Hlavní obsah

Přichází další vlna, prohlásil Vojtěch před poslanci

• Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu vyloučil, že by přišel další lockdown. Na jednání sněmovního zdravotnického výboru řekl, že hrozí jen režimová opatření, jako je třeba povinné nošení roušek na vybraných místech. Rostoucí počty nakažených podle něj ukazují na nástup další vlny. V nemocnicích je zatím situace klidná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

„Když se podíváte i na srovnání s loňským rokem, tak počty hospitalizovaných jsou výrazně nižší,“ řekl ministr.

V nemocnicích končí aktuálně z většiny lidé neočkovaní.

„Musíme se připravit na to, že počty hospitalizovaných porostou,“ řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Na umělé plicní ventilaci jsou podle něj stále pouze jednotky nakažených.

Soud zrušil povinné testování před návratem do ČR

Domácí

Vývoj v Česku podle něj bude do jisté míry kopírovat situaci v Rakousku nebo Německu.

V úterý přibylo 588 potvrzených případů, v nemocnicích je s covidem 89 pacientů. Ve vážném stavu vyžadujícím napojení na umělou ventilaci či mimotělní oběh je 14 z nich.

Mezi nakaženými převládají mladí

Do rostoucích počtů nakažených se aktuálně promítá i plošné testování ve školách, byť rozhodně nejde o jediný ukazatel.

Testování ve školách skončí

Domácí

Vojtěch zopakoval, že plošné testování ve školách skončí tento týden. Nevyloučil však, že by se k němu mohlo opět přistoupit, pokud se v některém z regionů situace zhorší. Opatření by ale mělo být nejspíše lokální.

Navzdory ukončení testování budou roušky dál povinné ve společných prostorách, jako jsou šatny nebo chodby.

„K přehodnocení dojde po skončení všech tří kol testování ve školách, podle toho se rozhodne, jestli dojde k úplnému ukončení,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Mezi nakaženými podle Duška převládají mladí lidé. Ty, kterým v očkování nic nebrání, proto požádal, ať vakcinaci ještě zváží. Zejména lidé ve věku 30 až 40 let.

Neočkovaným v Rakousku se zkomplikuje život

Koronavirus

„Pokud se tak nestane, stále je otevřená cesta k šíření nákazy,“ dodal.

V Česku je momentálně několik rizikových ohnisek, kam podle Duška patří zejména skupiny blízkých obcí na Moravě. „Jsou to okrajové části zejména moravských krajů. Tam je riziko, na které je třeba se zaměřit,“ uvedl.

Očkování zdravotníků

Mezery vidí i v proočkovanosti jednotlivých věkových skupin, včetně nejstarších seniorů a lékařských profesí.

Jdete na koncert nebo na fotbal? Bezinfekčnost bude už na vstupence

Domácí

Oproti začátku léta se počet zdravotníků, kteří se nechali naočkovat proti covidu, zvýšil. U lékařů na 85 procent a sester na 77 procent. Nejvíce narostly počty u ostatního zdravotnického personálu – z asi 70 na 74 procent, což může souviset i s tím, že jim skončila ochranná lhůta 180 dnů po prodělaném covidu.

Karlovarský kraj nezasáhl jen festival

Nejhorší je aktuálně situace na Karlovarsku, což souvisí s několika faktory. „Predominantní jsou rodinné výskyty ve vícečlenných rodinách. Potom tam byly záchyty ve spojení s karlovarským festivalem a vždycky tam byl ještě další faktor, kdy byl někdo nemocný na pracovišti nebo doma,“ řekla poslancům hlavní hygienička Svrčinová.

Koronavirová mapa: Karlovarsko dál tmavne. ČR má nejhorší čísla od června

Domácí

Roli sehrál i import ze zahraničí, nikoliv však od pendlerů. „Byly to importy z Turecka nebo Kazachstánu,“ nastínila Svrčinová.

Koronavirus se vyskytuje i na základních a středních školách. „Na středních školách byl jednoznačně nejvyšší výskyt v Karlovarském kraji,“ řekl šéf statistiků.

Objevovat se podle hlavní hygieničky začíná i více případů zmutované varianty delta. „Delta klesla na 80 procent a začínají se objevovat mutace delty,“ řekla na výboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám