Hlavní obsah

Putin nechce anexi, ale zničení, tvrdí oligarcha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu anektovat Ukrajinu, ale zničit ji. Prohlásil to Leonid Něvzlin, bývalý viceprezident ruské ropné společnosti Jukos, který opustil Rusko a nyní podniká v Izraeli.

Foto: Profimedia.cz

Leonid Něvzlin

Článek

„Zpočátku chtěl obnovit sovětský model a připojit Ukrajinu, Moldavsko a Bělorusko k Rusku, nyní se ale vše změnilo. Putin se snaží Ukrajinu zničit. Je to vidět na zběsilém násilí a krutosti této války,“ řekl v rozhovoru pro Zman Jisrael, sesterský web The Times of Israel.

„Zpočátku se říkalo, že chce rozdělit ukrajinský majetek mezi blízké oligarchy. Pokud by to tak mělo být, pak by nenechal zničit Azovstal, ale obsadil by ho a později věnoval některému ze spojenců,“ dodal s odkazem na zničený ocelárenský komplex v ukrajinském Mariupolu.

Útěk před 20 lety
Leonid Něvzlin (62) uprchl z Ruska bezmála před 20 lety. Nový domov našel v Izraeli. V reakci na ruský útok na Ukrajinu se letos veřejně vzdal ruského občanství. V Rusku byl jako bývalý viceprezident ropné společnosti Jukos obviněn ze spiknutí za účelem vraždy, v roce 2008 byl v nepřítomnosti odsouzen na doživotí. Podle Něvzlina šlo o proces, na jehož zinscenování se podílel sám ruský prezident Vladimir Putin.

Když Putin shromáždil své jednotky na ukrajinské hranici, Něvzlin podle svých slov zpočátku nevěřil, že se útok blíží. „Tak se chová psychopat, když mu někdo vezme jeho hračku – začne vyčerpávající válku. Ale pak pochopíte, že nejde o hlavu státu, ale o šéfa mafie, který má rysy pomstychtivé, ale zároveň zbabělé osobnosti,“ nešetřil kritikou na adresu šéfa Kremlu.

Schröder po setkání s Putinem: Rusové jsou svolní k příměří, nebojme se ústupků

Evropa

Podle Něvzlina může Ukrajina ohlásit vítězství pouze v případě, že se vrátí do podoby před rokem 2014, tedy s Krymským poloostrovem, celým územím Donbasu včetně Luhansku a Doněcku. „Ukrajinská vlajka musí vlát jak v Sevastopolu, tak v Simferopolu. Nic jiného nesmírné utrpení ukrajinského lidu neospravedlní,“ řekl.

Putinovi ale podle Něvzlina bude stačit k vítězství jen část. „Pokud ovládne celý Donbas a ukáže občanům Ruska, že vyhrál a ,zničil nacisty‘, rozšířil ruské území, spojil Donbas s Krymem a získal kontrolu nad Azovským mořem, ruská propaganda už zbytek zvládne sama,“ vysvětlil.

Putinova nehybná ruka opět rozvířila spekulace. Jde přitom o zvyk z KGB

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám