Hlavní obsah

Putinova nehybná ruka opět rozvířila spekulace. Jde přitom o zvyk z KGB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nedělní záběry ruského prezidenta Vladimira Putina, jak při procházce odhání útok komárů na pravou tvář levou rukou, zatímco mu ta pravá nehybně visí u těla, opět rozvířily spekulace, zda je plně zdráv. Jeho chování má přitom zřejmě mnohem prostší vysvětlení, které již bylo lékaři podrobně zdokumentováno: chůze pistolníka.

BEZ KOMENTÁŘE: Putin navštívil nový historický park v KronštadtuVideo: AP

 
Článek

Rusko v neděli slavilo Den námořnictva, a vládce Kremlu proto vyrazil na prohlídku vojenského muzea v Kronštadtu, kam ho doprovodil ministr obrany Sergej Šojgu s dcerou Ksenií.

Foto: AP

Putin navštívil nový historický park v Kronštadtu.

Státní agentura RIA zveřejnila záběry z prohlídky venkovní části muzea, při které se na Putina v určitou chvíli slétnou komáři. Navzdory tomu, že je ruský prezident pravák a dotěrný hmyz mu útočí na pravou tvář, Putin je odhání svou levou rukou. Tu pravou má po celou dobu nehybně strnulou podél těla.

Na první pohled nepřirozeného chování si všimla řada světových médií, namátkou britský Daily Mail, The Mirror, běloruská Nexta nebo australský Herald Sun. Na sociálních sítích se rázem vyrojily spekulace, že musí být Putin určitě nemocný nebo že nedávno prodělal mrtvici.

Jak je však vidět z delší verze videa, Putin pravou ruku při příjezdu podává Šojguovi a v jiných částech prohlídky se zdá být její pohyb v zásadě normální.

Chůze pistolníka?

Putinovy strnulé pravé ruky si média všimla i před dvěma týdny, když vycházel z letadla po přistání v Teheránu. Při zkoumání starších videí je vidět, že ponechával pravou ruku nehybně u těla při chůzi téměř vždy, a pokud tak jde o zdravotní indispozici, nejedná se o nic nového.

Před sedmi lety skupina neurologů publikovala studii v British Medical Journal, ve které nabízí pro tento „jednostranně snížený švih paže” možnou příčinu. V angličtině ji nazvali „gunslinger's gait”, tedy chůze pistolníka.

Následek nemoci, nebo výcviku KGB? 

Standardně je tento jev typický pro pacienty s obrnou horního typu, Parkinsonovou chorobou, patologií ramene nebo po cévní mozkové příhodě.

U Putina ji však neurologové identifikovali jako „behaviorální adaptaci zřejmě vyvolanou výcvikem v KGB”, kde se důstojníci učili držet pravou ruku při chůzi blízko hrudníku, což umožňovalo rychle tasit zbraň tváří v tvář nepříteli.

Rázná chůze, pravá ruka připravena tasit. Putin a další ruští představitelé chodí všichni stejně

Koktejl

Výzkumníci tehdy otestovali svoji hypotézu tak, že podrobně sledovali chůzi dalších vysoce postavených činitelů Ruské federace.

„Podobný vzorec chůze jsme zjistili u prezidenta Vladimira Putina, (tehdejšího) premiéra Dmitrije Medveděva a dalších tří vysoce postavených ruských představitelů, kteří měli trvale snížený švih pravé ruky při absenci jiných zjevných neurologických abnormalit,” napsali v roce 2015 neurologové.

Medveděv sice v KGB ani v armádě nebyl, podstoupil však výcvik pro rezervisty a Kreml také v době jeho premiérství vynaložil velké úsilí na to, aby jeho řeč těla i projev napodobovaly Putina. Zbylí tři ruští činitelé, které studie zmiňuje –⁠ generálplukovník Anatolij Sidorov a bývalí ministři obrany Anatolij Serďukov a Sergej Ivanov – buď sloužili u KGB, nebo u armády.

Na základě tohoto zjištění následně publikoval britský list Guardian ironický článek s titulkem „Pochodujte jako KGB: naučte se Putinovu chůzi pistolníka”. V manuálu píše: „Pamatujte, že v režimu skryté zbraně nesmíte vypadat, jako by se vám honilo hlavou: Ano, mám zbraň. Mohl bych teď kdykoli anektovat Estonsko.”

Reklama

Výběr článků

Načítám