne, jestli dojde k úplnému ukončení,“ podotkla na jednání sněmovního zdravotnického výboru hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Ministerstva školství a zdravotnictví každopádně dříve uvedla, že pokračovat v testování se bude v regionech, kde bude po všech třech kolech incidence vyšší než 25 případů na 100 tisíc provedených testů.

Průběžná data ze druhého kola podle ministra neukazují, že se situace zhoršuje.

Výjimka pro školní plavání?

Resorty se nicméně zatím nedohodly, zda školní plavání dostane výjimku z podmínek pro návštěvu bazénů.

Obecně pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu na covid-19 či dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání.

Na vysokých školách platí omezení jen pro koleje, velké přednášky budou možná online

Věda a školy

Podle Plagy jednají ministerstva o tom, zda by se pro školní plavání mohla udělat výjimka, aby současné podmínky výuku nekomplikovaly.

V celé zemi je podle statistik MŠMT asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.

Tři scénáře. Nejhorší počítá, že v nemocnicích bude najednou až 500 lidí

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám