Hlavní obsah

Na vysokých školách platí omezení jen pro koleje, velké přednášky budou možná online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstva školství a zdravotnictví zřejmě v současnosti nepřipravují žádná zvláštní opatření pro provoz vysokých škol. Platí povinnost testování na covid-19 na kolejích a nošení roušek v budovách mimo učebny. Vyplývá to z vyjádření mluvčí MŠMT Anety Lednové a předsedy České konference rektorů Martina Bareše. Školy by mohly semestr začít prezenčně. Záležet podle rektora bude na dalším vývoji epidemie.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Areál vysokoškolských kolejí Univerzity Palackého v Olomouci na snímku z loňského října

Článek

„V případě zhoršení epidemiologické situace by se mohla omezit kapacita přednášek,“ poznamenal ministr školství Robert Plaga (za ANO) minulý týden na Radiožurnálu.

Akademický rok začíná ve většině škol na přelomu září a října.

Testy do kolejí

Mluvčí ministerstva školství na dotaz, zda se chystají pro provoz vysokých škol další pokyny, uvedla, že je ministerstvo zdravotnictví ve svém mimořádném opatření pro školy neuvedlo.

Zaměstnanci VŠ měli poprvé nižší výdělek než učitelé středních a vyšších odborných škol

Věda a školy

„Jediná úprava ministerstva zdravotnictví u vysokých škol je úprava provozu kolejí, o čemž jsme školy informovali,“ řekla. Jinak podle ní mohou vysoké školy fungovat bez dalších omezení. To potvrdil i Plaga.

Podle něj se momentálně počítá s tím, že školy budou moct začít semestr prezenčně. Sám by ale doporučoval dělat velké přednášky online. „Já předpokládám, že pokud by docházelo ve společnosti k omezení nějakých akcí, tak by se to mohlo na podzim propsat i do nějaké kapacity přednášek,“ uvedl.

Plaga: Hlavně hned od září nešílet s doháněním učiva

Domácí

Na kolejích se podle stávajícího opatření mohou ubytovat jen studenti, kteří absolvují test s negativním výsledkem nebo předloží doklad o očkování či o tom, že se uzdravili z covidu. Antigenní test nesmí být starší 72 hodin, PCR test platí sedm dní. Případně studenti mohou na místě podstoupit samotest. Samotest provedený pod dohledem zdravotníka online nesmí být starší 24 hodin.

Testem se ubytovaní musí prokazovat před nástupem na koleje a pak každých sedm dnů. Povinnost má platit do 31. prosince.

Situace se ještě může zhoršit

„V současné chvíli pracujeme s tím, že omezením je pouze testování u studujících, kteří jsou ubytováni na kolejích,“ sdělil Bareš.

Žáci ani učitelé v ZUŠ nemusí mít test na koronavirus

Domácí

„Co se týče nošení respirátorů, jsou povinné ve společných prostorech škol. V posluchárnách při dodržení rozestupů povinnost ochrany nosu a úst neplatí,“ dodal rektor.

Např. „jeho“ Masarykova univerzita v Brně podle něj doporučuje dělat přednášky pro víc než 150 lidí online.

Čísla rostou a nejde to svádět jen na školy, upozorňuje Dušek

Domácí

Bareš zároveň upozornil, že studenti se začnou do vysokých škol vracet ve větší míře až asi za další dva týdny. Do té doby se podle něj může epidemie zhoršit. Připomněl, že třeba v Německu a Rakousku nyní počet nakažených roste.

V ZŠ a SŠ další testování

V základních a středních školách přitom v pondělí čekalo další kolo preventivního testování na koronavirus. Zúčastnit se ho mělo asi 1,4 milionu dětí.

Po ukončení letních prázdnin se poprvé testovaly hned první školní den, tedy 1. září. V 86 procentech škol, které nahlásily výsledky, se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) potvrdilo 111 případů nákazy.

111. Tolik bylo pozitivních žáků z téměř všech škol v Česku

Koronavirus

Vojtěch tedy v neděli v České televizi řekl, že výsledky zatím nenahlásilo 14 procent škol. Předseda Asociace ředitelů ZŠ Luboš Zajíc nicméně nemá informace, že by část škol nechtěla nebo neuměla nahlásit resortu zdravotnictví výsledky z testování žáků. Domnívá se, že nyní už školy úřadu poskytly všechna data. Podobně se vyjádřil i šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Vláda každopádně již dříve naplánovala tři termíny screeningového testování, a to 1. či 2. září, nyní 6. září a pak ve čtvrtek 9. září. Podle srpnových informací MŠMT bude testování na covid pokračovat do konce září jednou týdně v okresech, kde bude za první dva termíny více než 25 pozitivních případů na 100 tisíc testů.

Prvňáčci testy zvládají bez problémů. A umějí je i přečíst

Domácí

Jestliže žák test na covid nepodstoupí, musí nosit roušku i při výuce – a v jídelně musí sedět odděleně od ostatních. Testovat se nemusí očkovaní a ti, kteří v uplynulých měsících prodělali covid. Stejná pravidla platí i pro zaměstnance škol, kteří si ale na rozdíl od žáků musejí testy zajistit sami.

Pokud má žák či zaměstnanec školy pozitivní test, půjde na potvrzující PCR test. Ti, kteří s ním byli dva dny před či dva dny poté v kontaktu, musí také na PCR.

Testovat žáky metodou PCR bude v září 200 škol

Věda a školy

Pro žáky mají školy antigenní testy od státu, případně se mohly rozhodnout zajistit si průkaznější PCR testy. Za jeden test PCR metodou dostanou od státu zpětně 200 korun. Pomocí PCR metody se žáci ve školách mohou na začátku září testovat jen jednou týdně, absolvují tak dva testy, nikoli tři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám