Hlavní obsah

Nové smlouvy se zahraničím budeme uzavírat jen v rublech, vyhlásil šéf Roskosmosu

– Moskva

Ruská vesmírná agentura Roskosmos bude nové smlouvy se zahraničními partnery uzavírat výhradně v rublech. Podle tiskové agentury TASS to oznámil ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Učinil tak poté, co prezident Vladimir Putin ve středu sdělil, že Rusko za plyn určený pro Evropu už nebude brát eura ani dolary, ale pouze rubly.

Foto: XINHUA/Yuan Xinfang, ČTK

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin na snímku z roku 2021

Článek

„Nyní, když to začalo v celé zemi, budeme i my odteď všechny externí smlouvy uzavírat v rublech,“ prohlásil Rogozin. Neupřesnil, o jaké smlouvy konkrétně půjde.

Putin ve středu nařídil státnímu plynárenskému gigantu Gazpromu, aby obchody s vybranými zeměmi prováděl v rublech. Opatření se podle něj týká zemí, které Moskva nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce, tedy Spojených států, Británie a dalších evropských zemí včetně Česka.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Německý ministr hospodářství Robert Habeck uvedl, že ruský požadavek představuje porušení smlouvy.

Podle některých analytiků je důvodem opatření pravděpodobně snaha podpořit rubl a snížit závislost Ruska na západní finanční infrastruktuře.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

List The Wall Street Journal napsal, že není jasné, jak by Rusko mohlo velké zákazníky přimět ke změně. Získávání rublů by pro západní podniky mohlo být v době protiruských sankcí obtížné, upozornil deník.

Písmeno Z na raketě

Rusko zároveň ve středu zveřejnilo video se startem rakety Sojuz 2.1a s horním stupněm Fregat 9. Na raketě nechybělo také značně viditelné písmeno Z, které pro Rusy znamená výraz „za vítězství“ a je spojeno s vojenskou operací na Ukrajině.

Ruský Sojuz odstartoval do vesmíru s písmenem Z

Válka na Ukrajině

Po devíti minutách letu byla na oběžnou dráhu vypuštěna komunikační družice dvojitého využití – pro vojenské i civilní účely – pojmenovaná Meridian-M 10.

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Válka na Ukrajině

Raketa na svou cestu vyrazila v úterý z nejfrekventovanějšího ruského kosmodromu Pleseck ve městě Mirnyj. Jak pro Novinky připomněl Milan Halousek z České kosmické kanceláře, z tohoto kosmodromu startují do vesmíru nepilotované lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám