Hlavní obsah

Rusové bezostyšně přiznali, že kradou ukrajinské obilí

Cherson

Nové prokremelské vedení Chersonské oblasti v pondělí přiznalo, že začalo vyvážet obilí sklizené v loňském roce do Ruska. Uvedla to ruská státní agentura TASS s odkazem na Kirilla Stremousova, zástupce šéfa regionu. Ten je ukrajinskými médii označován za kolaboranta.

Foto: Profimedia.cz

Sklad obilí na Krymu.

Článek

„Máme prostor pro uskladnění (nové úrody), i když tu máme hodně obilí. Lidé ho nyní částečně odvážejí, protože se dohodli s těmi, kteří ho kupují od ruské strany,“ naznačil Stremousov, že odcizené ukrajinské obilí Rusko exportuje do dalších zemí.

Dále uvedl, že správa pracuje na dodávkách slunečnicových semen do místních a ruských zpracovatelských závodů.

Ukrajina již dříve obvinila Rusko z krádeže svého obilí, farmářského vybavení a agrodronů z území, která ruští vojáci po zahájení agrese okupují.

Ruské lodě ládují v Sevastopolu obilím

Evropa

Satelitní snímky naznačují, že náklad o tisících tun byl naložen na lodě na Krymu a prodán do zahraničí, včetně Sýrie.

Hennadij Lahuta, náčelník ukrajinské vojenské správy v Chersonu, uvedl, že někteří místní zemědělci s Ruskem spolupracují. Jiní nesázejí nebo nemohou sázet kvůli stále trvajícím bojům.

Cherson ukazuje, jak moc Rusové selhali, píší Britové

Válka na Ukrajině

„S jistotou se dá říci, že Rusové z Chersonské oblasti odvážejí potraviny a obilí. Zácpy na silnici na Krym jsou již několik kilometrů dlouhé,“ cituje Lahutu deník Guardian.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám