Hlavní obsah

Čísla rostou a nejde to svádět jen na školy, upozorňuje Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nově nakažených covidem v posledních dnech pozvolna narůstají. Svůj podíl na současných denních hodnotách mělo minulý týden podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška i otevření škol, kde se zatím odhalilo 111 případů nákazy. Nezanedbatelný podíl na číslech má však i zrychlující šíření nákazy ve vyšších věkových skupinách do 40 let.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako na konci loňských prázdnin i letos se koncem srpna začaly zvedat počty nově zachycených případů nákaz, i když oproti minulému roku velmi pozvolně.

Na začátku minulého týdne bylo zaznamenáno 240 nových případů, ke konci týdne se čísla již pohybovala těsně nad hranicí 300 pozitivních případů.

Na zrychlování šíření epidemie poukazují i víkendová čísla; za sobotu přibylo 205 nakažených a za neděli 139. Předchozí víkend přibylo 133 případů v sobotu a 81 v neděli.

Když bude mít žák pozitivní test, zůstane doma celá třída kromě očkovaných

Domácí

Ve středu se přitom otevřely dveře škol a žáci se vrátili do lavic, čímž vzrostl i počet jejich kontaktů a šance na předání případné nákazy.

V prvním kole testování, které proběhlo hned po návratu do školy, bylo odhaleno 111 nakažených žáků, další testovací kola budou následovat.

Někoho by tak mohlo napadnout, že za mírným zhoršením čísel mohou být právě školy.

„Od 1. do 5. září bylo zachyceno zhruba nějakých 1100 nově nakažených. Čísla jsou skutečně rostoucí. Důležité je, že vidíme nárůsty i o víkendu, což také něco signalizuje,” sdělil Novinkám šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek, jehož instituce zpracovává data o nákazách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

„Určitě by bylo nesprávné říct, že se školy nepromítly, ony se promítly. Nových záchytů ve školách bylo zatím potvrzeno 111, což se do toho samozřejmě počítá, ale určitě školy nejsou jediným původcem toho nárůstu, který vidíme,” přiznal Dušek.

„Zásadní je, že se epidemie zvedá, roste počet nákaz a velmi mladí lidé nejsou skutečně jediným původcem,” doplnil.

Nejen školy, nálož roste i mezi třicátníky

Z celkového počtu nově nakažených od začátku školního roku, který se pohybuje okolo 1100 případů, připadá na mladé lidi do 19 let podle Duška asi 33 procent nově diagnostikovaných.

„Populační nálož v této skupině roste a nyní se pohybuje nad 35 záchytů na 100 tisíc obyvatel. Ale roste zátěž i u neočkované populace 20 až 29 let, ale také u skupiny 30 až 40 let,” přiblížil ředitel ÚZIS.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

Ze 111 nakažených žáků bylo podle Duška více než 95 procent z nich neočkovaných. Zbylí nakažení žáci byli po očkování velmi krátce, tudíž ještě nemuseli mít vytvořenou dostatečnou ochranu před nákazou.

S ohledem na celkový počet nově nakažených se pak poměr neočkovaných nakažených k očkovaným nakaženým pohybuje zhruba 80 procent ku dvaceti.

Jak již ale Novinky minulý týden napsaly, toto dělení nemusí být vypovídající. Očkovaní lidé se totiž na rozdíl od neočkovaných nemusí testovat, na nákazu se u nich tedy může přijít pouze náhodou či při objevení nějakých příznaků.

Sám Dušek v rozhovoru pro Novinky přiznal, že „kde netestujeme, tam nevidíme”.

111. Tolik bylo pozitivních žáků z téměř všech škol v Česku

Koronavirus

Ačkoliv se tedy návrat žáků do škol na celkových statistikách mírně projevil, není podle Duška nyní nutné činit závěry, do jaké míry jsou čísla ze škol problémem.

„Tohle jsou velmi předběžná data, protože ti nakažení žáci jsou trasováni. Data ještě tedy nemůžou být uzavřená, některé testy se budou ještě verifikovat a teď poběží druhé kolo testování žáků,” upozornil Dušek.

Relevantnější data, z nichž bude možné odhadovat reálný vliv, budou podle něj známa v příštích týdnech.

Reklama

Související články

Kubek: Umírat budou neočkovaní

Podzimní vlna přijde, počet hospitalizací a vážných případů bude podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka záležet na množství lidí z více než...

Výběr článků

Načítám