Hlavní obsah

Putin mění strategii. Do 9. května chce mít hotovo, míní americké tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko pozměnilo svou válečnou strategii na Ukrajině s cílem zmocnit se Donbasu a dalších regionů na východě Ukrajiny. Podle informací amerických tajných služeb nařídil prezident Vladimir Putin svým generálům, aby mu vítězství zajistili do 9. května, kdy se na Rudém náměstí v Moskvě slaví výročí kapitulace nacistického Německa. Se stejnou informací už před dvěma týdny vyrukovala ukrajinská armáda.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ani po více než měsíci války se ruským silám nedaří plně udržet kontrolu nad oblastmi, kde bojují. Putin je pod tlakem, protože chce svému lidu prezentovat vítězství. Z toho důvodu nyní soustřeďuje svá vojska na východ Ukrajiny.

Právě Donbas a okolí se mu povedou s největší pravděpodobností rychle ovládnout, informuje zpravodajská stanice CNN s odkazem na představitele amerických tajných služeb. Odposlechy zpravodajců naznačují, že Putin směřuje k 9. květnu, takzvanému Dni vítězství, uvádí jeden ze zdrojů.

Tento den, připomínající nacistickou kapitulaci, je pro Rusy významným svátkem. Na Rudém náměstí v hlavním městě se tradičně koná velká vojenská přehlídka, jíž se tamní obyvatelé mají dočkat i tentokrát –⁠ a to zřejmě nezávisle na tom, zda na Ukrajině ruští vojáci nějakého hmatatelného vítězství skutečně dosáhnou.

Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video. Nejdřív ho nepustili

Válka na Ukrajině

„Putin uspořádá 9. května přehlídku vítězství bez ohledu na stav války nebo mírových rozhovorů,“ řekl CNN jeden z pracovníků ministerstva obrany v zemi EU. „Na druhou stranu: Přehlídka vítězství s jakými vojáky a vozidly?“ zamýšlí se.

V Bělorusku doplňují zásoby

Američtí i evropští insideři tvrdí, že ať už se Kreml v médiích ohání jakýmikoli termíny, realita v terénu ukazuje, že se ruská armáda připravuje na variantu prodloužení konfliktu.

Zatímco vyjednavači mohou znít optimisticky, Putin se připravuje na „dlouhou a vleklou válku jako v Čečensku, protože do jisté míry nemá jinou možnost“.

Z Běloruska míří domů dlouhá kolona ruské armády. Značí ji symbol „V“

Válka na Ukrajině

Snaha přesunout co největší počet sil na Donbas dává ze strategického pohledu smysl. Pokud chce Putin opravdu dostat separatistické republiky pod svou kontrolu, musí se těžká technika dostat na místo dříve, než skončí zimní mrazy a půda změkne. Pak bude manévrování výrazně obtížnější.

Stanovený termín 9. května už veřejně koluje dva týdny, kdy s ním přišly špičky ukrajinské armády. Putin opakovaně tvrdí, že jeho „speciální vojenská operace“ skončí, až bude Ukrajina „demilitarizovaná“ a „denacifikovaná“.

Poslanci odsoudili masakr v ukrajinské Buči jako válečný zločin. Proti nebyl nikdo

Domácí

Jedním ze signálů, že se Rusové přeskupují, je to, že jejich jednotky, které se stahují z bojových oblastí severně a východně od Kyjeva, se zřejmě přesunuly na sever, v některých případech až do Běloruska, aby doplnily zásoby. Spojené státy se domnívají, že se tak dostanou do pozice, kdy se budou moci přesunout na jihovýchod do oblasti Donbasu.

Jedním z ruských cílů na tamním bojišti by podle Američanů mohlo být odříznutí ukrajinských jednotek od možnosti, aby se stáhly do obranných pozic nebo se spojily s dalšími ukrajinskými silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám