Hlavní obsah

Na Scholze roste tlak kvůli zbraním pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentní skupina opozičního konzervativního dvojbloku CDU/CSU zvažuje, že ve Spolkovém sněmu předloží návrh o dodávkách německých zbraní na Ukrajinu. „Pokud se kancléř Olaf Scholz v této otázce zbraní neposune, bude muset příští týden očekávat náš návrh v parlamentu,“ tweetoval Johann Wadephul (CDU), místopředseda sněmovní frakce CDU/CSU.

Foto: Lisi Niesner, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

V rozhovoru pro deník Die Welt Wadephul obvinil německou vládu, že klame veřejnost, když slibuje další finanční vojenskou pomoc.

„Ukrajině peníze nechyběly, už jen kvůli fondům EU. Navýšení finančních prostředků je proto jen špatnou taktikou, která odvádí pozornost,“ řekl.

Jádrem věci je podle něj otázka, zda Německo povolí vývoz těžkých zbraní. „Scholz se nyní musí ukázat a dodat je. Jinak by byl spoluzodpovědný za bezbrannost Ukrajiny,“ prohlásil.

Většina Němců pro
Těsná většina německé veřejnosti je pro, aby Německo dodalo Ukrajině těžké zbraně, jako jsou tanky a stíhačky.
Pro se vyslovilo 55 procent dotázaných, 37 procent bylo proti. Zbytek neví, nebo je nerozhodnut.
Většina příznivců vládních Zelených, SPD, liberální FDP i opoziční CDU/CSU vyzbrojení Ukrajiny podporuje.
Proti se staví většina voličů Alternativy pro Německo (AfD).
(Zdroj: ARD DeutschlandTrend)

Předseda zahraniční skupiny parlamentní frakce CDU/CSU Roderich Kiesewetter prohlásil, že Ukrajina by neměla ztroskotat kvůli váhavosti německé vlády. Vytkl Scholzově sociální demokracii, že se penězi vykupuje ze zodpovědnosti.

Scholz v úterý přislíbil, že jeho vláda bude pro Ukrajinu nakupovat zbraně u zbrojních firem. "Požádali jsme německý zbrojní průmysl, aby nám řekl, jaký materiál může v nejbližší době dodat," řekl Scholz. Ukrajina si pak vybere, co bude potřebovat, "a my na to vyčleníme potřebné peníze", uvedl kancléř. V této souvislosti mluvil o protitankových zbraních, munici a zařízeních protivzdušné obrany.

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám