Hlavní obsah

Schröder po setkání s Putinem: Rusové jsou svolní k příměří, nebojme se ústupků

Rusko si přeje vyjednat příměří, přičemž dohoda o něm by se dala postavit na již vyjednané úmluvě o obilí. Po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě to v rozhovoru pro týdeník Stern prohlásil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který působil v dozorčích radách ruských firem a má na zemi stále silné vazby. V Německu za to čelí silné kritice.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder

Článek

„Dobrou zprávou je, že Kreml si přeje řešení na základě jednání. Prvním úspěchem je dohoda o obilí, která se možná postupně rozšíří na příměří,“ řekl Schröder ve středu publikovaném rozhovoru s týdeníkem Stern a televizní stanicí RTL/n-tv.

Odkazoval v něm na ujednání zprostředkované OSN a Tureckem, na jehož základě Ukrajina znovu začala vyvážet své zemědělské produkty přes Černé moře.

Přátelství s Putinem se nevzdám 

Schröder uznal, že je válka chybou ruské vlády, svého přátelství s hlavou ruského státu se ale zříci nehodlá, informovala agentura DPA. Do Moskvy zavítal Schröder minulý týden. Médiím tehdy řekl, že je na dovolené.

Schröder je v Moskvě, prý na dovolené. Nevylučujeme kontakt, připustil Putinův mluvčí

Evropa

Při hledání diplomatického ukončení probíhajícího konfliktu, tedy pokračující ruské invaze na Ukrajinu, by bylo podle Schrödera chybou předem odmítat možné ústupky na ukrajinské straně.

Skutečně důležité problémy se podle něj dají diplomaticky vyřešit, včetně kompromisu ohledně východoukrajinského Donbasu i otázky možné ozbrojené neutrality pro Ukrajinu jako alternativy k členství v NATO. Zvláštní odpovědnost za nalezení diplomatického řešení mají podle někdejšího sociálnědemokratického kancléře Německo a Francie.

Krym je nadobro ztracený

Pokud jde o ukrajinský požadavek dobýt zpět veškerá Rusy obsazená území včetně již dříve anektovaného Krymu, ten označil bývalý německý kancléř za absurdní. Poloostrov je prý z hlediska Ukrajiny „nadobro ztracený“.

Německá SPD bude hlasovat o vyloučení Schrödera. Ten nedorazí

Evropa

V citovaném rozhovoru se dále 78letý politik a byznysmen, který byl německým kancléřem v letech 1998 až 2005, vyslovil pro zprovoznění dokončeného rusko-německého plynovodu Nord Stream 2. Bylo by to podle něj „nejjednodušší řešení“ pro případ možného nedostatku plynu v Evropě. Od spuštění produktovodu Německo upustilo právě v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině.

Schröder působil ve společnostech Nord Stream a Nord Stream 2, v koncernu Rosněfť a ucházel se i o členství v dozorčí radě Gazpromu.

Reklama

Výběr článků

Načítám