Hlavní obsah

Tři scénáře. Nejhorší počítá, že v nemocnicích bude najednou až 500 lidí

Na podzim má Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) podle svého šéfa Ladislava Duška připravené tři scénáře vývoje epidemie koronaviru. Ten nejrizikovější počítá s tím, že může v jeden den být v nemocnici až 500 nakažených, nastínil ve středu Dušek poslancům na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

„Kdyby se to začalo šířit v rizikové populaci, tak by mohlo v rizikovém scénáři být v druhé polovině září až 500 hospitalizací v daném dni,“ sdělil poslancům Dušek.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by rizikový scénář nastal, kdyby do nemocnic přibývalo 50 lidí s covidem denně.

Tento scénář předpokládá, že by těm nejdříve očkovaným mohla vypršet ochrana po očkování a nákaza by se šířila mezi rizikovými skupinami a seniory.

Zatím je vývoj podle Duška optimistický, byť nové příjmy jsou dlouhodobě z více než 90 procent neočkovaní. Ke středě je hospitalizováno 89 lidí, 26 z nich na JIP. Zpozornět je podle něj třeba ve chvíli, kdy denní příjem vzroste na padesát.

Všechny modely pracují s proočkovaností obyvatel a s tím, že je u očkovaných nižší pravděpodobnost vážného průběhu nemoci.

Přichází další vlna, prohlásil Vojtěch před poslanci

Domácí

Jeden ze scénářů předpokládá, že se nepodaří doočkovat dospělou populaci na 75 procent. Aspoň první dávku má aktuálně přes 66 procent starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám