Hlavní obsah

Ruští astronauti měli při příletu na ISS kombinézy v ukrajinských barvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/ISS

Některá zahraniční média se pozastavují nad tím, že tři ruští astronauti, kteří v pátek večer dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se následně ukázali v přímém přenosu ve žluto-modrých kombinézách. Podle zpravodajské společnosti BBC se oděv v barvách ukrajinské vlajky jevil jako vyjádření odporu proti napadení Ukrajiny. Sami astronauti to nepotvrdili.

Foto: ČTK/AP

Ruští kosmonauti překvapili svět barvou svých kombinéz.

Článek

Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov byli prvními, kdo na ISS dorazili od chvíle, kdy ruská armáda na konci února napadla Ukrajinu. Když v noci na sobotu vystoupili ze svého modulu a přidali se k posádce vesmírné stanice, měli na sobě žluté úbory s modrými prvky na hrudi i stehnech. Standardní ruská uniforma přitom bývá modrá, píše BBC.

Kombinézy se vybírají měsíce dopředu

Britský server dodává, že minimálně jeden z účastníků mise měl takovou uniformu na sobě i před pátečním startem lodě Sojuz MS-21. Deník The Guardian uvedl, že ve videu pořízeném těsně před dokováním na ISS je Artěmjev vidět v modrém, což naznačuje, že se posádka před vstupem na vesmírnou stanici převlékala.

ISS vám kvůli sankcím spadne na hlavu, pohrozil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Specialista na vesmír z technologického webu Ars Technica Eric Berger na Twitteru uvedl, že kombinézy pro lety k ISS se vybírají týdny až měsíce před samotným startem.

„Takže je možné, že to je náhoda,“ napsal. Český expert Michal Václavík připomenul, že Artěmjev se v podobném žlutém úboru na ISS představil už v roce 2014. Barvy kombinézy podle něj odkazují na státní technickou univerzitu v Moskvě.

Nahromadilo se hodně žlutého materiálu

Když v noci na sobotu trojice ruských astronautů dostala možnost spojit se se svými blízkými na Zemi, padla i otázka na kombinézy. „Mohli jsme si vybrat barvu. Ale popravdě se nám nahromadilo hodně žlutého materiálu, takže jsme ho potřebovali použít,“ řekl Artěmjev. „Proto jsme museli být ve žlutém,“ dodal.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

Ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že vidět za vším ukrajinskou vlajku je bláznivé. „Někdy je žlutá jenom žlutá,“ píše se v prohlášení publikovaném na komunikační platformě Telegram, které také zmiňovalo vazbu na moskevskou technickou univerzitu.

Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin volil poněkud ostřejší vyjádření, když podle agentury Reuters napsal, že ruští kosmonauti nechovají žádné sympatie k ukrajinským nacionalistům.

Ruští kosmonauti absolvovali první letošní pracovní směnu na oběžné dráze

Věda a školy

Artěmjev, Matvejev a Korsakov rozšířili velikost posádky ISS na deset lidí. Jsou mezi nimi i další dva Rusové – Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov. Ti se mají 30. března vrátit na Zemi společně s Američanem Markem Vande Heiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám