Hlavní obsah

Turci kupují kradené obilí, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Obilí, které ruští okupanti ilegálně vyvážejí z Ukrajiny, zřejmě odkupuje mimo jiné Turecko. S obviněním v pátek přišel ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar, informuje agentura Reuters.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Ukrajinští farmáři v neprůstřelných vestách orají pole

Článek

Ukrajinský velvyslanec podle svých slov požádal turecké úřady a Interpol o pomoc při vyšetřování, aby se přišlo na to, kdo se na přepravě obilí podílí.

V uplynulém měsíci se objevily zprávy obviňující Rusko z krádeže ukrajinského obilí na okupovaných územích. Rusko i Ukrajina patří mezi největší světové vývozce obilí, ale probíhající válka znemožnila export velké části těchto dodávek z Černého moře.

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Válka na Ukrajině

Nové prokremelské vedení Chersonské oblasti v pondělí samo přiznalo, že začalo vyvážet obilí sklizené v loňském roce do Ruska, odkud by mělo putovat k zájemcům. Uvedla to ruská státní agentura TASS s odkazem na Kirilla Stremousova, zástupce šéfa regionu. Ten je ukrajinskými médii označován za kolaboranta.

Ukrajina spolu se svými spojenci zvažuje možnost vytvořit mezinárodní komisi pro odblokování ukrajinského námořního exportu. Jako první krok požaduje, aby Rusko stáhlo svoje síly z moře a zaručilo se, že nebude na obchodní lodě útočit.

Pohledem Thomase Kulidakise: Blackout a hladomor

Komentáře

Podle dostupných informací by měl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu jednat 8. června se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Tématem bude mimo jiné ustanovení bezpečnostního koridoru pro dodávky přes Černé moře. O dva dny později přicestuje Cavusoglu do Prahy na jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám