Hlavní obsah

Kaczyňski s mírovou misí NATO vsadil na vabank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý Jaroslaw Kaczyňski, předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), zřídka cestuje do zahraničí, zřídka se setkává s nejvyššími představiteli jiných zemí a téměř nemluví o mezinárodních otázkách.

Foto: Alain Robert/Sipa

Jaroslaw Kaczyňski

Článek

Jeho účast na cestě trojice premiérů z Polska, Česka a Slovinska minulý týden do Kyjeva na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským proto vzbudila pozornost nejen v Polsku. Jeho návrh, že na Ukrajinu by měla být vyslána mírová mise NATO, která by poskytovala humanitární pomoc, usilovala o mír, ale zároveň by byla chráněna ozbrojenými silami, vyvolal rozpaky.

Čas denacifikovat Polsko, napsala ruská Pravda

Válka na Ukrajině

Polská státní média intenzivně informovala, že právě Ka­czyňského podnět vstoupí do dějin. Zejména politici PiS zdůrazňují, že se jedná o strategickou akci, která může mít zásadní vliv na ukončení válečné agrese Ruska.

„Nyní je nutné opustit zavedené šablony stanovené před desetiletími, protože realita je dnes jiná,“ řekl mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Foto: Twitter/Mateusz Morawiecki

Premiér Petr Fiala (ODS) spolu s premiéry Polska a Slovinska Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyňským před schůzkou s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě.

„Hra s ohněm“

Očekává se, že mírová mise na Ukrajinu bude působit především na ukrajinském území, které dosud není obsazeno ruskými jednotkami. V takové situaci by si Putin stokrát rozmyslel, než by přijal rozhodnutí namířené proti nim, upřesnil.

Polsko navrhne mírovou misi NATO na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

„Musíme se poučit z tragické historie. Jak dlouho musíme čekat? Dokud nebudou ruská vojska 400 nebo 40 kilometrů od Varšavy?“ upozornil Müller a zdůraznil, že Kaczyňského návrh podporuje i prezident Andrzej Duda a premiér ­Mateusz Morawiecki.

„Cestu Kaczyňského a Morawieckého do Kyjeva je třeba hodnotit pozitivně, jako akt solidarity a podpory bojující Ukrajině, ale Kaczyňského návrh je velmi škodlivý, je to hra s ohněm,“ uvedl pro televizi TVN Bartholomiej Sienkiewicz, poslanec Občanské platformy (PO) a bývalý mi­nistr vnitra.

Ruský deník: Čas denacifikovat Polsko

„To, co Kaczyňski navrhuje, je v podstatě donucení NATO vstoupit na Ukrajinu, což nesmí udělat. První raketa vypálená z alianční stíhačky na ruské letadlo na ukrajinském území znamená třetí světovou válku,“ varoval Sienkiewicz.

Aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

Polsko se snaží vtáhnout svět do třetí světové války, napsala ruská Pravda, která reagovala na návštěvu polského premiéra Mateusze Morawieckého a vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského v Kyjevě. Moskvu pobouřilo volání po vyslání mírových sil na Ukrajinu. Autorka v textu označila Polsko za hyenu Evropy a pohrozila mu čtvrtým dělením. Uvedla, že by se mělo denacifikovat.

Anketa

Byli byste pro mírovou misi NATO na Ukrajinu?
Ano
43,2 %
Ne
56,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22585 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám