Hlavní obsah

Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video. Nejdřív ho nepustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním projevu k Radě bezpečnosti OSN promluvil o masakru civilistů nejen v Buči, ale i v dalších městech na Ukrajině. Na závěr chtěl pustit krátké video dokazující válečné zločiny ruských vojáků, kvůli technickému problému to ale nebylo v tu chvíli možné. Video bylo delegátům přehráno asi po 18 minutách, v tu chvíli už ale řada zpravodajských televizí, včetně ČT24, živý přenos ukončila.

Video, které poslal ukrajinský prezident Zelenskyj Radě bezpečnosti OSNVideo: OSN

 
Článek

„Prosím, dejte nám jednu minutu vašeho času,“ žádal Zelenskyj v závěru projevu k Radě bezpečnosti. „Chceme ukázat, že jedna země může bez potrestání porušovat lidská práva. Prosím, zhlédněte ho, protože není možné dostat všechny do naší země, aby se přesvědčili na vlastní oči,“ dodal.

Po chvíli nervózního ticha oznámila britská předsedající schůze Barbara Woodwardová, že už se video stahuje, ale že ho kvůli technickým problémům zatím nelze přehrát.

Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost, kterou máte garantovat?

Válka na Ukrajině

Video bylo delegátům nakonec ukázáno asi po osmnácti minutách. V tu chvíli už ale řada zpravodajských televizí, včetně ČT24, živý přenos ze zasedání ukončila.  Obrázky z Ukrajiny se tak bezprostředně nedostaly ke všem, kdo Zelenského projev sledovali. Nicméně například americká CNBC či německá DW ve vysílání pokračovaly, a video se tak do jejich programu dostalo.

Jaké tanky a bojová vozidla posílají Češi na Ukrajinu

Domácí

Video, které Ukrajina do OSN poslala, je kompilátem fotografií a videí z různých měst, které ruská armáda zpustošila a kde po sobě nechala mrtvé civilisty: Motyžyn, Irpiň, Dymerka, Mariupol, Buča. Záběry jsou drastické, ukazují mrtvé děti, spálená těla, oddělené končetiny, masové hroby.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja po zhlédnutí videa pravil, že svět vidí jen to, co Ukrajina chce vidět. Masakr v Buči opět zpochybnil a uvedl, že ukrajinští vojáci mrtvá těla nainscenovali. Analýza satelitních snímků, kterou provedl server The New York Times, toto tvrzení vyvrací.

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Tmavé „předměty“ zhruba o velikosti lidského těla v tamní ulici Jablonska ležely dva týdny. Jejich umístění je přitom naprosto totožné s pozicemi, ve kterých byla později ukrajinskými vojáky nalezena mrtvá těla. Umístění těl se přitom v mezidobí nezměnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám